Főoldal > Vincze Loránt > kapcsolódó hírek száma: 220
Vincze Loránt: mi Erdélyben közösség vagyunk, ennek megfelelő jogokat követelünk
Vincze Loránt: mi Erdélyben közösség vagyunk, ennek megfelelő jogokat követelünk
2016.12.06. |

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem kommunikáció és politológia szakos hallgatóinak tartott vendégelőadást hétfőn, december 5-én.


A FUEN támogatja a választáson romániai tagszervezeteit, az RMDSZ-t, az MPP-t és az NDF-t
A FUEN támogatja a választáson romániai tagszervezeteit, az RMDSZ-t, az MPP-t és az NDF-t
2016.12.02. | FUEN

Állásfoglalásban támogatja az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a romániai parlamenti választáson romániai tagszervezeteit, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), szövetségesét, a Magyar Polgári Pártot (MPP), valamint a Német Demokrata Fórumot (NDF). A Vincze Loránt elnök által aláírt nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a magyar érdekképviselet, az RMDSZ 1990 óta minden alkalommal átlépte az ötszázalékos választási küszöböt, ezáltal szavatolta folyamatos jelenlétét a román parlamentben. A romániai német kisebbség és a többi elismert nemzeti kisebbség számára pedig a törvény biztosít egy-egy parlamenti képviselőt.


Vincze Loránt: a globalizáció hatásait közösségeink a kisebbségi identitás erősítésével ellensúlyozhatják
Vincze Loránt: a globalizáció hatásait közösségeink a kisebbségi identitás erősítésével ellensúlyozhatják
2016.11.19. |

Az ausztriai Karintia tartomány fővárosában, Klagenfurtban tartott előadást pénteken, november 18-án a kisebbségi, nemzeti és európai identitások összefüggéséről Vincze Loránt. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, az RMDSZ külügyi titkára Peter Kaiser kormányzó meghívására érkezett az Etnikai kisebbségek kongresszusára. A 27. alkalommal megrendezett rendezvény meghívottai a globalizáció és a tömeges bevándorlás Európára és az őshonos kisebbségekre gyakorolt hatásáról értekeztek.


Vincze Loránt Berlinben: a romániai magyarok feszültek a közösséget érintő legutóbbi támadások miatt
Vincze Loránt Berlinben: a romániai magyarok feszültek a közösséget érintő legutóbbi támadások miatt
2016.11.11. |

Potenciális eltérések a kisebbségvédelem terén kitűzött célok és az elért eredmények között című panelbeszélgetésen vett részt pénteken, november 11-én Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Berlinben, A nemzeti kisebbségek viszonya az anyaországokkal a 20. és 21. századi Közép- és Kelet-Európában c. nemzetközi konferencián. Az esemény lehetőséget biztosított a nemzeti kisebbségek helyzetének és az állami politikák összehasonlítására, valamint a különféle perspektívák ütköztetésére az európai és nemzetközi szervezetek képviselői, többségi és kisebbségi politikusok, illetve egyetemi kutatók számára.


Angela Merkel támogatását kérte Vincze Loránt, a FUEN elnöke
Angela Merkel támogatását kérte Vincze Loránt, a FUEN elnöke
2016.11.10. | FUEN

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója keretében működő német munkacsoport (AGDM) éves, berlini találkozójának résztvevőit fogadta Angela Merkel kancellár a szövetségi kancellárián. A FUEN küldöttségét Vincze Loránt elnök vezette. A találkozón mintegy húsz ország német közösségének képviselője vett részt, élükön Olga Martens FUEN-alelnökkel és Bernard Gaida AGDM-szószólóval. A találkozót Hartmut Koschyk, a német kormány kisebbségi biztosa kezdeményezte.


Vincze Loránt: összehangoltan kell megjelenítenünk közösségeink érdekeit Európában
Vincze Loránt: összehangoltan kell megjelenítenünk közösségeink érdekeit Európában
2016.10.28. | FUEN

A KMKF Regionális önkormányzati munkacsoport ülésén vett részt és tartott előadást Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke október 27-én, Budapesten. Előadásának címe: Nemzetközi és lokális érdekérvényesítés – a FUEN új céljai és a magyar közösségek. Az ülésen valamennyi külhoni magyar közösség képviseltette magát. A tanácskozáson előadást tartott még Szili Katalin autonómiáért felelős miniszterelnöki megbízott, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Kőrösi Ildikó, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának önkormányzati és közigazgatási alelnöke.


Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról
Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról
2016.10.20. | FUEN

Az olasz parlamentben tartott előadást szerdán délután az európai autonómiákról Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, aki a törvényhozó testület nyelvi kisebbségi csoportjának meghívására érkezett Rómába. Az Autonómia és sokszínűség – a multikulturalizmus kihívása Olaszországban és a világban elnevezésű konferencia célja az autonómiamodellek összehasonlítása, valamint a különféle etnikai és vallási csoportok együttélési modelljeinek bemutatása volt. A házigazdák részéről jelen volt az olasz parlament egyik alelnöke, a kormány képviselője, valamint Daniel Alfreider dél-tiroli képviselő, a FUEN alelnöke is.


Érdekérvényesítés az Európa Tanácsban
Érdekérvényesítés az Európa Tanácsban
2016.10.13. |

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésére látogatott szerdán, október 12-én a FUEN küldöttsége. A Vincze Loránt elnök által vezetett delegáció a parlamenti közgyűlés vezetőivel egyeztetett az európai kisebbségvédelem előtt álló kihívásokról, az ET és a FUEN közötti partnerség megerősítéséről. Pedro Agramunt, a Közgyűlés elnöke irodájában fogadta a kisebbségi vezetőket, megköszönte a találkozót és megerősítette, hogy az Európa Tanács egész intézményrendszere számára fontos az őshonos kisebbségek támogatása. Úgy fogalmazott: gyakrabban is szívesen látná az őshonos kisebbségek képviselőit az Európa Tanács ülésein. Vincze Loránt megosztotta a közgyűlés elnökével az őshonos kisebbségek aggodalmát, hogy a migrációs válság és a bevándorolt kisebbségek által jelentett problémakör elvonja a figyelmet és az erőforrásokat az őshonos kisebbségekről, és számukra létrehozott jogi eszközöket is megkérdőjelezik. Az elnök biztosította a kisebbségi képviselőket, hogy az általa vezetett testület figyelni fog erre a felvetésre.


Vincze Loránt: a Keretegyezmény nem térhet el eredeti céljától, a nemzeti kisebbségeket kell védenie
Vincze Loránt: a Keretegyezmény nem térhet el eredeti céljától, a nemzeti kisebbségeket kell védenie
2016.10.11. | FUEN

A FUEN küldöttsége Vincze Loránt vezetésével kedden a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény (NKVK) végrehajtását értelmező negyedik tematikus kommentár bemutató konferenciáján vett részt Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keretében. Miután a Keretegyezmény Tanácsadó Bizottsága bemutatta legújabb értelmező kommentárját, Vincze Loránt a legnagyobb európai kisebbségi ernyőszervezet nevében fejtette ki véleményét. Az elnök értékelte a Bizottság munkáját, megköszönte a lehetőséget, hogy a FUEN is részt vehetett a kommentár kidolgozásában, valamint kifejezte szervezete egyetértését a megállapítások többségével, mindazonáltal rámutatott a problémásnak ítélt részekre is.


Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten
Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten
2016.09.20. | FUEN

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által Budapesten megrendezettKisebbségi érdekvédelem a nemzetközi porondon című konferencia meghívott előadója volt kedden délelőtt. A rendezvényt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg és Kántor Zoltán NPKI-igazgató moderálta. „Valamennyi határontúli magyar szervezet képviselteti magát a FUEN-ben, ami azt jelenti, hogy az ernyőszervezet a Kárpát-medencei magyar érdekeket is megjeleníti, ezáltal pedig a magyar nemzetpolitikai intézményrendszer része. A magyar érdekek európai képviseletét illetően az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy összeurópai csomagolásban kell tálalni a sajátos magyar követeléseket, beleértve a jogfosztásokat és a különféle javaslatokat is, hiszen ezáltal könnyebben lehet európai partnerekre találni, az európai intézményekkel is elfogadtatni ezeket” – fogalmazott az NPKI konferenciáján a FUEN elnöke.