Főoldal > Interjúk
A magyar közösség legnagyobb ellenfele a közöny

Ha a helyi magyar közösség le tudja vetkőzni a közönyt, ha a hosszú távú biztonságát helyezi előtérbe, akkor van esélye annak, hogy ismét tanácsosai legyenek Temesvár önkormányzatában – jelentette ki a Maszolnak Molnár Zsolt polgármesterjelölt. A fiatal RMDSZ-es képviselőt a jelenlegi városvezetés metróépítési terveiről is kérdeztük.


Székelyföldön a polgármester nem csak városgazda

„Hiszem azt, és azért dolgozom, hogy Sepsiszentgyörgy olyan legyen, ahol az emberek jól érzik magukat és büszkék városukra. Bízom benne, hogy 50-100 év múlva úgy fognak emlékezni erre a periódusra, mint amikor a város modernizációja nagyot lépett előre, és bízok abban, hogy ehhez én és csapatom nagy mértékben hozzá tudunk járulni” – nyilatkozta a Maszolnak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere, aki harmadik mandátumára pályázik. 


Széthúzás helyett, a szolgálat győzzön Nagyváradon!
Széthúzás helyett, a szolgálat győzzön Nagyváradon!

Beszélgetés Kelemen Hunorral, az RMDSZ országos elnökével.


„A szórványban minden képviselő duplán számít”
„A szórványban minden képviselő duplán számít”
0000.00.00. |

A romániai magyarság jelentős számban él szórványban, képviselői pedig gyakran a nehéz helyzetekben is igyekeznek megteremteni a közösségi élet valamennyi fontos feltételét. Választástól választásig egy maroknyi, vagy talán annál is kevesebb magyar tanácsos azért tevékenykedik az önkormányzatokban, hogy a települések magyar lakossága ne szenvedjen hiányt a mindennapi élet és elsősorban az identitásőrzés terén. Június 5-én a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei ismét a közösség támogatását kérik országszerte. Ennek a napnak a jelentőségéről kérdeztük Kelemen Hunor szövetségi elnököt.


„Közösségi érdek a munka folytatása!” – interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével
2016.05.28. |

A háromszéki közösségi vezetők szerint a turisták is szeretik Székelyföldet, de akinek otthona, annak dolgoznia is kell érte. Ebben a munkában pedig a céltudatosság a legfontosabb, hiszen a székelység sorsának alakítását csak székely emberekre lehet bízni. Székelyföld fejlesztése kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt kérdeztük arról, hogyan látja a háromszéki megvalósításokat, mit gondol az RMDSZ önkormányzati jelöltcsapatáról.


„Kolozsváron győzni fog az európaiság, a többnyelvűség ügye!”
„Kolozsváron győzni fog az európaiság, a többnyelvűség ügye!”
2016.05.28. |

Erdély kincses városában még mindig vita tárgya az, ami máshol Európában legnagyobb gazdagságnak számít: az interkulturalizmus, a többnyelvűség. A magyar alpolgármesternek négyéves mandátuma alatt is ez volt a legintenzívebben képviselt ügye a kolozsvári városházán. Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt arra kértük, hogy ennek fényében is értékelje Horváth Anna alpolgármester tevékenységét, és szóljon arról, hogyan látja a magyar esélyt a Kolozs Megyei Tanácsban.


választást kell nyernünk, nem közvélemény-kutatást
választást kell nyernünk, nem közvélemény-kutatást
2016.05.26. |

Szatmárnémetiben az RMDSZ Kereskényi Gábort indította a polgármesteri szék megszerzéséért. A fiatal jelölt szerint a szövetség a párbeszéd jegyében folytatja a kampányt, célkitűzéseik pedig a város fejlődését szolgáló, megvalósítható tervek. A tét Szatmárnémeti jövője – nyilatkozta a Mszolnak. Az interjú a jelölteket bemutató cikksorozatunk része.


a FUEN-nek vissza kell térnie a gyökerekhez
a FUEN-nek vissza kell térnie a gyökerekhez
2016.05.25. | FUEN
Hogyan gondolja újra az őshonos kisebbségek szervezetét az első közép-kelet-európai elnök? Lesz-e folytatása a MinoritySafePacknek? Mit hoz a menekültválság?
Vincze Lorántot, az RMDSZ jelöltjét választották meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) új elnökévé szombaton, a szervezet Boroszlóban tartott kongresszusán. Vincze a FUEN-ben alelnöki tisztséget töltött be korábban, alelnöki mandátuma alatt készült el a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag, amelynek összeállításában aktívan részt vett. Vinczét a három éves elnöki mandátumában tervezett munkájáról kérdeztük, illetve arról is beszélgettünk, hogy az őshonos kisebbségek és a menekültek, bevándorlók milyen védelmi jogi keretre számíthatnak az EU-ban, amely folyamatosan hárít, amikor a kisebbségi jogi szabályozás a téma.