Kovács Péter

Ne szalasszuk el ezt az esélyt!

2013.02.15. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kovács Péter

Ne szalasszuk el ezt az esélyt!

A 2011-es népszámlálás szerint 57.000 magyar nemzetiségű ember él Marosvásárhelyen. Ennek kevesebb, mint 1 százaléka, vagyis mintegy 400 ember vett részt a városi RMDSZ-szervezet tisztújításán, és az ezzel egy időben sorra kerülő fórumon. Véleményem szerint ez nem tragédia.

Mielőtt bárkiben felmerülne, hogy semmibe veszem a demokráciát, esetleg nem tartom fontosnak a tagság véleményét, kifejtem az álláspontom. Számomra egyértelmű, és meggyőződésem szerint 56.600 marosvásárhelyi magyar ember egyetért velem, hogy nem elsősorban a választási folyamat részletei, a jelöltek és a küldöttek száma a lényeg, hanem, hogy egy ütőképes, a közösségi érdeket figyelembe vevő, dolgozni tudó és akaró szervezeti vezetés alakuljon ki. Az "egyszerű" vásárhelyi lakost, legyen az RMDSZ-tag vagy sem, nem az teszi boldoggá, hogy elmehetett egy gyűlésre, ahol véleményt formálhat, majd szavazhat. Számára nem az a lényeg, hogy különböző érdekcsoportok politikai háborújából ki jön ki győztesen. Nem arra figyel, hogy az alapszabályzat 6-os cikkelye 3. bekezdésének utolsó félmondata hogyan értelmezhető, és ez éppen melyik csapatnak jelent egy pluszmandátumot valamelyik megjegyezhetetlen nevű belső testületben. Ha ez lett volna a fontos, akkor 23 éven keresztül a városi RMDSZ gyűléseit a stadionban kellett volna szervezni. Természetesen ez soha nem volt így. Nem volt így akkor sem, amikor közvetlen, titkos, állóurnás előválasztás által voltak rangsorolva a tanácsosjelöltek, akkor sem, amikor körzeti közgyűlésekre minden magyar ember elmehetett, és most sem, amikor a regisztrált tagoknak volt szavazati joguk. Még egyszer hangsúlyozom: ez nem tragédia! Hiszen a marosvásárhelyi magyar emberek egyszerűen csak jobban akarnak élni! Egy olyan város polgárai kívánnak lenni, amelyik fejlődik, amelyben mindenki jól érzi magát, ahol van jövőkép, és ahol egy erős, összetartó közösségként nemcsak megmaradni, hanem fejlődni is lehet.

Néhány napja új fejezet kezdődött a városi RMDSZ életében. Úgy is fogalmazhatok, hogy lezárult egy rossz irányba tartó, elhibázott fejezet. Megújult a szervezet vezetése, egy fiatal, de tapasztalt elnöke van, átalakult a szervezeti struktúra, de ami a legfontosabb, hogy az új csapat dolgozni akar. Hagyjuk őket dolgozni! Hagyjuk őket, hogy bizonyíthassák be: a városi RMDSZ képes az eddiginél többet nyújtani a marosvásárhelyi magyar közösség számára! Ne szalasszuk el ezt az esélyt!


 

Népújság, 2013-02-15

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.