16 akciónap a nők elleni erőszak felszámolása érdekében – eredményeit értékelte a külügyi bizottság multiszektoriális munkacsoportja

2017.12.13. | RMDSZ Nőszervezet

Az Isztambuli Keretegyezményre épülő jogi harmonizáció, a keretegyezmény gyakorlatba ültetésének, a nők elleni erőszak felszámolásának hajtómotorjai lesznek az elkövetkező években a külügyi bizottság keretében működő multiszektoriális munkacsoport tagjai – értékelte ki a nők elleni erőszak felszámolásáért szervezett 16 akciónap eredményeit december 12-én a munkacsoport.

A munkaülés cselekvési tervet is elfogadott, amely megfogalmazza az érintett szakterületek közötti kommunikációs hálózat kiépítésének, az állandó hatékony párbeszéd szükségességét az erőszak bármilyen formájának mihamarabbi felszámolása érdekében. A családon belüli, illetve a nők elleni erőszak országos stratégiájának felújítása, a román jogrendszer összehangolása az Isztambuli Keretegyezménnyel kiemelten fontos cél, akárcsak az Isztambuli Keretegyezmény gyakorlatba ültetése és monitorizálása – állapították meg az ülésen. „Tekintettel arra, hogy mind a törvényhozó testületből, mind pedig a szakminisztériumokból, valamint a kormány intézményeiből, illetve a civil szféra képviselőiből áll a munkacsoport, meggyőződésem, hogy különböző szemszögből van rálátásunk azokra a lehetőségekre, amelyek kihasználásával felgyorsíthatjuk a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolásának folyamatát” – összegezett Biró Rozália, a munkacsoport tevékenységét irányító külügyi bizottsági elnök.

A november 25-én, a Nők elleni Erőszak Felszámolásának Világnapján kezdődő időszakban sokrétű tevékenységet fejtettek ki a munkacsoport résztvevői, illetve azok az intézmények, amelyeket képviselnek. A rendezvénysorozatot az RMDSZ Nőszervezete indította november 25-én, Marosvásárhelyen, ahol Csép Andrea, a Nőszervezet Maros megyei Szervezete elnökének kezdeményezésére felvonulást szerveztek, és gyertyagyújtással emlékeztek meg az erőszak áldozatairól.

Több látogatást szervezett védett otthonokban, Bukarest 2. kerületében az egyetemi tanárnők egyesülete november 26-án: párbeszédet folytattak a visszaéléseket elszenvedő anyákkal és gyermekekkel. November 26-val kezdődően konferenciát, tájékoztató rendezvényeket szervezett Bukarestben, Vâlcean, illetve Szebenben a Szavak nélkül egyesület. Törött szárnyak elnevezésű karavánjuk Temesvárra is ellátogatott, ahol a családon belüli és a nők elleni erőszak jelenségéről, leküzdésének szükségességéről beszéltek, majd december 3-tól Facebook-kampányt indítottak Egyedül látjuk a különbséget, együtt megváltoztatjuk a világot címmel.

Az Esélyegyenlőségi Ügynökség a családon belüli erőszak megelőzésével és felszámolásával foglalkozó bizottságának ülését tartotta november 29-én Románia Parlamentjében. A parlament két esélyegyenlőségi bizottságának kezdeményezésére, december 7-én Ütök, tehát vagyok című dokumentumfilmet vetítették.

Ház a szomszédban címmel hat erdélyi városban, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon szervezett tematikus előadást az RMDSZ Nőszervezete, az utolsó előadásra december 10-én, az emberi jogok világnapján került sor Szatmárnémetiben, amely egyben a 16 akciónap zárónapja is volt.