3000 fiatalt kérdez meg az RMDSZ és a MIÉRT felmérése – Startol a Rólad szól! konzultációs karaván

2016.04.07. | Ifjúság

Április 8-án, pénteken startol a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös, Rólad szól! konzultációs karavánja, amely célja, hogy bevonja a fiatalokat a közéleti kérdések megvitatásába és felmérje igényeiket. A karaván Erdély-szerte több mint 30 településre látogat el, közel 3000 fiatal közreműködésével, táblagépek segítségével alkalmanként 40 résztvevő véleményére kérdez rá generációs problémákkal és közéleti kérdésekkel kapcsolatban.

„Egy évvel ezelőtt, amikor a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökévé választottak, programom első pontjában azon meggyőződésemnek adtam hangot, hogy nyitnunk kell a fiatalok felé. Nem a kiüresedett struktúrákkal kell foglalkoznunk, hanem a fiatalok közé kell mennünk, személyes kapcsolatot kell velük kialakítanunk, hiszen mi értük dolgozunk, az ő érdekeit képviseljük. Hozzájuk az ő nyelvükön szeretnénk szólni, éppen ezért a jelenlegi konzultációt fiatalos, trendi keretek között képzeltük el” – mondta el Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke. Hangsúlyozta, a szervezet ez által méri fel a fiatalok igényeit: a következő időszak ifjúságpolitikáját pedig arra alapozza, ami napi szinten foglalkoztatja őket. „Az önkormányzati választások alkalmával a Magyar Ifjúsági Értekezlet célként tűzte ki, hogy 500 fiatalt jutasson a jelöltlistákra. