Főoldal > Markó Béla > kapcsolódó hírek száma: 189
Markó Béla részvétnyilvánítása Radu Vasile családjának
2013.07.04. | Részvétnyilvánítás

Új Európát most - Konferencia Európa jövőjéről Kolozsváron
Új Európát most - Konferencia Európa jövőjéről Kolozsváron

„Az Európai Unió a kilátástalanságba süllyedt. (…) Az európai integráció előző szakaszainak alapvető hibáiból adódóan megrendült a világnak a mostani Európába és a jövő Európájába vetett bizalma. A kialakult megítélés megváltoztatása kizárólag az Európai Unió új alapokra helyezésével sikerülhet” -  áll Frank Engel luxemburgi európai parlamenti képviselő azon tanulmányában, amely a Kós Károly Akadémia Alapítvány gondozásában nemrég megjelent, “Új Európát most” című négy nyelvű kiadványban jelent meg. A könyvet, amelynek társszerzője Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője, csütörtökön, a kolozsvári Minerva házban, értelmiségiek, politikusok jelenlétében mutatták be.


Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Kolozsváron
Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Kolozsváron
2013.06.06. | Kolozsvár , Kultúra

A Cseh Gusztáv-emlékkiállítás megnyitójával és Csapody Miklós Cseh Gusztáv című monográfiájának bemutatójával megkezdődött szerdán a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A Romániai Magyar Könyves Céh, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, az RMDSZ Főtitkársága és a Kós Károly Akadémia közös szervezésében létrejövő esemény ez alkalommal is színes, a tavalyi évhez képest gazdagabb programmal várja a látogatókat.


Markó Béla szenátor, a szenátusi frakció vezetője
Markó Béla szenátor, a szenátusi frakció vezetője
2013.05.25. | 11. Kongresszus

Markó Béla, szenátusi frakcióvezető szimpatikusnak találta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármesterének gesztusát, hogy székely zászlót helyezett a pulpitusra. Az RMDSZ szenátora két kifogást fogalmazott meg ennek kapcsán: egyrészt a lobogót később levették a szószékről, másrészt, mint mondta, a zászló eltakart valamit, amit soha, semmi nem takarhat el. „Ez a kis tulipán jelvény, amit a kezemben tartok, a garanciája annak, hogy a székely és a piros-fehér-zöld zászló loboghat, hogy a magyar himnusz, a székely himnusz elhangozhatott és elhangzohat ezután is. Ez a garanciája annak, hogy együtt lehetünk, ez a garancia, ez a kis jelvény, a tulipán” – fogalmazott az RMDSZ volt elnöke.Markó Béla beszéde az RMDSZ 11. Kongresszusán
Markó Béla beszéde az RMDSZ 11. Kongresszusán
2013.05.25. | 11. Kongresszus

Közel huszonegy esztendeje, 1992 októberében, az RMDSZ brassói kongresszusa előtt létrehoztunk egy Politikai Egyeztető Kerekasztalt, és elkezdődött a hosszadalmas egyeztetés a szövetség különböző csoportosulásainak képviselői között. Nem is annyira a programmal, mint inkább az alapszabályzattal kapcsolatosan csaptak össze akkor az indulatok, viszont az egyébként élesen szembenálló táborok egyvalamiben láthatóan egyetértettek: olyan szervezetre van szükségünk, amely továbbra is lehetővé teszi, hogy együtt dolgozzunk.


Átadták a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjait
Átadták a Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíjait
2013.05.20. | Communitas

-A Communitas Alapítvány Alkotói Ösztöndíja azt a célt szolgálja, hogy itt a szülőföldön is legyen lehetséges magas kultúrát művelni. Ma már egy közös európai kultúra felé törekszünk, és ehhez a közös európai kultúrához úgy tudunk hozzátenni valami fontosat és érvényeset, ha a magunk erdélyiségét is valami módon hozzátesszük. Az itteni magyar társadalomnak, intézményeknek pedig az a kötelességük, hogy a szülőföldön való létezés és alkotás jogához a körülményeket is megteremtsék. Ehhez kíván hozzájárulni a Communitas Alapítvány is – jelentette ki Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke pénteken, Marosvásárhelyen, az idei alkotói ösztöndíjak ünnepi átadásán.


Bolyai Klub: semmiből egy új, más világot teremteni…
2013.04.25. | Kultúra , Marosvásárhely

Egy igazán rangos magyar kulturális, közösségi hely nyílt meg szerdán, Marosvásárhely egyik patinás részében, a Kazynczy (M. Kogalniceau) utcában. A Marosvásárhelyi Kulturális Központ által létrehozott Bolyai Klub a tervek szerint számos magyar kulturális eseménynek, programnak biztosít majd színteret, de különböző civil szervezetek műhelymunkájának is központi helyszíne lesz. A kávéházként is működő intézmény küldetésének tekinti a helyi identitás erősítését, a város magyar hagyományainak, kulturális örökségének újszerű bemutatását is.


A regionalizmusról és Maros megye prioritásairól tárgyaltak Marosvásárhelyen
A regionalizmusról és Maros megye prioritásairól tárgyaltak Marosvásárhelyen
2013.03.07. | Maros , RMDSZ , Régiók

„Egy közös nézőpontot kell kialakítanunk a térség jövőjét illetően. Maros megye és Marosvásárhely nemcsak hogy előre kell vigye Erdélynek ezt a térségét, hanem Kolozsvár mellett Marosvásárhely kell legyen Erdély második kulturális és gazdasági központja”- jelentete ki Markó Béla szerdán Marosvásárhelyen, a Maros megyei elöljárók marosvásárhelyi találkozóján.


Egy a zászló: a piros-fehér-zöld!
Egy a zászló: a piros-fehér-zöld!

- A székely szabadságnak már van napja, és az nem március 10-e: ezt a napot úgy hívják, hogy március 15! Vegyük végre észre, hogy mindannyian magyarok vagyunk! Március 15-e a magyar szabadság napja, vagyis a székelyek szabadságának a napja is, és a székelyek legfontosabb zászlaja a piros-fehér-zöld, mint ahogy a magyarok zászlaja is a piros-fehér-zöld – hangsúlyozta Markó Béla szenátor a SZKT-n. A politikus beszédében leszögezte: a székely zászló egy nagyon fontos regionális szimbólum, de a magyarság számára “egy a zászló”: a piros fehér zöld.


Magyarország és Románia hasonló gondokkal küzd
Magyarország és Románia hasonló gondokkal küzd

„Emberöltőn át tartó változásokra és változtatásokra, szerkezeti reformokra van szükség ahhoz, hogy gazdaságilag stabil országgá váljon Románia” – jelentette ki Marosvásárhelyen tartott előadásában szerda este Bokros Lajos, Magyarország volt pénzügyminisztere, az Európai Parlament képviselője.