Főoldal > Bende Sándor > kapcsolódó hírek száma: 22
Bende Sándor: hatékonyabbá kell tenni a gépjárművezetéshez szükséges jogosítvány megszerzésének a folyamatát
Bende Sándor: hatékonyabbá kell tenni a gépjárművezetéshez szükséges jogosítvány megszerzésének a folyamatát
2017.11.11. | Képviselőház

A hajtási engedély megszerzésekor az érintetteket csak abban az esetben ütemezik gyakorlati vizsgára, amennyiben elvégzik a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamot és sikeresen vizsgáznak az elméletből. A tapasztalat az, hogy a kettő között hónapok telnek el. Példaként említeném, hogy egy október 31-én vizsgázó diák 2018. április 11-ére kapott időpontot gyakorlati vizsgára Maroshévízen. Ez az állapot uralkodik Hargita megye más városaiban, éppen ezért a belügyminiszterhez fordultam megoldásokért, mert meggyőződésem, hogy hatékonyabbá kell tenni a jogosítvány megszerzésének a folyamatát” – hangsúlyozta Bende Sándor Gyergyószéki parlamenti képviselő azt követően, hogy számos panasz érkezett az utóbbi időben képviselői irodájába, a gépjármű-vezetéshez szükséges jogosítvány megszerzésére vonatkozó vizsgák esetében kialakult állapot kapcsán.


Bende Sándor: bízom benne, hogy elismerik jogainkat!
Bende Sándor: bízom benne, hogy elismerik jogainkat!
2017.10.06. | Anyanyelvhasználat

Bende Sándor parlamenti képviselő Gyergyószentmiklóson, az RMDSZ székházában tartott ma október 6-án sajtótájékoztatót a 215-ös törvény módosításának visszautasítása kapcsán.


Bende Sándor: könnyítenénk a lovak közutakon történő szállításán
Bende Sándor: könnyítenénk a lovak közutakon történő szállításán
2017.09.29. | Képviselőház

„A jelenleg hatályban levő közutakon történő szállítmányozási tevékenység szabályozására vonatkozó törvény megszorításokkal és sok papírmunkával engedélyezi a lovak szállítását azokban az esetekben is, amikor ezeket nem kereskedelemi céllal utaztatják. Számos lovas egyesület vagy hipoterápiával foglalkozó szervezet nehézségekbe ütközik akkor, amikor lovaikat versenyekre, kiállításokra vagy gyógyászati célból szállítják. Ezen a héten, törvényjavaslatot dolgoztunk ki a jelenleg érvényben levő jogszabályhoz, annak érdekében, hogy mentesítsük a túlzott bürokráciától ezen szervezetek, egyesületek tevékenységeit” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.


Bende Sándor: kiszámítható költségvetési tervre van szükségük a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteknek
2017.09.21. |

„Tekintettel arra, hogy az idei év folyamán jelentősen csökkentették a szociális szolgáltatásokra szánt állami pénzkeretet, jelen pillanatban ott tartunk, hogy a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek komoly költségvetési problémákkal küszködnek. Elfogadhatatlan, hogy a gyermekvédelemre szánt pénzkeret még az idei költségvetés kiegészítése után is csak a tavaly kiutalt keret 90,07 százalékát kapta, és, hogy a fogyatékkal élőket gondozó szociális központoknak a 2016-ban kiutalt összegek 96,89 százaléka jutott. Ezen pénzalapokat nem aktualizálták, miközben a nyújtott szolgáltatások értéke jelentősen megnőtt, így ezek a szervezetek komoly pénzügyi problémákkal néznek szembe. Arról érdeklődtem a munkaügyi minisztertől, hogy mikor akarják ezeket a problémákat megoldani. A szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezeteink által végzett munka pótolhatatlan társadalmunk számára, és nem kezelheti őket mostohagyermekként egyik szaktárca sem” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy hivatalos kérdéssel fordult ezt ügyben a Munkaügyi Minisztériumhoz.


Egy „közös minimum” mentén dolgoznának együtt –A helyi értéktárbizottságok megalakításáról  tanácskoztak a Hargita megyei polgármesterek
Egy „közös minimum” mentén dolgoznának együtt –A helyi értéktárbizottságok megalakításáról tanácskoztak a Hargita megyei polgármesterek
2017.07.11. | területi hírek

Zetelakán találkoztak a Hargita megyei polgármesterek a megyei tanács vezetőségével, valamint Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével, július 10-én. Napirenden szerepelt a vadkárok és az új bérezési törvény témája, valamint a helyi értéktárak elkészítésének fontosságára is felhívták a településvezetők figyelmét.


