18.

10:00
Szamosújvár, Téka szórványközpont

Szamosújváron ünnepli az RMDSZ a Magyar Szórvány Napját

Az RMDSZ 10. nagyváradi Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját, az Összefogás jegyében, a Magyar Szórvány Napjává nyilvánította. A Szövetség idei központi rendezvénye, amelynek témái az oktatási törvény módosítása és a szociális intézmények, szervezetek kihívásai, Szamosújváron, a Téka szórványközpontban lesz november 18-án, szombaton 10 órától.

A sajtó képviselőit szeretettel várjuk. A rendezvény programja ITT érhető el.

 

Besztercén 18.00 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában lesz szórványnapi rendezvény, ahol fellép a Tokos Zenekar. Szeben megyében, a medgyesi Millenium-Házban 18 órától, a Hargita Megyei Kulturális Központ közreműködésével Székelyföld, arcok, tájak emberek címmel fotókiállítás indul. A tárlatot Ádám Gyula grafikus nyitja meg. Hunyad megyében, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum 3. emeleti nagytermében 18 órától Demeter László Háromszék értékei Dél-Erdélyben és Kun-Gazda Gergely Bethlen Gábor művelődéspolitikája címmel tart előadást.

Temesváron, november 15-én, szerdán délután 18 órától kerül sor a Magyar Szórvány Napjának a megünneplésére a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. A rendezvényen megtekinthető lesz a Magyar élet a Bánságban fotó- és videopályázat anyagából összeállított kiállítás, levetítik a felhívásra beérkezett kisfilmeket és kiosztják a pályázat díjait. A rendezvényen a Bokréta citeracsoport alkalomhoz illő összeállítással lép fel.

 


18.

11.00
Érdmindszent

Szerkesztőségek figyelmébe – az érdmindszenti és nagykárolyi Ady-ünnepségen vesz részt Kelemen Hunor

November 18-án, szombaton 11 órától a Szatmár megyei Érdmindszenten, a 140 éve született Ady Endre szülőházának udvarán ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor. Ez alkalomból beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

Ezt követően, 15 órától Nagykárolyban, a Károlyi-kastély főbejáratával szembeni téren avatják fel Ady Endre és Marchiş Otilia (Itóka) közös szobrát. Köszöntőt mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere és Virgil Bercea görögkatolikus püspök.

Az eseményekre a sajtó képviselőit szeretettel várják!