Borboly Csaba

Folytatják Székelyföld újjáépítését

2012.01.05. | Hargita
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Folytatják Székelyföld újjáépítését

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az elmúlt évet tekintve inkább kedvező eseményekről tud beszámolni a megyét illetően, és 2012-ben is hasonló finanszírozásokra számít a térség számára, mint 2011-ben.

– Hogyan ítéli meg, milyen év volt 2011 a Hargita megyei önkormányzat számára? Milyen kedvező, illetve kedvezőtlen eseményekről lehet beszélni?

– A kedvezőtlen körülmény egyértelműen a gazdasági válság. De ha visszatekintek az elmúlt egy évre, inkább kedvező eseményekről tudok beszámolni, már ami Hargita megyét illeti. Ugyanis  folytatni tudtuk a korábban elkezdett beruházásainkat az RMDSZ kormányzati támogatásával, útépítésre, vízhálózatra, csatornázásra gondolok itt. Nőtt az aszfaltozott utak száma, bővült a székely termékek piaca, és a saját beruházásunkból, a Kisvíz és a Kisvillamosítás programunkból sikerült kistelepüléseken villany-, illetve vízhálózatot átadnunk. A legutóbbi példa erre a sikaszói elektromos hálózat kiépítése, ami régi álma az ott lakóknak, és ígéretünket teljesíteni tudtuk: most decembertől a lakók a település 87 százalékában rácsatlakozhatnak a rendszerre.

– A regionális átszervezés szándéka többször is előkerült tavaly. Ön szerint megmarad-e Hargita megye a választásokig, és mi a realitása a változásnak?

– Az RMDSZ-nek a koalícióban sikerült megakadályoznia, hogy megvalósuljon Băsescu államfő ötlete, tehát szerintem nincs realitása ennek a választások előtt. Ugyanakkor úgy gondolom, a téma felvetésével elindult egy közvita ebben a kérdésben, ami tanulságos lehet mindannyiunk számára, és annyi haszna mindenképpen volt, hogy a román központi médiában a „Ţinutul Secuiesc” elől eltűnt az „aşa-numitul” szó. A témában párbeszédet kezdeményeztünk az itt élő románsággal, a nyáron meghívtuk Emil Hurezeanu neves újságírót, dél-tiroli előadók ismertették autonómiájukat, és ezt az elkezdett sorozatot folytatni szándékozunk a jövőben is, hiszen mint már többször elmondtam, Székelyföld autonómiája vagy egy Székelyföld nevű régió nem jöhet létre az itt élő románok egyetértése, a velük való konszenzus nélkül.

– Regionális szennyvíztisztító készül F