Főoldal > Kovács Attila > kapcsolódó hírek száma: 32
Fontos az anyanyelvi oktatás
2012.02.16. | RMDSZ , Oktatásügyek , Nyelvi jogok

Az anyanyelvű oktatás fontosságáról beszélt Farkas Anna Lili, az RMDSZ Brassó megyei parlamenti képviselője a Reménység Házában megszervezett nyugdíjasklubban: arra kérte a jelen lévő nyugdíjasokat, gondoskodjanak arról, hogy unokáik a magyar iskolákban tanulhassanak, hiszen magyar identitásuk csak így maradhat meg.


Az RMDSZ továbbra is népszerű Brassó megyében
0000.00.00. | Brassó

Brassó megye magyar politikai szervezetre voksoló magyar szavazói 90% fölött választanák az RMDSZ-t a közelgő önkormányzati választáson – derült ki abból a magyarság körében 2012. március 15-31. között végzett közvélemény kutatásból, amelyet 1000 fős reprezentatív mintán végeztek 3,5%-os hibahatárral. A felmérés keretében Brassó, illetve Négyfalu és Alsórákos választókorú magyar polgárait kérdezték meg a település fejlődéséről, a megoldásra váró problémákról, politikai képviseleti opcióikról és országos aktuálpolitikai témákról.  

Mindhárom jelentős magyar közösség lakta településen az RMDSZ 90% feletti bizalmat élvez azon magyarok körében, akik magyar politikai szervezetre adnák le voksukat. A közvélemény kutatás adatai szerint a magyar választók román pártokra való voksolási tendenciája és a választásoktól való távolmaradási széndéka jelentős. A megkérdezettek körében a másik két magyar szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt támogatottsága összességében kisebb a román pártok támogatottságának felénél.

A felmérés eredményei a 2008-as választási erdeményekehez hasonlóak, amikor külön listán indultak az RMDSZ és az MPP jelöltjei, a Szövetség akkor a magyar voksok 91,6%-át szerzte meg, az MPP pedig a  8.4%-át.

„A felmérésből kiderül, hogy több magyar szervezet indulása óriási felelőtlenséget jelent a szórványban, hiszen a magyar politikai szervezeteknek nem egymással kell harcolniuk, hanem a román pártokkal és a választói távolmaradással. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy képviselet nélkül maradunk. Ezért komoly kihívás mindannyiunk számára a magyar választók mozgósítása, a közösségi ügyekbe való beleszólás ösztönzése” – értékelte a közvélemény kutatás eredményeit Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.