Főoldal > Márton Árpád > kapcsolódó hírek száma: 79
Márton Árpád: törvényi megoldást kell találni az állami tulajdonban lévő, roskadáshoz közelálló ingatlanok problémájára
Márton Árpád: törvényi megoldást kell találni az állami tulajdonban lévő, roskadáshoz közelálló ingatlanok problémájára
2017.03.07. |

„Mielőbbi megoldást kell találni az állam magántulajdonában lévő, az önkormányzatok által igényelt ingatlanok kérdésére, amelyek felett a kommunizmus ideje alatt a szakminisztériumok rendelkeztek, míg manapság egyedáruságok, szakszervezetek rendelkeznek. 23 éve ezen ingatlanokba nem fektetett be sem az állam, sem az önkormányzat, így ezek roskadozó állapotban vannak. Ez egy égető kérdés, lehetőleg valamennyi politikai alakulat közigazgatási és jogi bizottságának tagjai által kezdeményezett törvény révén lehetne megoldani, mert rengeteg olyan ingatlan van a városainkban, amely különböző központi intézmények tulajdonában van, ezeket nem használják. Sok esetben a rossz állapotban lévő épületek városközpontokban vannak” – mutatott rá Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a parlament alsó háza végszavazáson elutasította azt a törvénykezdeményezést, amely megoldást nyújtott volna az állami központi szervek tulajdonában lévő ingatlanok problémájára.


Márton Árpád: a kormánynak megoldást kell találnia az elszaporodott medveállomány tekintetében
Márton Árpád: a kormánynak megoldást kell találnia az elszaporodott medveállomány tekintetében
2017.03.01. |

Politikai nyilatkozatban ellenezte a kormány hozzáállását a Székelyföldi medvetámadások tekintetében a képviselőház plénuma előtt Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője tegnap, február 28-án.


Az ártatlanság vélelmét erősítené az RMDSZ – EU-s irányelvekhez kell igazítani a büntetőeljárási törvénykönyvet
Az ártatlanság vélelmét erősítené az RMDSZ – EU-s irányelvekhez kell igazítani a büntetőeljárási törvénykönyvet
2017.02.14. |

A Szövetség újraiktatta a szenátusban azt a jogszabály-tervezetet, amely értelmében ezentúl az ártatlanság vélelme biztosításának érdekében egyetlen hivatalos állami szerv sem beszélhetne úgy a vádlottakról vagy gyanúsítottakról, mintha már elítélt személyek lennének. Továbbá az RMDSZ azt is kéri, hogy egyetlen vádlottnak vagy gyanúsítottnak se kelljen ártatlanságát bizonyítania, ne lehessen arra kötelezni a per bármelyik fázisában, hogy önmaga ellen valljon, illetve hogy amennyiben a gyanúsított vagy vádlott él azon jogával, hogy nem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban, ezt a későbbiekben ne lehessen ellene bűnössége igazolására felhasználni. A módosító javaslat azt is szabályozná, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a vádlott újratárgyalást kérjen, amennyiben távollétében született ellene döntés” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Az RMDSZ tavaly áprilisban iktatta először a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását célozó törvénytervezetet, amely összhangba hozná a romániai jogrendet az ártatlanság vélelméről szóló 343/2016-os EU-s irányelvvel. Az elmúlt parlamenti ciklusban a tervezet nem került a plénum elé, így az új ciklusban ezt ismét be kellett terjeszteni. Az említett uniós irányelv 2016. március 31-én lépett hatályba, előírásait a tagállamoknak 2018. április 1-jéig kell saját jogrendjükbe illeszteniük.


Megfordult a negatív spirál
Megfordult a negatív spirál
2016.12.13. |

Kovászna megyében három biztosan bejutó képviselője és egy szenátora van az RMDSZ-nek. A visszaosztásokat követően szinte biztos még egy szenátori mandátum, de a negyedik képviselő bejutására is van esély. A választásokat követően, december 12-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Szövetség megyei listáján induló Fejér László, Miklós Zoltán, Benkő Erika, Márton Árpád, Kulcsár-Terza József, Könczei Csaba, valamint az RMDSZ megyei és városi elnökei, Tamás Sándor és Antal Árpád.


Barót fejlesztéséért dolgoznak
Barót fejlesztéséért dolgoznak
2016.12.08. |

Közös munkamegbeszélésen vett részt Lázár Kiss Barna, Barót város polgármesterével Miklós Zoltán szenátorjelölt és Márton Árpád képviselőjelölt. A találkozón leltározták a városfejlesztés prioritásait és a bukaresti parlamentben szükséges lépéseket ennek érdekében.


Kovászna városi igények a parlamenti jelöltekhez
Kovászna városi igények a parlamenti jelöltekhez
2016.12.08. |

A Kovászna várost érintő, helyi jellegű problémákról, megoldásra váró gondokról tájékozódott szerdán a fürdővárosban Fejér László Ödön szenátor- és Márton Árpád képviselőjelölt. A munkaülésen a várost Gyerő József polgármester, Jeszenovics Károly alpolgármester, Kádár Gyula, a városi tanács RMDSZ frakciójának vezetője, valamint Bodó Lajos, a szövetség helyi szervezetének elnöke képviselte.


Erős képviseletről döntünk vasárnap
Erős képviseletről döntünk vasárnap
2016.12.08. |

December 8-án, csütörtökön tartotta kampányzáró sajtótájékoztatóját az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, amelyen Tamás Sándor megyei elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere mellett a háromszéki magyar összefogás listáján induló hat képvisel- és szenátorjelölt is részt vett. Vasárnap sorsdöntő fordulathoz ér az erdélyi magyarok sorsa, most minden magyar ember tehet ennek érdekében, hangzott el a sajtótájékoztatón.


Meg kell szüntetni a gyűlöletbeszédet
Meg kell szüntetni a gyűlöletbeszédet
2016.11.17. |

Egyértelmű törvényi szabályozásra van szükség a gyűlöletbeszédre vonatkozóan, mert tűrhetetlen az utóbbi időben a médiában tapasztalható magyarellenes uszítás − hangzott el a Márton Árpád parlamenti képviselő és Benkő Erika képviselőjelölt által tartott mai sajtótájékoztatón.


Közös gondolkodás és cselekvés Háromszéken
Közös gondolkodás és cselekvés Háromszéken

Szeptember 12-én, hétfőn Kézdivásárhelyen és Kovásznán mutatkoztak be és számoltak be terveikről az RMDSZ kézdiszéki, valamint Orbaiszék által támogatott képviselő- és szenátorjelöltjei.


A kisebbségi oktatás sajátos problémáiról kérdezte Márton Árpád a miniszterelnököt
A kisebbségi oktatás sajátos problémáiról kérdezte Márton Árpád a miniszterelnököt

A kisebbségi oktatás sajátos megoldatlan problémáira hívta fel a figyelmet Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője május 9-én, hétfőn a képviselőház plénumának ülésén, amelyen az oktatásban felmerülő és megoldatlan helyzetekről vitáztak a törvényhozók a miniszterelnök jelenlétében. Márton Árpád három olyan megoldatlan problémára világított rá, amelynek megoldásait a szakminisztériumtól várja: a létszám alatti osztályok megléte, ott ahol kis számarányban élnek magyarok, az anyanyelven íródott tankönyvek kérdése, hiszen kevés példányszámban kell kinyomtatni, ezért többe kerülnek, valamint hangsúlyozta a román nyelv speciális tankönyvekből történő oktatásának fontosságát.