11. Kongresszus - az RMDSZ 24 éves történetének legnagyobb létszámú és leglátványosabb eseménye

2013.05.23. | Kongresszus , 11. Kongresszus

Május 25-én, szombaton Csíkszeredában kerül sor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség feledatkijelölő Kongresszusára. A Csíkszeredai Sportcsarnokban zajló eseményen a Szövetség új, módosított alapszabályzatot és programot fogad el.

Az RMDSZ 24 éves életében a legnagyobb ilyen esemény lesz a csíkszeredai kongresszus, hiszen több mint ezer résztvevőre számítunk: 777 küldött, száz meghívott és több mint száz sajtómunkatárs lesz jelen” – nyilatkozta ma reggel Kovács Péter főtitkár, kongresszusi biztos.

Kovács Péter főtitkár elmondta: a szombati eseményen számos román és magyarországi politikus lesz jelen, köztük mindkét ország parlamenti pártjainak vezetői. A 11. RMDSZ Kongresszuson részt vesz: Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Párt elnöke, Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt elnöke, valamint a magyarországi FIDESZ képviseletében Rogán Antal frakcióvezető, az MSZP részéről Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes. Jelen lesz továbbá Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az Európai Néppárt elnöke Wilfried Martens videóüzenetben köszönti a Kongresszus résztvevőit.

A kongresszuson elfogadásra kerül az RMDSZ új Alapszabályzata és Programja, amelyet az elmúlt hónapokban a Szövetség szakemberei a nyilvános konzultáció során beérkezett javaslatok alapján, a társult civil szervezetekkel, valamint a helyi- és megyei szervezetekkel való egyeztetés alapján dolgoztak ki” – tájékoztatott a főtitkár, majd hozzátette: „a csíkszeredai eseményen bemutatásra kerülnek a Szövetség új irányelvei és céljai alapján megfogalmazott dokumentumai, alkotmánymódosítás, Székelyföld, szórvány, európai parlamenti választások, gazdaság, európai polgári kezdeményezés témában, amelyeket az RMDSZ prioritásként kezel a következő hét évben.

A szombati esemény vizuális szempontból is 21. századi lesz, modern, dinamikus, erőteljes szervezet vagyunk, ez látszani fog a kongresszuson” – jelentette be a kongresszusi biztos, majd hozzátette: látványos színpadképpel, infografikákkal, kisfilmekkel és zenei bejátszásokkal készülnek a szervezők.

A kongresszus tervezett programja a következő:
•    10.00 - a Kongresszus megnyitása, a házigazdák köszöntője
•    10.20 - meghívottak felszólalása