Sike Lajos

Fát gyümölcséről

2012.05.02. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sike Lajos

Gyűlölettel teli világunkban sem olvasni mindennap olyan kemény és elítélő sorokat, mint abban a közleményben, amelyet a két vetélytárs (bár lenne két testvérpárt) bocsátott ki az RMDSZ kormányzati bukásáról.

Mintha az ellenségek ellensége lenne, úgy ostorozzák érdekvédelmi szervezetünket, amely Trianon óta, pár elszalasztott lehetőség ellenére, mégiscsak a legeredményesebb és legnyugodtabb esztendőket hozta az erdélyi magyarságnak. Az idősebbek és a történelemkönyvek a megmondhatói: az elmúlt csaknem száz év alatt messze ez a két évtized adta nekünk a legtöbbet. Már-már annyit, hogy azt ellenzékben megtartani a három magyar pártnak sem lesz könnyű, pláne ha jó magyar módra nem a megtartással, hanem egymás taposásával lesznek elfoglalva. A demokrataliberálisokkal való kétévi kormányzás sem csak kudarc, hiába akarja annak beállítani a MPP és az EMNP. Elfelejtjük, hogy a koalíción belül mégis az RMDSZ védte legjobban a fizetéseket, a nyugdíjakat vagy például a kisgyermekes anyák járandóságát. Az új tanügyi törvénnyel pedig az elemitől az egyetemig önállósította a vegyes oktatási intézmények magyar tagozatait (már nem a román tagozaton döntik el mi jó a magyarnak), s a korábbi három tantárgy helyett már csak egyet tanulnak románul gyermekeink. Aki ezt nem látja, az vak vagy rossz szándékú. Mint a két ellenpárt, amelyek most örömmel és hangos szóval temetik az RMDSZ-t. Azaz temetnék, ha lenne hozzá erkölcsi hitelük, amit nem szóval, hanem tettekkel lehet kiérdemelni. Egyelőre csak a magasröptű nemzeti demagógiára futja.

Úgy néz ki, a harmadik magyar pártot is csak az erdélyi magyarság nagy többségének támogatását bíró RMDSZ és képviselői lejáratására találta ki Tőkés László. (Feltehetően irigységből, amiért néha sikeresek is.)  Különben mivel magyarázható, hogy menetrendszerűen visszatér olyan ügyekre, amelyek rég nem ügyek és nem is voltak azok. A minap újabb közleményt adott a sajtónak arról (ki tudja már hányadikat?), hogy Varga Attila és Seres Dénes parlamenti képviselőket törvénytelenül választották egyházi főjegyzőnek, illetve főgondnoknak, Nagy Sándor nagykárolyi esperes pedig „szekus múltjával” nemcsak egyházi vezető, de megyei önkormányzati tanácsos is lehetett. Mit sem számított, hogy illetékes egyházi közösségek és vezetőik rég tisztázták: minden a jog szerint történt. Most Nagy Sándor esperes a Szatmári Friss Újságban fogadja: imádkozik volt püspökéért, hogy világosodjon végre meg! S kéri, olvassa többet az Evangéliumot, s az olyan példázatokat is, mint: gyümölcséről ismerni meg a fát.

Hát tessék!

 

Sike Lajos, Új Magyar Szó

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.