Borbély László

"nem lenne jó megoldás egy technokrata kormány"

2012.02.06. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerint továbbra is egy politikai háttérrel rendelkező kormányra van szükség, amelyet minél hamarább fel kell állítani a politikai instabilitás elkerülése érdekében. A szövetség továbbra is tiszteletben tartja a koalíciós egyezséget, ám az új kormány felállításakor újratárgyalná a PDL-vel a feltételeket, amelyek teljesítésétől függne az új kabinet RMDSZ általi támogatása. Az ellenzékhez nem közeledne a szövetség, ez csak abban az esetben következne be, ha koalíciós szinten nem tudnak megegyezni - mondta el a politikai alelnök a Transindexnek adott interjújában.

Milyen lépéseket tervez az RMDSZ, melyek az elkövetkező periódus prioritásai?

A miniszterelnök és a nagyobb kormányzópárt döntése volt, hogy lemondott. Az államelnök már a mai nap folyamán tárgyalásokra hívja a politikai pártokat és alakulatokat, külön-külön fog tárgyalni mindegyikkel. Minél hamarább meg kell nevezni az új miniszterelnök-jelöltet, ezt az államfőnek kell megtennie a nagyobbik kormánypárttal és a koalíciós partnerekkel konzultálva.

Jelen pillanatban nyitott ez a kérdés, sem az államfő, sem a PDL nem közölte, hogy mi az elképzelés ebben az értelemben. Az RMDSZ azt szeretné, ha ebben az évben nem lenne politikai instabilitás, nyilvánvaló, senki nem akar kormányválságot. Nyitottak vagyunk a párbeszédre a PDL-vel, de az ellenzéknek is véleményt kell mondania a kialakult helyzetről.

Van arra esély, hogy szakértő kormány alakuljon? Az RMDSZ támogatna egy ilyen fajta kabinetet?

Az RMDSZ álláspontja, hogy az új kormányt minél hamarabb ki kell nevezni. Ennek a kormánynak nem technokrata kabinetnek, hanem egy politikai háttérrel rendelkező kormánynak kell lennie. Az RMDSZ szerint nem lenne jó megoldás egy technokrata kormány felállítása. Nem hiszem, hogy tudnánk támogatni egy ilyen variánst, hiszen ez a kormány végigvitte ezt a két évet - hogy jól vagy rosszul, annak a megítélése a gazdasági elemzőkre tartozik. A következő fél évnek, néhány hónapnak a választások előkészítéséről kellene szólnia, ezért egy technokrata kormány nem lenne jó megoldás.

Milyen összetételű kormányt támogatna az RMDSZ?

A kormány mondott le, de létezik egy koalíció. Bár mi a múlt hetekben beszéltünk az előrehozott választásokról, úgy néz ki, hogy sem az elnök, sem a koalíció többi tagja ezt a megoldást nem támogatja. Ilyen helyzetben a koalíción belül kell megtárgyalnunk a következő lépéseket.

Támaszt valamilyen új feltételeket az RMDSZ az új kormány támogatásáért cserébe? Például a kisebbségi törvény az egyik olyan jogszabály, amelynek elfogadását szorgalmazza a szövetség.

Nyilván, erről is kell tárgyalni, hiszen egy új kormányról van szó. Nekünk lesznek a feltételeink, ezekről majd a koalíciós partnerekkel kell tárgyalni. Most nem bonyolódnék bele a részletekbe, mert több kérdés is létezik, ami akár a parlament napirendjén szerepel, akár kormányzati intézkedés igényel. Olyan kérdésekre gondolok, mint például az egészségügy vagy a területi átszervezés: továbbra is azt mondjuk, hogy ebben az évben nem lehet ezeket a kérdéseket megoldani, esetükben új törvényt elfogadni. Természetesen tárgyalni kell ezekről, de a választások utáni kormánynak kell majd végleges döntést hoznia.

Elképzelhető, hogy az RMDSZ nyit az ellenzék felé, és a nyitás következtében valamilyen változást lép fel a két fél viszonyában?

Ebben a pillanatban nincs miért erről beszélni, mert az RMDSZ egy koalíciónak a tagja. Ez csak akkor merülne fel, ha nem tudunk a koalícióban egyezségre jutni.

 

Megjelent: Transindex, 2012. február 6.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.