Főoldal > Szabó Ödön > kapcsolódó hírek száma: 109
RMDSZ: a felelősséghez társított arányos bérezés visszaszoríthatja a korrupciót
RMDSZ: a felelősséghez társított arányos bérezés visszaszoríthatja a korrupciót
2017.04.25. | Aktuálpolitika

„Méltányos bérezést kell biztosítani a helyi önkormányzatok vezetőinek, amelyet a tisztség felelősségvállalási szintjéhez kell igazítani. Elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök, akik a helyi önkormányzatokat mint kulcsintézményt vezetnek, kisebb fizetéssel rendelkeznek, mint egy sor közigazgatási alkalmazott. Önkormányzati vezetőink naponta döntenek európai uniós pályázatokról, országos finanszírozású beruházásokról, óriási a munkaköri felelősségük, hisz minden alárendelt intézmény főutalványozójaként felelősséget viselnek. Sajnos, mindez idáig nem tükröződött megfelelően a bérezésükben. A mostani döntéssel a parlament segíthet abban, hogy a fizetések felzárkóztatásával a korrupció mint kísértés visszaszoruljon. A méltányos bérezések megteremtése kiemelten fontos kell legyen azok számára, akik felelősséget vállalnak közösségeinkért, akiket bármikor lecsukhatnak és meghurcolhatnak, mint láttuk, legtöbbször ártatlanul. A képviselőház ma az egységes bértábla elfogadásáig megoldást talált erre a problémára” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.


Szabó Ödön: sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből vizsgázhatnak  román nyelvből a képességvizsgán és érettségin  a  magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok
Szabó Ödön: sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből vizsgázhatnak román nyelvből a képességvizsgán és érettségin a magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok
2017.04.05. |

A képviselőház első házként fogadta el az RMDSZ tanügyi törvénymódosítását, amely tételesen előírja, hogy a magyar diákok sajátos tanterv alapján képességvizsgázzanak, illetve érettségizzenek román nyelv és irodalomból. Azt szeretnénk, hogy azok, akik már külön tanterv szerint tanulnak, speciális, könnyebb tételekből vizsgázzanak – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke azt követően, hogy a parlament alsóháza április 4-i ülésén megszavazta az általa kidolgozott módosító-javaslatokat.


RMDSZ: megoldottuk a szociális bentlakások helyzetét – új intézményi formában lakhatnak a rászoruló gyerekek
RMDSZ: megoldottuk a szociális bentlakások helyzetét – új intézményi formában lakhatnak a rászoruló gyerekek
2017.04.04. |

Egy joghézagot sikerült orvosolnunk ma a képviselőházban, hiszen a szociális intézményrendszereket szabályozó törvényről kiderült, hogy nem nyújt megoldást azokra a helyzetekre, amelyekkel a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek szembenéznek. Jelenleg két típusú szociális intézményrendszer működhet: a napközis rendszer, amelyben minden nap hazatérnek a családjukhoz a gyerekek, illetve a központok, ahol a kiskorúak intézményi védelem alá kerülnek, itt állandó ellátásban részesülnek. Azonban ez a rendszer nincs tekintettel azokra a gyerekekre, akik olyan környezetből származnak, ahol a családi köteléket nem kívánják feloldani, azonban nincs lehetőség a napi ingáztatásra sem. Jelen pillanatig megtűrt állapotban működtek azok a szociális jellegű bentlakások, ahol időszakosan gondozzák a gyerekeket majd, családjukhoz rendszeresen visszatérhetnek. Amennyiben ezek a bentlakások nem az iskolai intézmény keretében működnek, amiről egyébként a tanügyi törtvény rendelkezik, akkor nyilván más, a szociális intézményrendszert szabályozó törvényben kell helyt kapniuk. Ezt orvosolta az RMDSZ megszavazott törvénykezdeményezése” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy a képviselőház plénuma megszavazta a Szövetség erre vonatkozó tervezetét.


Szabó Ödön: a parlament törvényhozó szerepével nem élhet vissza egyetlen választott képviselő sem – újabb magyarellenes kezdeményezést utasított el a képviselőház
Szabó Ödön: a parlament törvényhozó szerepével nem élhet vissza egyetlen választott képviselő sem – újabb magyarellenes kezdeményezést utasított el a képviselőház
2017.02.14. |

Végérvényesen elutasította a képviselőház február 14-én Bogdan Diaconu azon magyarellenes törvénytervezetét, amely a magyar elnyomás elleni harc és Trianon napjává nyilvánította volna június 4-ét. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a Szövetség alsóházi frakcióvezető-helyettese úgy értékelte, hogy a parlament demokratikus kötelességének tett ma eleget azáltal, hogy döntő házként leszavazta ezt a törvénytervezetet.


