Szőcs Levente

Tőkés-párt: bármi áron?

2012.03.13. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • ShareTőkés-párt: bármi áron?

Tegnap reggel sokan hitetlenkedve kaphatták fel a fejüket: hogyhogy, Tőkés László még tagja az RMDSZ-nek? Az volt, tegnapig, még ha csupán jogilag is. De facto, ahogy az RMDSZ vezetői is mondták, már régen kívül került. Évek óta, ahol csak tehette, belerúgott a szervezetbe, amelynek – senki nem tagadja – alapító tagja volt, Domokos Gézával és Verestóy Attilával. (Bár egyikük nevét sem említette most.)

Tegnap reggel sokan hitetlenkedve kaphatták fel a fejüket: hogyhogy, Tőkés László még tagja az RMDSZ-nek? Az volt, tegnapig, még ha csupán jogilag is. De facto, ahogy az RMDSZ vezetői is mondták, már régen kívül került. Évek óta, ahol csak tehette, belerúgott a szervezetbe, amelynek – senki nem tagadja – alapító tagja volt, Domokos Gézával és Verestóy Attilával. (Bár egyikük nevét sem említette most.) Tőkés legalább egy évtizeden át kívülről támadta „bajtársait” – hetente többször nyilatkozatokkal, az utóbbi két parlamenti ciklusban pedig egy-egy új párttal. „Aki egy új pártot alapít, az értelemszerűen nem lehet tagja egy másik politikai alakulatnak” – reagált Kelemen Hunor. Tőkés László számára már kevésbé tűnt értelemszerűnek, ő ugyanis már másodszor alapít pártot RMDSZ-tagként. Igazság szerint már akkor ki kellett volna lépnie, amikor 2008-ban a Fidesz vezetőivel karöltve Szász Jenő és a Magyar Polgári Párt jelöltjei mellett korteskedett az RMDSZ ellen.

Persze jogilag maradhatott, hiszen bárki tagja lehet egy időben egy politikai pártnak és egy kisebbségi szervezetnek, amilyen az RMDSZ, de egyáltalán nem volt természetes, hogy maradt. Ahogy az sem, hogy két pártalapítás között elfoglalta az RMDSZ EP-lista első helyét. (Tette mindezt a „Kárpát-medencei magyarság képviselőjeként”, megfeledkezve arról, hogy a titulust nem a Kárpát-medencei magyaroktól kapta, hanem a haverjaitól.) Hogy mégis fontosnak tartotta hivatalosan is kilépni, annak egy magyarázata lehet: a távozásával üzenni akart, a kimondott – egyetlen új elemet, de még hangsúlyt sem tartalmazó – indokokon túl. (Csak nem gondolja bárki komolyan, hogy Tőkés az RMDSZ nem létező Verespatak-politikája elleni tiltakozásként lép ki a szövetségből?) Kilépése gyaníthatóan a szlovákiai választásokkal függ össze, közelebbről azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja – immár másodszor – kiszorult a parlamentből. Tegyük hozzá gyorsan: a Fidesz és a magyar közszolgálati média leplezetlen támogatása ellenére. Vagy még inkább: azzal együtt. Közben pedig a magyar–szlovák Híd-Most bejutott a parlamentbe – ismét. Szlovákiában ugyanúgy nem működött a szimpátiatranszfer a Fidesz és az MKP között, mint annak idején, Erdélyben az MPP-vel. Ennél is fontosabb, hogy a pozsonyi törvényhozásból az a Magyar Koalíció Pártja maradt ki másodszor, amely még most, a vereség után is a szlovákok magyarellenes indulatát akarja felhajtó erőként használni, illetve az a Híd-Most párt jutott be, amelynek politikája többség és kisebbség együttműködésére épül.

Vagyis arra, amit Tőkés határozottan elutasít, és amire a kilépéséről szóló nyilatkozatában is fontosnak tartja kitérni. (Az ő meglátása szerint a parlamenti politizálás, a kompromisszumkeresés egyet jelent a megalkuvással, a célok „beáldozásával”.) Nem érdekli, hogy Szlovákiában éppen egyértelművé vált: a törvényhozásból kiesett szervezetnek második nekifutásra sem sikerült „visszakapaszkodni”. (Pedig arányosan a felvidéki magyar közösség az erdélyinek csaknem kétszerese.) Kilépése időzítésével tehát Tőkés László azt üzeni: a Néppárt-projekt mindennél fontosabb, a körülményektől független, bármi legyen is ára.

 

Forrás: www.maszol.ro

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.