Főoldal > Vincze Loránt > kapcsolódó hírek száma: 206
Vincze Loránt: a mi feladatunk, hogy egyetlen táncrendet, egyetlen népi motívumot se hagyjunk elveszni
Vincze Loránt: a mi feladatunk, hogy egyetlen táncrendet, egyetlen népi motívumot se hagyjunk elveszni
2016.08.19. |

A Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 18-án, csütörtökön megkezdődött a 18. Szent István-napi Néptánctalálkozó, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes szervezésében. A megnyitón jelen volt Vincze Loránt, a FUEN elnöke is, aki angol, román és magyar nyelven köszöntötte a résztvevőket és a közönséget. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke méltatta a tizenkét európai régióból származó néptánccsoportokat, meggyőződését fejezve ki, hogy számukra a néptáncnak a személyes elégtételen és sikereken túl egy másik jelentősége is van, hiszen közvetlenül járulnak hozzá őseik és közösségük kulturális örökségéhez. „Minden nemzedék megpróbált valamit hozzátenni ősei örökségéhez, gazdagította közös kincsestárunkat, most ti vagytok az értékteremtők, hiszen felélesztitek táncainkat, őrzitek népviseleteinket” – fogalmazott Vincze Loránt.


A FUEN és Partium együttműködéséről egyeztetett Vincze Loránt és Pásztor Sándor
A FUEN és Partium együttműködéséről egyeztetett Vincze Loránt és Pásztor Sándor
2016.08.17. | Önkormányzatok , Bihar , FUEN

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével találkozott Pásztor Sándor. Bihar Megye Tanácsának elnöke és Vincze Loránt kisebbségi ügyekről egyeztetett.


Az Egyesült Államok Kongresszusa erőteljesen támogatja a romániai visszaszolgáltatást
Az Egyesült Államok Kongresszusa erőteljesen támogatja a romániai visszaszolgáltatást
2016.07.14. |

A New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogi Alapítvány, a HHRF szervezésében újabb tájékoztató látogatásokon vett részt a héten Washingtonban az RMDSZ küldöttsége. Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt külügyi titkár, a FUEN elnöke, valamint Hámos László a HHRF elnöke kongresszusi küldöttek irodáit tájékoztatták az immár több éve megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatási folyamat fejleményeiről. A mostani találkozók Kelemen Hunor RMDSZ elnök tavalyi és Kató Béla erdélyi református püspök egy hónappal ezelőtti látogatását követik, céljuk a tájékoztatás és az amerikai támogatás fokozása.


Vincze Loránt: a Vajdaság is legyen része a kisebbségi régiók európai együttműködésének
Vincze Loránt: a Vajdaság is legyen része a kisebbségi régiók európai együttműködésének
2016.07.03. | Kisebbségvédelem

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács Anyanyelvtudat és joggyakorlat című jog- és fordítástudományi tanácskozásán vett részt Szabadkán Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. A kisebbségek hivatalos anyanyelvhasználatáról pénteken és szombaton tartott értekezleten Vincze Loránt az anyanyelv ápolásáról és az igényes szaknyelv megteremtéséről beszélt, bemutatta a FUEN történetét és munkáját, valamint összehasonlította az európai kisebbségvédelmi modelleket.


Vincze Loránt: a Brexit után még inkább a régiók és a polgárok Európájára van szükség
Vincze Loránt: a Brexit után még inkább a régiók és a polgárok Európájára van szükség
2016.06.29. | Aktuálpolitika , FUEN

A FUEN elnöke az uniós tagságra vonatkozó brit népszavazással kapcsolatban fejtette ki véleményét. Az európai őshonos kisebbségek legnagyobb ernyőszervezetének nevében Vincze Loránt sokkolónak nevezte a brit népszavazást, amelynek még a következményei nem egészen világosak. Nyilatkozatában több figyelmet követel az európai őshonos nemzeti kisebbségek számára az Unión belül.


