Főoldal > Vincze Loránt > kapcsolódó hírek száma: 217
Vincze Loránt Berlinben: a romániai magyarok feszültek a közösséget érintő legutóbbi támadások miatt
Vincze Loránt Berlinben: a romániai magyarok feszültek a közösséget érintő legutóbbi támadások miatt
2016.11.11. |

Potenciális eltérések a kisebbségvédelem terén kitűzött célok és az elért eredmények között című panelbeszélgetésen vett részt pénteken, november 11-én Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Berlinben, A nemzeti kisebbségek viszonya az anyaországokkal a 20. és 21. századi Közép- és Kelet-Európában c. nemzetközi konferencián. Az esemény lehetőséget biztosított a nemzeti kisebbségek helyzetének és az állami politikák összehasonlítására, valamint a különféle perspektívák ütköztetésére az európai és nemzetközi szervezetek képviselői, többségi és kisebbségi politikusok, illetve egyetemi kutatók számára.


Angela Merkel támogatását kérte Vincze Loránt, a FUEN elnöke
Angela Merkel támogatását kérte Vincze Loránt, a FUEN elnöke
2016.11.10. | FUEN

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója keretében működő német munkacsoport (AGDM) éves, berlini találkozójának résztvevőit fogadta Angela Merkel kancellár a szövetségi kancellárián. A FUEN küldöttségét Vincze Loránt elnök vezette. A találkozón mintegy húsz ország német közösségének képviselője vett részt, élükön Olga Martens FUEN-alelnökkel és Bernard Gaida AGDM-szószólóval. A találkozót Hartmut Koschyk, a német kormány kisebbségi biztosa kezdeményezte.


Vincze Loránt: összehangoltan kell megjelenítenünk közösségeink érdekeit Európában
Vincze Loránt: összehangoltan kell megjelenítenünk közösségeink érdekeit Európában
2016.10.28. | FUEN

A KMKF Regionális önkormányzati munkacsoport ülésén vett részt és tartott előadást Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke október 27-én, Budapesten. Előadásának címe: Nemzetközi és lokális érdekérvényesítés – a FUEN új céljai és a magyar közösségek. Az ülésen valamennyi külhoni magyar közösség képviseltette magát. A tanácskozáson előadást tartott még Szili Katalin autonómiáért felelős miniszterelnöki megbízott, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Kőrösi Ildikó, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának önkormányzati és közigazgatási alelnöke.


Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról
Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról
2016.10.20. | FUEN

Az olasz parlamentben tartott előadást szerdán délután az európai autonómiákról Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, aki a törvényhozó testület nyelvi kisebbségi csoportjának meghívására érkezett Rómába. Az Autonómia és sokszínűség – a multikulturalizmus kihívása Olaszországban és a világban elnevezésű konferencia célja az autonómiamodellek összehasonlítása, valamint a különféle etnikai és vallási csoportok együttélési modelljeinek bemutatása volt. A házigazdák részéről jelen volt az olasz parlament egyik alelnöke, a kormány képviselője, valamint Daniel Alfreider dél-tiroli képviselő, a FUEN alelnöke is.


Érdekérvényesítés az Európa Tanácsban
Érdekérvényesítés az Európa Tanácsban
2016.10.13. |

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésére látogatott szerdán, október 12-én a FUEN küldöttsége. A Vincze Loránt elnök által vezetett delegáció a parlamenti közgyűlés vezetőivel egyeztetett az európai kisebbségvédelem előtt álló kihívásokról, az ET és a FUEN közötti partnerség megerősítéséről. Pedro Agramunt, a Közgyűlés elnöke irodájában fogadta a kisebbségi vezetőket, megköszönte a találkozót és megerősítette, hogy az Európa Tanács egész intézményrendszere számára fontos az őshonos kisebbségek támogatása. Úgy fogalmazott: gyakrabban is szívesen látná az őshonos kisebbségek képviselőit az Európa Tanács ülésein. Vincze Loránt megosztotta a közgyűlés elnökével az őshonos kisebbségek aggodalmát, hogy a migrációs válság és a bevándorolt kisebbségek által jelentett problémakör elvonja a figyelmet és az erőforrásokat az őshonos kisebbségekről, és számukra létrehozott jogi eszközöket is megkérdőjelezik. Az elnök biztosította a kisebbségi képviselőket, hogy az általa vezetett testület figyelni fog erre a felvetésre.


