Markó Béla

Defenzió, szorongás: Markó évet értékel

2012.01.17. | RMDSZ , Egészségügy , Oktatásügyek , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Defenzió, szorongás: Markó évet értékel

fotó: www.manna.ro

Oktatási és egészségügyi törvény, Verespatak nehézkedési ereje: megúszhatja-e a Szövetség presztízsveszteség nélkül? Markó Béla volt szövetségi elnökkel, kormányfő-helyettessel beszélgettünk.

Majdnem egy éve, hogy leköszönt RMDSZ-elnöki tisztségéről. Az elmúlt egy év siker vagy kudarc?

Egyelőre nem tudom kívülről szemlélni, és nem tudok úgy visszatekinteni, mint olyasvalamire, amihez már nincsen közöm. Megtartottam a kormányzati tisztségemet, és ez is azt jelenti, hogy mindvégig ott voltam a döntések előkészítésében. A kormányzati munka nem választható el az RMDSZ másfajta tevékenységétől.Egyébként is így egyeztünk, amikor átadtam az elnökséget, hogy mindenképpen köztem és az RMDSZ vezetői között folyamatos konzultáció lesz. Ismétlem, nem tudom  úgy szemlélni, mint amihez nincs közöm. Persze másképpen van közöm, mint akkor, amikor még a Szövetség elnöke voltam. Bizonyos döntéseket nem én hoztam meg, de a véleményemmel tagadhatatlanul befolyással voltam, vagy lehettem.

De bevált az a számításom, hogy egy arra megfelelő elnök folytatja majd  az elmúlt húsz évben megkezdetteket. Ez nem azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nem voltak korrekciók, de ezeket talán másoknak kell értékelni.


Változott az RMDSZ megítélése az elnökváltás után?

A közvélemény-kutatások azt mutatják – bár mindenkit óvok attól, hogy túlzottan ezekre hagyatkozzon –, hogy az RMDSZ támogatottsága megmaradt. Ami nem feltételezi azt, hogy ne kellene újból és újból újragondolni az erdélyi és a romániai magyar – magyar viszonyt. A más csoportosulásokhoz , továbbá Magyarországhoz és a magyar kormányhoz fűződő viszonyunkat.

A román koalícióban is folyamatosan dilemmákkal szembesültünk. Azt azonban meg kell állapítanom, hogy az RMDSZ több kérdésben is defenzióba kényszerült, és ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi vezetés hibázott.


Taktikai vagy tartalmi hibák magyarázzák a defenziót?

2010-ben a román államelnök csak gazdasági problémákkal foglalkozott, és akkor egyetértettünk vele az alapvető kérdésekben.Például abban, hogy a megszorításokra szükség van. Nagyon sok kérdésben nem értettünk egyet, például a nyugdíjcsökkentéseket érintően, ennek ellenére nem volt konfliktusos a viszonyunk Traian Băsescuval.

2011-ben viszont olyan kezdeményezései voltak, amelyeket az RDMSZ nem tudott elfogadni. Gondolok itt a regionális átszervezésre, a jelenlegi megyék megszüntetésére: ezeket a kérdéseket a PDL nagyon erőlteti, így elég sok energiánkat lefoglalja, hogy hárítsunk.


Ugyanezt a hárítást érzem az egészségügyi törvény esetében.

Ott is kész helyzet elé állítottak. Most már csak arról dönthetünk, hogyan viszonyulunk ehhez: támogatjuk vagy sem. Egyelőre úgy tűnik, a kerettörvény bizonyos részeivel egyetértünk, másokkal nem. Próbáljuk a közvitát kikényszeríteni ebben a kérdésben.


Traian Băsescu azt állította december végén, hogy éppen az RMDSZ a kerékkötője a közvitának.

Az RMDSZ az elsődleges felelős az egészségügyi politikáért, mert mi vezetjük a tárcát, most ne részletezzük, hogy milyen nehéz reformot hajtottunk végre ezen a téren Cseke Attila vezetésével. A kórházak önkormányzati felügyelete alá helyezésével, a kórházfelszámolással.

A közvitára bocsátott verzió teljesen más koncepcióra épül. Ezzel kapcsolatban az RMDSZ-en belül is megosztottak az álláspontok, a többség úgy véli, hogy nem lehet egyik napról a másikra egy ilyen horderejű változást kikényszeríteni. Itt is hárítani, halasztani kényszerülünk. Ki kell védenünk azt, amit ránk akarnak erőltetni.

Ugyanez a helyzet a regionális átszervezéssel, ugyanez a helyzet a levelezéses szavazás bevezetésével, ami teljesen felborítaná a romániai politikai viszonyokat. Több millió külföldön tartózkodó állampolgár szavazatáról van szó. Összességében: 2011-ben minket defenzióra kényszerítettek.


Ha a tavalyi év ilyen volt, milyen lesz az idei? További hátrálás jön?

Választási év jön, ilyenkor a román-magyar kérdések is élesebben vetődnek fel. Ami engem aggaszt, az az, hogy a román-magyar viszonyban feszültséggócok jelentek meg. Kolozsváron ott van az úgynevezett táblaügy, Maros megyében hol itt, hol ott éleződik ki a konfliktus. Tartósan rossz a helyzet a MOGYE esetében, időről időre fellángol a nyárádszeredai ortodox templom építésének ügye. Tegyük még hozzá még a csíkszeredai hokibotrányt.

Sorolhatnám az eseteket. Érezhetően növekedtek a feszültségek, látszólag egyelőre helyi jellegűek. Minden esetet lehet magyarázni, rá lehet mutatni arra, hogy ki a felelős. De hol itt, hol ott vissza kell szorítanunk a kitüremkedő problémákat, és ez azt mutatja, hogy a felszín alatt akut gond van.

Mindehhez az is hozzájárult, hogy az ellenzéki szövetség, a liberális és szociáldemokrata párt felelőtlenül