Ambrus Attila

Mézesmadzag

2012.02.15. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ambrus Attila

Mézesmadzag

Az Erdélyi Magyar Néppárt kérdőíve, amelyet állítólag minden magyar család postán megkap, illetve olvasható, kitölthető az EMNP honlapján is, azért figyelemre méltó, mert körvonalazza az alakulat vezetőinek politikai és gazdasági programját.

Fontos, hogy a három erdélyi magyar érdekvédelmi szervezet elképzeléseit, szándékait megismerjük, mert csak így dönthetünk arról, hogy kit kell támogatnunk a helyhatósági és parlamenti választásokon.

Az Erdélyi Magyar Néppárt kérdőíve, amelyet állítólag minden magyar család postán megkap, illetve olvasható, kitölthető az EMNP honlapján is, azért figyelemre méltó, mert körvonalazza az alakulat vezetőinek politikai és gazdasági programját. Fontos, hogy a három erdélyi magyar érdekvédelmi szervezet elképzeléseit, szándékait megismerjük, mert csak így dönthetünk arról, hogy kit kell támogatnunk a helyhatósági és parlamenti választásokon.

(Vigyázat! A pártvezetők, -védnökök karizmájától jó lesz eltekinteni, mert a jelek azt mutatják, az elkövetkező években éppen a karizmatikus személyek árthatnak a legtöbbet a közösségeknek. Ugyanis a pragmatikus, szakértői kormányok, önkormányzatok korának kell beköszöntenie földrészünkön, másként Európa összeomlik. Nem tilos demagógnak, populistának lenni, ám veszélyes.)
A Döntsünk együtt EMNP-felmérés mindjárt azzal indít, hogy vázolja, hogyan látják a párt vezetői a romániai helyzetet. Az a tény, hogy a kérdésre megadott első lehetséges válaszban idézőjelbe teszik a minőségi jelzőt – Romániát az IMF „mintaországának” tartják – jelzik, nem ezt kell hinnünk. (Az idézőjelbe tett szavakat az újságban sem szeretem, nemhogy közvélemény-kutatásban!) Tehát „rossz irányba mennek a dolgok: a sok szenvedésnek nincs eredménye, egyre kevesebb a munkahely, a gazdaság sem indult be, aki teheti, külföldre vándorol. Sürgősen változtatni kell” – közli velünk a kérdőíven az EMNP. Ezek után azt vártam volna, hogy gazdaságot érintő kérdés következik, például az, hogy szükség van-e a fájdalmas reform folytatására vagy azt most meg kell szakítani, akár a kölcsönök árán és az államcsőd veszélyével is számolva. Ehelyett slágertémára vált a kérdőív összeállítója: „A román államfő és a kormány tervezett egészségügyi reformja országszerte tüntetésekhez vezetett. Ön szerint…” (Szerintem nem ez taszította a tüntetőket az utcára.) Következnek a válaszok. Az első: „az egészségügyi ellátást valóban javítani kell, de úgy, hogy a betegek érdekei legyenek az elsődlegesek.” Mi az, hogy de? Lehetne úgy javítani a betegellátást, hogy a páciensek érdekei másodlagosak legyenek?

Ismét szájbarágós elkedvetlenítési kísérlet: „Románia a csőd szélére került, amitől átmenetileg egy 25 milliárd eurós külföldi hitel mentette meg. A kölcsönt kamatostól a mi adónkból fizetik vissza. A kormány levágta a közalkalmazottak bérének 25%-át, megvonta a szociális juttatások egy részét, megadóztatta már a közepes nyugdíjakat is, és bevezette a vizitdíjat. Ön szerint...” A legvonzóbb válasz: „a politikusok ne velünk fizettessék meg a hibás döntéseiket.” Rossz válasz, hazug válasz, mert sajnos, az államadósságot mindig az adófizető kénytelen megfizetni. Lehet helyette kölcsönökből törleszteni a részleteket, de azoknak a kamatos kamatját is csak az adófizetőnek kell kigürcölnie.

Végül következik az, ami miatt – érzésem szerint – összeeszkabálták ezt a kérdőívet. Megtudom, hogy Romániában burjánzik a korrupció, s mindjárt az első válaszban felmerül, hogy „minden korrupt politikust – legyen román vagy magyar – azonnal le kell váltani, és örökre el kell tiltani őket a közszerepléstől.” Lehet, hogy az EMNP-t nem érdekli a demokrácia? Ugyanis a demokráciában eltiltani bárkit is attól, hogy induljon a választásokon, nem szokás; a korrupt politikusokat pedig egyszerűen börtönbe csukják! Aztán megtudjuk, hogy az EMNP szerint ki is a korrupt: „A romániai magyaroknak járó, évi kb. 3,5 millió eurót (majdnem harmincezer minimálbér összegét) az RMDSZ számlájára utalják (…) évi kb. 2,3 millió euró sorsáról nem tudunk semmit.”

A kérdőív azt sejteti, hogy az EMNP egyelőre csakis az RMDSZ ellenében tudja meghatározni önmagát. Gazdaságpolitikai, egészségügyi, autonomista elképzelései is sematikusak, naivak. A demagógiától mentes, pragmatikus program hiányában az EMNP nem alternatívát kínál az RMDSZ programjára, hanem csupán mézesmadzagot húzogat el a válság veszteseinek orra előtt. Mézesmadzaggal azonban még senki sem lakott jól.

 

Megjelent: Új Magyar Szó, 2012. február 15.