Frunda György

"Az állampolgárok jogait védem”

2012.04.23. | Önkormányzati választások , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Háttér oldalunkon hétfőnként rövidített változatban közöljük az Erdély TV Többszemközt című műsorában elhangzó interjúkat. A mai interjúalany Frunda György RMDSZ-es szenátor.

Szenátor úr, mi várható a kormány elleni bizalmatlansági indítvány kapcsán?

– Az ellenzék megerősödött, mintegy 50 százalékon áll. Sok román politikus megpróbál helyezkedni a választások előtt. Ennek ellenére nem hiszem, hogy a bizalmatlansági indítványnak sikere lenne. Egyrészt ugyanis populista, hiszen Románia már a kétezres évek elején külföldi kézre adott bányákat, földgázt, olajat, cementet. Nem mondhatnánk, hogy túl sikeres privatizációk lettek volna. A marosvásárhelyi orvosi egyetem esetében sovén populizmusról van szó, hiszen a törvényt alkalmazni kell. A kormány csak alkalmazta a törvénybe foglalt lehetőséget. Miután az egyetemi szenátus román tagjai, a kétharmados többség, többszörösen elutasította a törvény alkalmazását, más lehetőség nem volt, mint létrehozni a magyar kart. A koalíciónak van még 14-15 fős többsége, lehet, hogy néhányan átszavaznak, de szerintem nem fogadják el a bizalmatlansági indítványt.
 

Optimista…

– Realista vagyok.

Ha az ellenzék 50 százalékon áll, akkor lehet, nem is lesz szüksége majd az RMDSZ-re.

– Itt vagyok én kissé optimista, remélem, hogy csak 47 százalékuk lesz, az RMDSZ pedig bejut a parlamentbe, bár itt fenntartásaim vannak.

Alkotmánymódosítást fogadott el a képviselőház jogi bizottsága, a döntésen az RMDSZ nem vett részt.

– Ez halva született ügy, az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell a parlamentben, az RMDSZ-szel vagy nélküle a törvénytervezet nem megy át. Az RMDSZ indokoltan, a józan észre hallgatva utasítja el a demokrata liberálisok által javasolt módosításokat.

Ön hivatalosan is az RMDSZ polgármesterjelöltje.

– Az RMDSZ országos és megyei vezetősége felkért, vállaljam el a jelöltséget. Készítettek egy közvélemény-kutatást, amely kimutatta, Marosvásárhely magyarsága a politikusok közül leginkább bennem bízik, akárcsak a románok egy része. Van tehát esély arra, hogy visszanyerjük a polgármesterséget. Ez fontos, akárcsak az is, hogy tanácsosaink száma ne csökkenjen se a városban, se megyében, hogy Lokodi Edit újra elnyerje a tanácselnöki széket. Harmadik generációs marosvásárhelyi vagyok, a világon csak itt vagyok itthon. Mindenki polgármestere akarok lenni, magyaroké, románoké. Úgy érzem, új mentalitást tudok ebbe a városba behozni.

Egy interjújában úgy fogalmazott, nem ön a legesélyesebb Marosvásárhelyen.

– Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármesternek 64 százalékos esélye van, igaz, a felmérés akkor készült, amikor még nem voltam jelölt. Florea 12 éve polgármester, lépéselőnyben van. Én változást akarok, olyan várost, amely más elvekre épül, és azt hiszem, hogy az élet a mi malmunkra hajtja a vizet. Én remélem, hogy megnyerjük a választást.

Azt is mondta, leül ellenjelöltjeivel.

– Azokra gondoltam, akik ugyanazokat a szavazókat célozzák meg, mint én: Smaranda Enachéra és Benedek Imrére. Floreát kihívom tévévitára, ott elmondom, ami mondanivalóm van.

Mit tud másat mondani azoknak, akik Enache nevére ütné a pecsétet?

– Remélem, sikerül Smaranda Enachéval kiegyezni. Ha nem, akkor el kell mondanom, hogy nekem több esélyem van, mint neki. Azok a szavazatok, amelyek nem nyerő jelöltre mennek, Dorin Floreát erősítik.

Ön sűrűn hangoztatta, ki kellett volna lépni a kormányból. Ez hozhat valamit az ön politikai konyhájára?

– Azt hiszem igen. Nekem az a politikai hitem, hogy adott kor után csak az politizáljon, akinek vannak elvei, és azokat be is tartja, aki nem a szenátori vagy polgármesteri fizetéstől függ, és aki képes arra, hogy amikor elveit nem tudja alkalmazni, felálljon és elmenjen. Ezért párszor szembeszálltam az RMDSZ döntéseivel, például a nyugdíjak, a koalíció kérdésében. De nagyon fontos kérdésekben, így a tulajdon-visszaszolgáltatás ügyében egyformán látjuk a dolgokat. Az én szerepem az volt, amióta jogi egyetemet végeztem, és az lesz, amíg meghalok, hogy az emberek, az állampolgárok jogait, nyugalmát védjem. És ha erről van szó, akkor szembeszállok, ha kell, a saját pártommal is. Emberek megállítottak az utcán és szememre vetették, hogy elrontottam a hétvégéjüket, mert el kell menniük szavazni. Románok elmondták, én vagyok az, akit a románság egy része elfogad. Ez az, ami megerősít abban, hogy elvállaljam a jelölést.

 Írja már a programját?

– Írjuk. Többesszámban szeretnék beszélni az egész kampányban. Lehet, hogy én vagyok a csapatkapitány, de csapatra számítok.

Lehet-e más magyar pártokkal valamilyen kompromisszumra jutni?

– Ez tőlük függ. Kész vagyok mindenkivel tárgyalni. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy egy kis párt zsarolja az RMDSZ-t. Az MPP képviselői újra neptunoznak. Én büszke vagyok Neptunra, a román kormány és elnökség képviselőivel, fontos politikusokkal tárgyaltunk. Ez egy kisebbségi politizálási filozófia: tárgyalni kell a többséggel. Mi jogainkat hét százalékkal értünk el a parlamentben. Tőkés László annak idején kérte, hogy minket kizárjanak az RMDSZ-ből és az RMDSZ úgy határozott, a helyünkön maradunk. Az RMDSZ akkor meghatározta a politikáját, eldöntötte, hogy konfrontációt akarunk-e vagy megoldást? A megoldás mellett tettük le a voksunkat. És bejött, nyertünk.

A kétnyelvűségért mit fog tenni?

– Remélem, meggyőzőm a tanácsot, erősítse meg pár évvel ezelőtti döntését, miszerint az utcaneveknek kétnyelvűknek kell lenniük, és megíratom őket kétnyelvűen. Ilyen egyszerű. A tanácsban megszavaztatom, hogy bárki, aki akar, szóljon fel magyarul, mert ez egy jog – a nem gyakorolt jogok pedig elsorvadnak.

 

Lokodi Imre, Új Magyar Szó, Népújság


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.