Sikeresnek értékelték a Bihar megyei RMDSZ választási eredményét
Sikeresnek értékelték a Bihar megyei RMDSZ választási eredményét
2016.12.12. |

Hétfőn délben sajtótájékoztatón értékelte a Bihar megyei választási eredményeket Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és Szabó Ödön ügyvezető elnök. Cseke Attila elmondása szerint a Bihar megyei RMDSZ megerősödött az elmúlt évek választási eredményeihez képest. Bihar megyében az RMDSZ szenátori listájára 51017 szavazat, ami 23,17 %-ot jelent, a képviselői listára pedig 50403 voks érkezett, ami 23,45 %-ot jelent. Ebből Nagyváradon előbbire 15876, utóbbira 15715 szavazat érkezett. Ezzel a szavazatszámmal Bihar megye a harmadik helyen áll az RMDSZ szavazatok tekintetében Hargita és Maros megye után.


Bihar megyében vidéken alacsony a szavazói kedv
Bihar megyében vidéken alacsony a szavazói kedv
2016.12.11. |

Erdély-szerte alacsony a magyar részvétel. Bihar megye jól teljesít, ahol az átlag felett teljesít jelenleg Nagyvárad, öt százalékkal van a helyhatósági választási eredmények felett, de a vidék, ahol a magyar közösség nagy számban él, öt százalékkal van az eredmény alatt.


RMDSZ: valótlanságot állít a minisztérium, Románia eredményei romlottak a PISA- jelentésben
RMDSZ: valótlanságot állít a minisztérium, Románia eredményei romlottak a PISA- jelentésben
2016.12.07. |

„A frissen publikált PISA-jelentés kapcsán az oktatási teljesítmény javulására helyezi a hangsúlyt az Oktatási Minisztérium diadalittas közleménye. A valóság ezzel szemben az, hogy a 14-15-16 éves diákok matematikai, szövegértési és természettudományokkal kapcsolatos készségeit felmérő nemzetközi teszten Románia a 2012-es eredményekhez képest mindhárom területen rontott, így ezzel a teljesítménnyel továbbra is a legrosszabb a régióban, egyedül Moldovát előzzük meg, még Bulgária is előttünk van.” – adott hangot felháborodásának Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt, az RMDSZ oktatásügyi szakembere.


Szabó Ödön: nem tehetjük kockára gyermekeink jövőjét
Szabó Ödön: nem tehetjük kockára gyermekeink jövőjét
2016.12.03. |

Az RMDSZ választási programjában megfogalmazta, hogy kezdeményezi a tananyag csökkentését, a tanárok anyagi helyzetének javítását, a szakoktatás fellendítését, de folytatná a magyar iskolák felújítását is, azt a munkát, amelyet 27 éve folyamatosan végez – jelentette ki Szabó Ödön Bihar megyei képviselőjelölt Várfenesen, december 3-án, ahol azt taglalta a jelenlévőknek: az RMDSZ oktatáspolitikájának kiemelt célja az erdélyi magyar oktatási tér fejlesztése, kiterjesztése a szórványban is, a szórványkollégium-hálózat megerősítése, olyan anyanyelvű iskolarendszer biztosítása, amely gyorsan és hatékonyan igazodik a munkaerő-piaci igényekhez. „Ez a térség a mi szórványunk, itt valóban a minőség mentheti meg a magyar oktatást”- nyomatékosított.


Szabó Ödön: december 11-én iskoláink, gyermekeink jövője mellett kell kiállnunk
Szabó Ödön: december 11-én iskoláink, gyermekeink jövője mellett kell kiállnunk
2016.11.21. |

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy tollvonással húzzák át több száz magyar gyermek jövőjét. A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum és a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum művészeti osztályának esete után jogosan érezzük azt, hogy veszélyben vannak magyar intézményeink, ezzel együtt pedig gyerekeink jövője forog kockán – jelentette ki Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőjelöltje ma, november 21-én a Bihar megyei Diószegen. A képviselő hozzátette: mindamellett, hogy a közösségért elszántan dolgozó magyar vezetőinket hatósági vizsgálódással próbálják eltávolítani tisztségükből, elfogadhatatlan, hogy most iskoláinkat vették célba, gyerekeink jövőjét veszélyeztetve.


Erdély. A jövő! – Nagyszabású kolozsvári rendezvénnyel indította parlamenti kampányát az RMDSZ
Erdély. A jövő! – Nagyszabású kolozsvári rendezvénnyel indította parlamenti kampányát az RMDSZ
2016.11.06. | Parlamenti választások