Vincze Lóránt

Bezzeg-ország új éve

2012.01.09. | Brüsszel , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Lóránt

Bezzeg-ország új éve

Rengeteg pesszimista évértékelő és évindító írást olvashattunk az elmúlt hetekben.

Nagyon sok olyan érvet használtak a szerzők, amelyek a tagadhatatlan romániai valóságra tapintottak rá, arra, hogy az elmúlt év mérlege nem pozitív és az ideitől sem várhatunk csodákat. Mégis, például azt kifogásolni az egészségügyi reformban, hogy még Görögországban sem került sor kórházbezárásokra, ahol pedig az ország a szakadék szélén ingadozik, kétes dolog. Görögország nem csak úgy hirtelen került az államcsőd közelébe, nem a nemzetközi piacok és az osztályellenség fogott össze ellene, hanem tizenöt év felelőtlen gazdaság- és szociálpolitikája vezetett ide. Köztudott, hogy Görögországban ahol uniós mércével átlagon felüliek voltak a bér- és szociális juttatások, az ország gazdasága végül a felelőtlen kifizetések terhe alatt roppant össze. A népi bölcselet – addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér –gazdaságpolitikai alaptézis. Egész Európa megpróbálkozott a hiány tagadásával, pótlásával, meghitelezésével, de rá kellett jönnie
– sajnos megkésve a görög szinte-csőd után – hogy ezen az úton már nem lehet tovább menni.

Bármennyire fájdalmasak következményei a mindennapokban, Románia idejében lépett, lefaragta a közkiadásokat, a nyugdíjakat, a béreket a közszférában, miközben az intézkedés nem érintette a legkisebb jövedelmeket. Más lapra tartozik, hogy a reform nem teljesedett ki, nem történt meg az államapparátus karcsúsítása és a nagy közszolgáltatók teljesítményelvű átszervezése, a közberuházásokat másfél évig indokolatlanul fagyasztatták be, elmaradt az európai pénzalapok hasznosítása és kétes eredményű volt a hozzáadott értékadó-emelése.

A koalíció megszorító intézkedései mégis eredményesek: Románia minősítése javult és az EU sok államához képest mondhatni jók a makrogazdasági mutatói. Magyarország másfél éves teljesen elhibázott gazdaságpolitikáját például most már budapesti kormánytagok is elismerik, elhamarkodott tavalyi nyilatkozataikat szánják-bánják. Van más út is: Belgiumban a több mint egy éves alku után kínkeservesen megszült költségvetési tervet az Európai Bizottság az elmúlt napokban visszadobta, túl merésznek tartva a makrogazdasági mutatókat. A brüsszeli kormányban mégsem kiáltott senki nemzetközi összeesküvést, inkább újraszámolják, újratervezik a büdzsét.

Románia kormányzati intézkedései nyílt elismerést váltanak ki Európában. Az Európai Néppárt marseillei kongresszusán jó volt hallani, hogy Románia bezzeg-ország Európában, a kormány megszorító intézkedéseit elismerik és dicsérik. A polgárok erre akár büszkék is lehetnének, de a hétköznapi valóság, családok százezreinek kilátástalan jövője egyelőre nem engedi, hogy a közhangulat javuljon. Pedig látni kellene, hogy annak idején a döntések halasztása, szoftosabb változat elfogadása, összeesküvés-elméletek felmelegítése, esetleg mindezek egyvelege, ideig-óráig látszat-eredményeket és a kormány népszerűségét hozták volna, de 2011 végére minden bizonnyal nem csupán leminősítést, hanem államcsődöt eredményeztek volna. Ezt épeszű ember nem kívánhatta volna az országnak, hiszen két éves látszólagos jólét után gazdasági rémálom következett volna nemcsak az államháztartásban, hanem a családi büdzsében is.

Az évindítás tehát Románia szempontjából sokkal kedvezőbb, mint ahogyan azt a közhangulat mutatja. Ha az újabb európai gazdasági válság véget ér Románia biztos alapokon nyugvó növekedési pályára léphet. Ha Európa gazdasága 2012-ben stagnálni fog – aminek elég nagy a valószínűsége –, a román gazdaság talpon marad és a 2011-eshez hasonló évet fog zárni. Ha Európa tartósan a recesszió útján marad az egész kontinens gazdasági környezete szenved majd gyökeres átalakulásokat, amelyben nehéz lesz Románia helyét megtalálni. Aggodalomra persze van ok, hiszen a választási év általában nehéz próbatétel a gazdasági ésszerűség számára, az európai pénzalapok felhasználása ismét kihívást jelent majd, egy esetleges politikai irányváltás pedig a viszonylagos gazdasági egyensúlyt ingathatja meg.

De ne siessünk a dolgok elébe, addigra már 2013-at írunk majd...

A szerző az RMDSZ brüsszeli munkatársa.

 

Megjelent: Új Magyar Szó, 2011. január 9.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.