Vincze Loránt: a Keretegyezmény nem térhet el eredeti céljától, a nemzeti kisebbségeket kell védenie
Vincze Loránt: a Keretegyezmény nem térhet el eredeti céljától, a nemzeti kisebbségeket kell védenie
2016.10.11. | FUEN

A FUEN küldöttsége Vincze Loránt vezetésével kedden a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény (NKVK) végrehajtását értelmező negyedik tematikus kommentár bemutató konferenciáján vett részt Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keretében. Miután a Keretegyezmény Tanácsadó Bizottsága bemutatta legújabb értelmező kommentárját, Vincze Loránt a legnagyobb európai kisebbségi ernyőszervezet nevében fejtette ki véleményét. Az elnök értékelte a Bizottság munkáját, megköszönte a lehetőséget, hogy a FUEN is részt vehetett a kommentár kidolgozásában, valamint kifejezte szervezete egyetértését a megállapítások többségével, mindazonáltal rámutatott a problémásnak ítélt részekre is.


Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten
Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten
2016.09.20. | FUEN

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által Budapesten megrendezettKisebbségi érdekvédelem a nemzetközi porondon című konferencia meghívott előadója volt kedden délelőtt. A rendezvényt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg és Kántor Zoltán NPKI-igazgató moderálta. „Valamennyi határontúli magyar szervezet képviselteti magát a FUEN-ben, ami azt jelenti, hogy az ernyőszervezet a Kárpát-medencei magyar érdekeket is megjeleníti, ezáltal pedig a magyar nemzetpolitikai intézményrendszer része. A magyar érdekek európai képviseletét illetően az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy összeurópai csomagolásban kell tálalni a sajátos magyar követeléseket, beleértve a jogfosztásokat és a különféle javaslatokat is, hiszen ezáltal könnyebben lehet európai partnerekre találni, az európai intézményekkel is elfogadtatni ezeket” – fogalmazott az NPKI konferenciáján a FUEN elnöke.


A luxemburgi bírósági meghallgatás után optimisták a Minority SafePack kezdeményezői
A luxemburgi bírósági meghallgatás után optimisták a Minority SafePack kezdeményezői

Ma délelőtt (2016. szeptember 16.) tárgyalta Luxemburgban az EU Törvényszéke a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés fellebbezését. A kisebbségi javaslatcsomagot az RMDSZ kezdeményezésére, a FUEN ernyője alatt, a kezdeményező bizottság 2013-ban nyújtotta be. Az Európai Bizottság uniós kompetenciahiányra hivatkozva elutasította bejegyzését, így nem kezdődhetett el egy uniós jogi aktus elfogadását célzó egy millió támogató aláírás összegyűjtése. A kezdeményező biztosság tagjai között volt Hans Heinrich Hansen akkori FUEN elnök, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint az ENSZ egyik magas rangú diplomatája, kisebbségi képviselők, regionális vezetők és miniszterek.


Vincze Loránt: minden délkelet-európai országnak szembe kell néznie történelmével
Vincze Loránt: minden délkelet-európai országnak szembe kell néznie történelmével
2016.09.11. |

„Alig van olyan őshonos kisebbség Európában, amelynek nem kell megküzdenie a népességfogyással. Egyes országok különösebb lelkiismeret furdalás nélkül próbálták meg elűzni vagy kiirtani kisebbségeiket, idegennek tekintették a nemzet testének. Most rajtunk van a sor, hogy megállítsuk és visszafordítsuk a XX. század ártó folyamatait” – hangsúlyozta Vincze Loránt Athénban, a Konstantinápolyi Ökumenikus Föderáció által szombaton rendezett kisebbségi jogi konferencián. A FUEN elnökének beszélgetőtársa Petra Rotter, a Kisebbségi Keretegyezmény tanácsadó testületének elnöke és Nikalos Ouzounoglou, az Isztambulból elűzött görögök érdekeit képviselő Föderáció elnöke volt.


Vincze Loránt: az európai kihívások mellett kevés figyelem marad a kisebbségi kérdésre
Vincze Loránt: az európai kihívások mellett kevés figyelem marad a kisebbségi kérdésre

„Az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésköre az Európai Unió egyik nagy megoldatlan témája. Sajnos, már az alapító atyák a szőnyeg alá söpörték mint olyan témát,  amely körül nem sikerült konszenzust teremteni. Nyugat-Európában ennek ellenére a legtöbb helyen sikerült a kisebbségi közösségeknek kedvező megoldásokat találni. Ebben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának fontos szerepe volt” – fogalmazott pénteken Érsekújváron Vincze Loránt. A FUEN elnöke Gulyás Gergellyel, a Magyar Országgyűlés alelnökével és Csáky Pállal, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselőjével közös beszélgető esten vett részt. Az őshonos kisebbségek és az európai migránsválság összefüggéseiről szervezett találkozó házigazdája Nagy Dávid, az MKP helyi önkormányzati képviselője volt.