Jónás András

Több magyar tanácsosra van szükség Négyfaluban- három kérdés Jónás András négyfalusi alpolgármesterhez

2012.04.18. | Brassó , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az önkormányzat tevékenységéről, a helyi RMDSZ működéséről kérdeztük Jónás András alpolgármestert, a szervezet elnökét, aki úgy véli, Négyfaluban az eddigi magyar tanácsosi létszám duplájára van szükség ahhoz, hogy a közösség érdekeit érdemben lehessen képviselni. A júniusban leköszönő alpolgármester szerint a cél érdekében a magyarság nagyszámú részvételére van szükség a június 10-i önkormányzati választásokon.

Melyek azok a közösségi fejlesztési tervek, amelyeket Ön szerint a négyfalusi önkormányzatnak folytatnia kell a jövőben?
 

Sok olyan fejlesztési terv megvalósítása indult be az elmúlt időszakban, amely Négyfalu egész lakossága számára fontos, és amelyben a magyarlakta részek – például Türkös és Bácsfalu – is érintettek. Itt elsőként a vízhálózat felújítási és csatornázási munkálatokat említeném, amelynek megvalósítását egy 11,5 km-es felületen fogja megvalósítani a Helyi Tanács, ezt követően majd az érintett utcákat is korszerűsíteni lehet. Ennek a tervnek a beindítása a múlt héten történt meg a Hétforrás utcában, ahol az elmúlt időben a vízellátás is problémát jelentett. A folyamatában lévő tervek közül kiemelném a négyfalusi terelőutat, amelynek Bácsfalutól a Zajzoni útig vezető szakaszát sikerült teljesen kiépítenünk ebben a mandátumban. Ennek a terelőutnak egy újabb részét adtuk át április 4-én, őszre pedig egy másik útszakasz megépítését tervezi az önkormányzat, amely révén a nehézteher forgalom egészében kiiktatható Négyfaluból. 

A művelődési otthon egy másik olyan prioritása a négyfalusi magyar közösségnek, amelynek megvalósításához szintén megtettük az első lépéseket. Ez egy 2000 előttről húzódó hosszas történet, hiszen akkoriban a művelődési otthonként szolgáló épületet – arra hivatkozva, hogy a felújításhoz hatalmas összegekre van szükség – eladta az akkori polgármester, aki egy annál nagyobb összegért megvásárolta volna az Electroprecizia üzem klubját. Ez nem valósult meg, így a következő években különböző helyszíneken, kényszermegoldásokkal tudtuk megszervezni a magyar rendezvényeket. Időközben leadtunk egy arra vonatkozó tervet, hogy a volt Építészeti Középiskola tornatermét művelődési otthonná alakítsuk, azonban a szakértői vélemények szerint előnyösebbnek mutatkozik az épület lebontása, és újabb, korszerűbb építése ugyanott. E nagy horderejű befektetés tervének a jóváhagyása van most folyamatban.

Ebben a mandátumban épült meg ugyankkor a magyar tagozattal is működő George Moroianu Líceum tornaterme és új óvodát is létrehoztunk a Stfean cel Mare negyedben, amelynek befejezése a következő önkormányzati ciklus feladata lesz.
 

Hogyan értékeli a négyfalusi RMDSZ-szervezet munkáját és melyek a tervek a következő hónapokban?
 

A legutóbbi tevékenységink közül az Erdélyi konzultáció című RMDSZ-felmérés, valamint a népszámlálási tájékoztatás és szervezés négyfalusi lebonyolítását említeném, a hagyományos március 15-i ünnepségek terepeinek előkészítését, különösképpen az alsótömösi emlékmű esetében, amely nehezebben megközelíthető,  továbbá bekapcsolódtunk a nagyrészt a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub szervezete Szent Mihály napi ünnepség különböző szervezési kérdésibe is. Vendégül láttuk az algyói Móra Ferenc Népszínház művészeit és nótaestet is szerveztünk magyarországi előadók fellépésével, amely sikeresnek bizonyult a négyfalusiak körében.

Még az elmúlt törvényhozási ciklusban sikerült megvásárolnunk azt a helyiséget, amely az RMDSZ négyfalusi szervezete székházaként szolgált. Akkor kifogytunk a felújításhoz szükséges pénzalapokból, most pedig az új négyfalusi önkormányzati jelöltekkel együtt hozzáláttunk a málladozó falak javításához, festéséhez és a régi, rosszul záró ablakokat is ki fogjuk cserélni a következő olyanokra, amelyek a régi épület architektúrájához is illenek. Ezek a terveink a következő időszakban. No meg készülünk a június 10-i helyhatósági választásra, amely komoly erőpróbának ígérkezik Négyfaluban. Ennek margóján felvettük a kapcsolatot a másik magyar politikai szervezet képviselőivel, akikkel megpróbálunk egyeztetni egy olyan közös álláspontot, amely mindenki számára elfogadható.
 

Milyen létszámúnak kell lennie a magyar önkormányzati képviseletnek Négyfaluban ahhoz, hogy érdemben lehessen képviselni a magyar ügyeket?
 

El lehet képzelni, hogy tizenkilenc fős tanácsosi létszám estén a három éppen csak egy másik politikai alakulattal való együttműködésre volt elég, hiszen az előző választásokon a négyfalusi magyarság olyan arányban ment el szavazni, hogy ez mindössze három magyar tanácsost jelentett. Ugyanakkor volt egy független magyar jelölt is, aki ugyan nem jutott be, de éppen annyi szavazatot vitt el, hogy a visszaosztásból nem az RMDSZ, hanem a PSD kapott tanácsosi helyet. Ennyit jelentett az illető jelölt meggondolatlan lépése. A Tanács politikai összetétele, kiegyensúlyozottsága a másik fogas kérdés, ami a városi költségvetés elfogadásakor az idén is nagyon világosan megmutatkozott: a többségben lévő román párt tanácsosai, megalapozott érvek hiányában, kétszer is elutasították a költségvetés elfogadását. Problémás volt ebben a helyzetben például Borcsa Mihály díszpolgári címének elfogadtatása is, hiszen román tanácsosok különösebb indok nélkül akadályozták az odaítélését. Ha nem hárman, hanem haton lettünk volna, ez a kérdés sokkal könnyebben megoldódott volna. Ezért sem mindegy, hogy Négyfalu húsz százalék fölötti létszámú magyarsága erejét a tanácsosi létszám növelésével is fel tudja-e mutatni. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.