Kelemen Hunor

Nem adjuk fel az RMDSZ identitását! - Interjú a Népújságban

2014.02.13. | európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Nem adjuk fel az RMDSZ identitását! - Interjú a Népújságban

A Magyar Polgári Párt két nappal ezelőtt közleményt adott ki a megyei elnökök tanácskozásáról, amelyen a párt elnöke többek között beszámolt az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokról, illetve az úgynevezett Magyar Szövetség létrehozásának esélyeiről, és arról, hogy a tárgyalások folytatásáról döntöttek.

A tárgyalásokról Kelemen Hunort, az RMDSZ szövetségi elnökét kérdeztük.

 

– Valóban volt két találkozónk az elmúlt rövid időszakban. A Magyar Polgári Párt választási koalíciót szorgalmazott. Mi azt mondtuk, hogy választási koalíciót nem tudunk ígérni, nem tudunk vállalni, mert ez azt jelentené, hogy 25 év óta első alkalommal történne meg, hogy az RMDSZ feladja az identitását. Ez pedig számunkra elfogadhatatlan, mert nem olyanok a feltételek, nem olyanok 2014-ben a körülmények, hogy ezt kellene tennünk. 2009-ben sem tettük meg, amikor volt összefogás, RMDSZ-identitás alatt indultunk, és Tőkés László volt az első helyen. 2014-ben sem látjuk úgy, hogy bármilyen koalíciót vagy választási szövetséget kellene létrehozni. Nem látjuk értelmét, hogy miért kellene feladnunk a politikai identitásunkat, és azt az értékrendet, amelyet huszonöt éven keresztül fölépítettünk. Ez volt a mi álláspontunk.

 

Azon kívül pedig természetesen arról is beszéltünk, hogy május 25-e után is van élet politikai értelemben is, és a megállapodásunk nem a helyekről kell szóljon, nem befutó helyekről, hanem, úgy gondolom, egy kissé távlatosabb perspektívát kell nyitni egy ilyen megállapodásnak, amennyiben létrejön, és meg kell néznünk, milyen közös érdekeink vannak az elkövetkező esztendőkben. Azt gondolom, ilyen szempontból érdemes lenne folytatni a tárgyalásokat. Mert nyilván, két befutó helyről beszélünk, hiszen csökkent Románia mandátumainak a száma, de van egy csomó munka, amit el kell végezni, vannak olyan pontok, amelyeket, ha jól körüljárunk, ha jól megbeszéljük, egy megállapodás körvonalait már fölrajzolhatjuk. Folytatni fogjuk ezeket a beszélgetéseket, ennyit tudok mondani arról, amit eddig tettünk.

 

– Az MPP elnöke nemzeti válogatottról, magyar szövetségről beszél. Azt mondta, hogy egyfajta magyar szövetségre lenne szükség, ami sokkal nagyobb mozgósítóerővel bírna, az RMDSZ ellenben ragaszkodik a bejáratott trendhez.

 

– Természetesen ragaszkodunk. Olyan szövetséget javasolt, ami koalíciót jelent politikai értelemben is. Akár a Toró-féle, akár a Bíró Zsolt-féle javaslatot nézem, a román törvények szerint a politikai szövetség az koalíció. Nemzeti válogatottnak vagy magyar szövetségnek nevezni könnyű, de mindegyik ugyanazt jelenti. Én pedig azt mondom, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, túl azon, hogy 2012-ben milyen eredményeket ért el, és mit ért el a másik két párt, ott van a huszonöt éves töretlen múltja, amelyet nem kíván megtagadni, nem kíván feladni. A választóink sem ezt kérték. A választók azt kérik a magyar pártoktól, hogy alapvető kérdésekben ne legyen közöttük vita, legyen egyetértés. Természetesen vannak olyan dolgok, amelyek a közösségi jogok körébe tartoznak, és amelyek tekintetében nincs közöttünk vita.

 

– Az MPP elnöke fontosnak nevezte az RMDSZ által készített autonómiatervezet közvitára bocsátását, illetve hogy ebben is megtalálják a közös hangot. 

 

– Megígértük, és meg is fogjuk tenni. Láttam már a sajtóban a kommentárokat, egyesek nyilatkozatokat adnak ki. Több mint 90 százalékban megvan a szöveg, két változat van, és még néhány belső vitát le kell folytatnunk. Illetve, mivel az egyik változatban egy olyan megoldást javasol, ami a dél-tirolihoz hasonló alrégiókat, de közigazgatási autonómiaformát jelent, természetesen kíváncsiak vagyunk, és meg kell várnunk, hogy az alkotmánymódosításra egyáltalán sor kerül-e. Szerintem nem. És akkor nyilván van a másik megoldás, ami a székelyföldi megyék társulását jelentené, egy különleges autonómiastátussal. Ezeket a dolgokat kell mérlegelnünk, és nyilván konzultálni fogunk a Magyar Polgári Párttal is, mihelyt mi a magunk részéről ezt a kérdést befejeztük. És utána bocsátjuk közvitára.

 

– Tehát az RMDSZ a tulipán jele alatt indul az európai parlamenti választásokon?

 

– Nem adjuk fel az RMDSZ identitását és a politikai trendet. A tulipán jele alatt kívánunk jelölteket állítani, és így is fog történni. Azt gondolom, ezek olyan jelöltek lesznek, akik a Magyar Polgári Párt által képviselt politikai célokat is fölvállalják az európai politikai színtéren, tehát nem látom akadályát annak, hogy a Magyar Polgári Párt támogassa a listát. De mindenképpen a tulipán jele alatt fogunk indulni.

 

 

Mózes Edith, 2013. február 12., e-nepujsag.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.