Borbély László

Referendum után, választások előtt

2012.09.04. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Referendum után, választások előtt

– beszélgetés Borbély Lászlóval, az RMDSZ politikai alelnökével –

– Traian Basescu visszatért Cotroceni-be. Mit jelent ez az RMDSZ számára? Mi az önök álláspontja ebben az ügyben?

– Az RMDSZ az utóbbi időben a referendum idején került az érdeklődés középpontjába, amikor a magyar választók nagy része távol maradt a szavazástól. Egy kicsit visszamenve az időben, fontos elmondani, hogy az RMDSZ-nek továbbra is van hitele a román politikában: odafigyelnek a véleményünkre, időnként meg is hallgatják. Azért van hitele az RMDSZ-nek, mert mi, bár egyesek megpróbáltak megvádolni, mert nem léptünk ki úgymond idejében a kormánykoalícióból, végigvittük a kormányzást. Nem mi árultuk el az akkori kormánykoalíciót, hanem mások. Utána elmondtuk, hogy nincs semmiféle kötelezettségünk, és a választásokon ezt is tettük. Amikor beindult a mókuskerék a választásokkal, a referendummal, a házelnökök leváltásával, nem vállaltunk szerepet, nem is vettünk részt a két házelnökről szóló szavazáson, és amikor az elnök leváltásáról volt szó, egyértelműen elmondtuk, mindenki szavazzon a saját lelkiismerete szerint.

– Azért nem volt éppen ilyen egyértelmű. Igaz, hogy az RMDSZ elnöke kinek- kinek a lelkiismeretére bízta, azonban voltak olyan RMDSZ- es politikusok, akik kimondottan Basescu leváltását szorgalmazták, mások pedig azt mondták, maradjanak otthon a magyarok, ez nem a mi problémánk. Ez azt bizonyítja, hogy az RMDSZ-en belül nem tudtak közös nevezőre jutni.

– Azt jelenti, hogy a politikusoknak lehet különvéleményük az RMDSZ-en belül. Mi nem vagyunk párt, érdekképviseleti szövetség vagyunk, ami azt jelenti, hogy párbeszédet kell folytatnunk minden kormánnyal, akár koalícióban vagyunk, akár ellenzékben. Elmondtuk a mostani kormányzópártoknak is, ne várják, hogy a magyar közösség rájuk fog hallgatni, hogy le kell váltani az államelnököt, még akkor sem, ha nem nagyon szeretik Basescut. A bizalmatlansági indítvány során is figyelmeztettük őket, hogy ne használják fel a magyar kártyát. Ők azonban felhasználták a kormány megbuktatásánál, nem beszélve arról, amiket a vásárhelyi orvosi egyetemmel kapcsolatban nyilatkoztak. Ezek után nem várhatták el, hogy a magyar közösség díjazza őket. Ami ki is derült a referendumon. Nem arról szólt a történet, hogy szeretik-e vagy nem a magyarok az államfőt.

– Említette az orvosi egyetemet, meg hogy állandóan kijátsszák a magyar kártyát. Ha ehhez hozzáadjuk Crin Antonescu magyarellenes szónoklatait, enyhén szólva furcsa, hogy ennek ellenére önök – legalábbis itt a megyében és Marosvásárhelyen is – a helyhatósági választások után az USL-vel kötöttek szövetséget mind a városi, mind a megyei tanácsban.

– Bocsánat. Most az országos koalíciókról beszéltem. Úgy, ahogy ezelőtt négy évvel, amikor a PDL került hatalomra, az önkormányzatokban a liberálisokkal szövetkeztünk. Ez amolyan félmegoldás volt, utána volt egy protokollumunk a PDL-vel, ami Maros megyében nem nagyon működött. Tehát most helyben azért szövetkeztünk, hogy biztosítsuk a többséget a megyei tanácsban, a városi tanácsban vagy más városokban, mert ez teljesen más. Azt jelenti, hogy helyben, Vásárhelyen és a megyében velük tudunk kialakítani egy kényelmes többséget, ami nagyobb garanciát nyújt, véleményem szerint, a magyar közösség számára a következő négy évre, mintha légüres térbe kerültünk volna. Nem beszélve az itteni PDL-elnök, a vásárhelyi polgármester magatartásáról. Meg kell érteni, mi nem vagyunk párt, a magyar közösség érdekeit képviseljük, s minél több helyen ott kell lennünk a többségben, persze nem elvtelen egyezségeket kötve. De visszatérve a mostani helyzetre: az RMDSZ nem áll rosszul, megnyertük az önkormányzati választásokat, készülünk a parlamenti választásokra. Nemcsak odafigyelnek arra, amit mondunk, de valószínűleg – akár az USL-ről van szó, akár a PDL-ről – azon is gondolkoznak, hogy a választások után nemcsak szóba állnak az RMDSZ-szel, hanem vele próbálnak kormánykoalíciót kialakítani. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül kormányban leszünk a következő négy évben. Nagyon fontos, és ez a mi üzenetünk, hogy a román politikában olyan tényező maradjunk, amely tárgyalni tud a magyar közösség érdekében.

– Ehhez már csak az kell, hogy a magyarok menjenek el szavazni, és szavazzanak az RMDSZ-re…

– Az önkormányzati választásokon egyértelmű volt a magyarok válasza. A nagy kihívás az, hogy megértessük az egység fontosságát, és hogy el kell érjük az ötszázalékos küszöböt. Azt kell megértetni a magyar választókkal, hogy ha nem mennek el szavazni, nem lesz például aki szót emeljen azért – nemcsak az utcasarkon, hanem a román parlamentben és külföldön –, hogy ne történjen meg az, ami megtörtént a Mikó Kollégium esetében. Azoktól kérdem, akik azt mondják, hogy a politikum ne szóljon bele a szeptember 1-jei tüntetésbe: ki tud közbelépni a következőkben, ha nem a politikum, vagyis az RMDSZ? Ha mi nem lettünk volna, eddig sem tudtuk volna átvinni azokat a törvénycikkelyeket, amelyek nyomán több mint ezer ingatlant részben vagy teljesen visszaadtak az egyházainknak. Ezt kell megértetni a következő hónapokban a választókkal. (Népújság, 2012-09-04, Mózes Edith)

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.