Kulturális napot tartanak az Europeadán, az őshonos kisebbségek EB-jén
Kulturális napot tartanak az Europeadán, az őshonos kisebbségek EB-jén
2016.06.22. | Külkapcsolatok

A dél-tiroli St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban tartják június 22-én, szerdán az Europeada Kulturális Napját, amelyen a bajnokságon résztvevő kisebbségi csoportok is bemutatkoztak egy közös produkcióban. A kulturális nap egyrészt pihenőt jelent a csapatoknak a soron következő meccsek előtt, másrészt pedig lehetőséget nyújt a nyelvi és kulturális sokszínűség népszerűsítésére, többek közt a házigazda ladin közösség jobb megismerésére. Az eseményen részt vesz az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar válogatott, a közös bemutatón pedig Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester képviselte az erdélyi magyarságot.Dél-Tirolban megnyitották az őshonos kisebbségek EB-jét – Háromszék és Hargita megye tanácselnökei is üdvözölték az ünnepséget
Dél-Tirolban megnyitották az őshonos kisebbségek EB-jét – Háromszék és Hargita megye tanácselnökei is üdvözölték az ünnepséget
2016.06.19. | Külkapcsolatok , sport

Az európai őshonos kisebbségek labdarúgó bajnokságát nyitotta meg a 2000 m magasan fekvő Kronplatzon, majd a brünecki főtéren Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója, Vincze Loránt FUEN-elnök és Martha Stocker dél-tiroli miniszter. A szombat délutáni eseményen többek közt részt vettek az anyaországok tisztviselői, az európai kisebbségi régiók vezetői, valamint a csapatok képviselői. Az erdélyi magyar közösség képviseletében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mondott köszöntőt, valamint Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnökének üzenetét Berei István tolmácsolta. A huszonnégy férfi válogatott között van egy erdélyi magyar férfi válogatott is, amelyet Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke vezet, edzője pedig Könczei Soma.


Ma rajtol Dél-Tirolban az őshonos kisebbségek EB-je
Ma rajtol Dél-Tirolban az őshonos kisebbségek EB-je
2016.06.18. | FUEN

Harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az Europeadát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát. Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka. A bajnokságot szombaton délután nyitja meg a 2000 m magasan fekvő Kronplatzon, majd a brünecki főtéren Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója Vincze Loránt FUEN-elnök, a csapatok, az anyaországok képviselői, európai kisebbségi régiók vezetői jelenlétében. Az erdélyi magyar közösség képviseletében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke van jelen, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét pedig Berei István képviseli. A huszonnégy férfi és hat női válogatott között van az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar férfi válogatott is.


Bemutatkozott a FUEN új elnöke az Európai Parlamentben
Bemutatkozott a FUEN új elnöke az Európai Parlamentben
2016.06.09. | FUEN

Vincze Loránt FUEN-elnök az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek frakcióközi munkacsoportjának (Minority Intergroup) ülésén vett részt június 9-én, csütörtökön Strasbourgban. A FUEN új elnökét a Kisebbségi Intergroup társelnöke, Gál Kinga (Európai Néppárt képviselőcsoport) köszöntötte: „örvendetes, hogy Vincze Loránt révén közvetlen kapcsolatunk van a FUEN-nel és bízom benne, hogy termékeny lesz az együttműködésünk a szervezettel."


Hangsúlyos európai bizalom, megerősödött önkormányzati képviselet – Sajtótájékoztató Kolozsváron
Hangsúlyos európai bizalom, megerősödött önkormányzati képviselet – Sajtótájékoztató Kolozsváron
2016.05.30. | FUEN

A romániai magyar érdekképviselet által indítványozott Kisebbségi európai polgári kezdeményezéssel (Minority SafePack) kapott új lendületet 2010-ben az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tevékenysége, hiszen vállalta, hogy hajtóműve lesz a kezdeményezésnek. Az RMDSZ számára ezért is öröm, hogy jelöltje lett az európai kisebbségi ernyőszervezet új elnöke – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök május 30-án, hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kovács Péter ügyvezető elnökkel, az önkormányzati választások kampányfőnökével és Vincze Lóránt FUEN-elnökkel, az RMDSZ külügyi titkárával közösen tartott meg Kolozsváron. A Szövetség politikusai az önkormányzati kampányt is kiértékelték az eseményen.