Újvári Ildikó

Pászkány Árpád: „Aki nem megy el szavazni, nincs joga hozzászólni”

2012.06.08. | Kolozsvár , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újvári Ildikó

Pászkány Árpád üzletembert, a kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapat tulajdonosát arról kérdeztük, miként értékeli az idei helyhatósági választási kampányt, hogyan látja a város elmúlt évekbeli, és várható gazdasági helyzetét.

– Hogyan értékeli a ma záruló helyhatósági választási kampányt?

– Sokkal csendesebb kampányban volt részünk, mint amire számítottunk, vagy legalábbis ebből az irodából (a kolozsvári Sigma Center épületében levő iroda – szerk. megj.) így tűnt. Mindenesetre sokkal civilizáltabb volt a kampány, nem történtek személyre szabott, övön aluli támadások, vagy olyanok, amelyek ne feleltek volna meg az európai normáknak. Mindez lehet annak is köszönhető, hogy a társadalom megunta ezeket a politikai mozgalmakat, s nem hajlandó annyira részt venni bennük, mint a kilencvenes évek közepén.

– Valóban, a felmérések szerint nő azoknak is az aránya, akik a távolmaradást választják. Jónak tartja ezt a viszonyulást a magyarság szempontjából?

– A magyarság számára nagyon fontos, hogy részt vegyen a választásokon. Eddig is bebizonyosodott, mennyire fontos egy számottevő városi és megyei tanácsi részvétel a tanácsosok számán keresztül. Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar pártok nem tudtak egyezségre jutni egy közös lista összeállítása érdekében, mert legalábbis a felmérések azt mutatják, hogy továbbra is csak az RMDSZ éri el a megfelelő százalékarányt, hogy bekerüljön a városi és megyei tanácsba. A többi magyar pártra leadott szavazat gyakorlatilag az RMDSZ-től vesz el, összességében a magyarság nem ér vele semmit, hiszen a szavazatok újraosztásából a nagy román pártok részesednek.

Társadalmilag az emberek bizonyos szintig kapcsolatban vannak a magyar pártok képviselőivel. Létezünk, vagyunk ebben a városban, mind a civil, mind az üzleti szférának fontos, hogy minél nagyobb arányban képviseltessük magunkban a helyi vezetésben, sok olyan kérdés van például oktatásban, kultúrában, egészségügyben, amiért igenis számít, ha a számarányunknak megfelelően vagyunk jelen a városvezetésben.

– Az idei választásokon Kolozsváron is több magyar párt indul. Hogyan látja ezt az új helyzetet a magyarság érdekérvényesítése szempontjából?

– A jövőt illetően csakis egy egységes, akár úgynevezett pártunióban látom a politikai megmaradás lehetőségét, a magyarság százalékaránya Kolozsváron nem olyan nagy, hogy meg tudná engedni magának két sikeres pártnak a jelenlétét. Örvendenék, ha tévednék, de a felmérések szerint kevés a valószínűsége, hogy mindkét párt bejusson a tanácsba. Az, hogy tovább darabolódunk, semmi jóhoz nem vezet, nehezen látom annak az esélyét, hogy egy új magyar párt át tudná venni az RMDSZ-nek a helyét. Sokáig nem volt tartalma az „egységben az erő” szlogennek, amit az RMDSZ szépen kitalált, de sajnálatos módon kevésbé promovált, valószínű ez a magyarázata, hogy megjelent a másik magyar párt. Most elérkezett az idő, hogy ez ne csak egy szlogen legyen, hanem igenis megvalósuljon.

– A város fejlődését, jövőjét mennyiben befolyásolja önkormányzata?

– Ha visszatekintünk, volt egy Funar-korszak, amit a befektetők elijesztése jellemzett, meg az, hogy nagyon is autokrata módon választotta ki a belföldi befektetőkből, hogy kinek nincs, és kinek van joga részt venni a város és a megye fejlődésében. Amikor Funár már problémát jelentett a bukaresti kormányzatnak, a város még jobban megérezte, mert a központi költségvetésből minimális tőkeáramlás érkezett Kolozsvárra. Ennek a korszaknak a végén szinte teljesen mindegy volt, ki nyerte a választást, mert a város gyakorlatilag fellélegzett. Kolozsvárnak mind földrajzi helyzete, mind történelmi főváros státusa, továbbá egyetemi város jellege, jó minőségű lakossága és demográfiai összetétele ide vonzza a befektetőket. A tanácsnak vagy a polgármesteri hivatalnak a tevékenységéről olyan értelemben kell elismerőleg nyilatkozni, hogy pozitívan álltak hozzá a város fejlődéséhez, nem korlátozták vagy bojkottálták azt.

Az elmúlt négy év nagyon pozitív volt a város és a megye fejlődésének a történetében, mert Kolozsvárnak a kormányzó párthoz tartozó polgármestere és tanácselnöke volt, ekkor részesedett a központi pénztárból eredő legnagyobb tőkebeáramlásból. Ez abban az esetben lesz érvényes ezután is, ha olyan személyek állnak a hivatalok élén, akik a majdani kormányzó párt tagjai, mert nálunk ilyen a politika. Nem mondom, hogy ez korrekt, de ezek a játékszabályok Romániában.

– Mit üzen a választóknak?

– Mindenképpen részt kell venni a választáson, s mindenki a legjobb belátása és érdeke szerint szavazzon. Aki nem megy el szavazni, annak nincsen joga hozzászólni, sem kritizálni, még a sörözőben sem.

 

Megjelent: Szabadság, 2012. június 8.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.