Székedi Ferenc

Kivágni a rezet

2012.04.12. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székedi Ferenc

Lévén a politika többek között a közhelygyártás művészete is, hiszen rendkívül vegyes közönségnek kell eladni örökérvényű igazságokként alkalomszülte nézeteket és bölcs meglátásokat, hadd álljon itt a jól ismert mondás: amint a szerelemben, úgy a politikában se mondd soha azt, hogy soha!

Victor Ponta, a Szociál-Liberális Szövetség társelnöke az alakulat múlt hét végi erőfitogtató kongresszusán azonban megszegte ezt az egyszerű alapelvet, amikor diadalmas mosollyal az arcán leszögezte: kormányalakítás esetén egészen biztos nem kötünk koalíciót az RMDSZ-szel! Mivel a közvélemény-kutatásokban az USL meglehetősen nagy fölénnyel vezet a jelenleg kormányzó demokrata liberálisok előtt, azt is meg lehetne fogalmazni: Korodi Attila miniszteri kinevezése maradhat az utolsó olyan államelnöki cselekedet, amely hasonló kormányzati összefüggésekben érinti a romániai magyarság parlamenti képviseletét jelenleg ellátó szövetséget.

Csakhogy 2013-ig, mire az új kormány feláll, még sok víz lefolyik a Dâmboviţán, lehet a fehérből fekete, vagy fordítva, így inkább figyeljünk a jelenre, pontosabban arra: nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy a jelenlegi körülmények között a csíki származású parlamenti képviselő átvegye a környezetvédelmi tárcát. A parlament külügyi bizottságának élén, ahol eddig tevékenykedett, nem túl éles testületi megbeszélések mellett jószerint protokolláris feladatokat kellett ellátnia, főként különbözőképpen mosolygó úriemberek között. Ott viszont, ahol kemény gazdasági érdekek ütköznek, egy környezetvédelmi miniszternek többször is arcára fagyhat a mosoly. A helyzet alapjában véve egyszerű: Romániának a gazdasági válságból való kilábaláshoz föltétlenül szüksége van az altalajkincsek értékesítéséből származó jövedelmekre, viszont az ország egykori, jól fejlett bányaiparát feladva, technológiailag teljesen lemaradva, képtelen a korszerű és hatékony kitermelésre.

Mindezen segít persze a globalizáció, a nagy nyugati cégek, nyilvánvalóan a profit reményében, ugrásra készen állnak. Csakhogy egyre jobban hallatja hangját a jelen és a jövő örök erőforrása, a természet is, méghozzá nem önmagában, hanem a jelentős társadalmi csoportosulások nézeteit leképező sok-sok zöld szervezettel egyetemben. És nomen est omen: Korodi Attila miniszteri tárcájának megnevezésében ott áll annak legfontosabb feladata is. Különösképpen Verespatakkal kapcsolatban a régi-új miniszter nem dönthet egyik napról a másikra, de nyolc hónapig nem is halogathat: ha a székelyek leleményességükről híresek, akkor a fiatal politikusnak a különböző bányaprojektekkel öszszefüggésben most alkalma lesz megmutatni, hogyan kell kivágni úgy a rezet, hogy közben saját politikai hitelessége és társadalmi tőkéje is megmaradjon. Nehéz feladat, de nem lehetetlen.

Székedi Ferenc, Új Magyar Szó

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.