Borbély Tamás

Liberális metamorfózis

2012.05.03. | Oktatásügyek , Aktuálpolitika , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély Tamás

Érvényteleníteni akar a kormány egy olyan kisebbségi jogot, amelyet a romániai magyarság már megszerzett.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának létrehozásáról szóló kormányhatározat hatályon kívül helyezése azt jelentené, hogy a román állam olyan intézkedést hoz, amire nem igen volt példa Romániában az elmúlt húsz évben. Kormányok ugyanis eddig még nem vontak vissza olyan jogokat, amelyek bővítették a nemzeti kisebbségek érdekérvényesítési lehetőségeit, vagy elősegítették a nemzeti identitásuk megőrzését.

Az RMDSZ 2011-ben lezajlott kongresszusán éppen Victor Ponta jelentette ki, hogy a már megnyert jogokat nem lehet elvenni, amivel nagy tetszést aratott a szövetség küldöttei előtt. Csakhogy a Szociálliberális Szövetség (USL) azóta olyan nacionalista retorikát élesztett fel, amivel időnként a munka nélkül maradt szélsőséges nagyromániásokat is felülmúlja.

Sajnos, a zsigeri nacionalista indulatok terjesztésében éppen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke jár az élen, aki elődjéhez, Călin Popescu Tăriceanuhoz képest nagyon mélyre süllyesztette pártját. Csak kapkodni tudjuk a fejünket, hogy milyen metamorfózison mennek keresztül a szabadelvűek (??), akik a román pártok közül talán a leginkább kisebbségbarát viszonyulásról tettek bizonyságot az elmúlt két évtizedben.

Ehhez képest most Antonescu korbácsolja fel a nacionalista indulatokat, és újabban azzal dicsekszik, hogy ő nacionalista. Kétlem, hogy egy történész ne tudna különbséget tenni a nacionalista és hazafi között, hiszen valószínű, Antonescu elsősorban a jó hazafi színében szeretne feltűnni, csakhogy a hazafiság már nacionalizmusba fordul, amikor kisebbségek kárára és hátrányára akar valaki cselekedni. Antonescunak éppen ezekben a lényeges kérdésekben kellene elsősorban különbséget tennie történészként, de úgy tűnik, ezt a vizsgát most elbukta. Kérdés, hogy lesznek-e ennek következményei?

Victor Ponta egyelőre óvatosan nyilatkozott a MOGYE-ügyről. Zárt ajtók mögött állítólag bejelentette, hogy kormánya elsőként a magyar karról szóló határozatot fogja érvényteleníteni, de ezt már nem erősítette meg a nyilvánosság előtt is. Így létezik még halvány remény arra, hogy a józan ész felülkerekedik, és az új kormány is belátja, Románia semmit nem veszít, ha az egykori magyar MOGYE-n létrejön egy magyar kar is. Azzal viszont temérdek kárt okoz az ország nemzetközi megítélése szempontjából is, ha már megadott jogokat vesz el a nemzeti kisebbségektől.

 

Borbély Tamás, Szabadság

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.