A kötelező gépjármű-biztosítás könnyítése mellett szavazott az RMDSZ
A kötelező gépjármű-biztosítás könnyítése mellett szavazott az RMDSZ
2017.05.16. | Képviselőház

„Mindmáig egy autóbaleset után a kárt okozó biztosítója fedezte a károsított költségeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy a pénzösszeg folyósítása sokszor hosszú ideig húzódott, a biztosító társaság megpróbálhatott kibújni a kifizetés alól, és ilyenkor nehéz volt magánszemélyként kiállni az igazunkért egy mamut céggel szemben. A ma elfogadott törvénytervezet értelmében azonban, ha valaki autóbalesetet szenved, de nem ő a hibás, a saját biztosítója fedezheti a károkat, és majd az behajtja az összeget a kárt okozó biztosítójától. Így a vita vagy egyezkedés a két biztosító között zajlik, az állampolgár kárát kifizetik, és nem ő van hátrányos helyzetben, ez a fontos” – foglalta össze Benedek Zakariás, az RMDSZ törvényhozója, azt követően, hogy a képviselőház döntő házként fogadta el a kötelező gépkocsi biztosításokat szabályozó törvénytervezetet (RCA).


Könnyítene az RMDSZ a Start-up Nation kis- és középvállalkozásokat támogató program előírásain
Könnyítene az RMDSZ a Start-up Nation kis- és középvállalkozásokat támogató program előírásain
2017.04.18. | Képviselőház

Jelenleg a képviselőház szakbizottságaiban tárgyaljuk a Start-up Nation programról szóló sürgősségi kormányrendelet jogszabály-tervezetét, amelyhez módosító javaslatokat nyújtottunk be. A mostani előírások szerint a pályázó vállalkozásnak minimum két, teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottal kell, meghatározatlan időre munkaszerződést kötnie. Az RMDSZ egy alkalmazott szerződtetésére kötelezné a vállalkozást, hiszen sok esetben megterhelő egy újonnan induló vállalkozásnak eleget tenni az előírt feltételeknek, valamint lehetővé tennénk, hogy ez több, részmunkaidős állásként is értelmezhető legyen. Ezáltal lehetőséget teremthetünk arra is, hogy a Start-up Nation Románia program keretén belül pályázó vállalkozások hátrányos helyzetű, rokkant személyeket, vagy fiatal diákokat, pályakezdőket is alkalmazhassanak” – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, azt követően, hogy a szakbizottságban iktatta a Szövetség módosító-javaslatait.


A gyergyószentmiklósi műjégpálya tetőszerkezetének felújításáért dolgoznak – a megyei tanács RMDSZ-es csapata sportszerűen dolgozott Gyergyószentmiklósért az elmúlt években
A gyergyószentmiklósi műjégpálya tetőszerkezetének felújításáért dolgoznak – a megyei tanács RMDSZ-es csapata sportszerűen dolgozott Gyergyószentmiklósért az elmúlt években

A gyergyószentmiklósi műjégpályán tartott terepszemlét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bende Sándor, az RMDSZ területi szervezetének elnöke és Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere május 18-án, szerdán. A látogatás során felmerült a műjégpályán elvégzendő főbb feladatok listája, élükön a tetőszerkezet teljes felújításáról.


Kelemen Hunornak a párbeszédet kell szorgalmaznia (AUDIÓ)
Kelemen Hunornak a párbeszédet kell szorgalmaznia (AUDIÓ)
2014.09.19. | államelnök-választás

Az RMDSZ-nek minden választáson fel kell mutatnia a magyar közösség erejét. A közelgő megmérettetés is egy kitűnő alkalom arra, hogy elmondjuk elvárásainkat – fogalmazott Bende Sándor, a Szövetség Gyergyó Területi Szervezetének elnöke. Béres István László történelmi máramarosi RMDSZ-elnök kiemelte, a magyar képviseletnek is köszönhetőek azok a modernizációs folyamatok, amelyek az 1990 utáni Romániát európaivá tették.


Borbély: az RMDSZ a 90-es évek óta sürgeti a decentralizációt
Borbély: az RMDSZ a 90-es évek óta sürgeti a decentralizációt
2013.10.04. | Gyergyó terület

A fejlesztési régiók kapcsán kezdeményezett referendumról, a közelgő Európai Parlamenti választásokról, illetve az ellenzéki szerepvállalás kihívásairól egyeztetett Borbély László politikai alelnök tegnap, október 3-án Gyergyószentmiklóson, a gyergyószéki polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, a szervezet helyi elnökeivel, valamint a megyei önkormányzat képviselőivel.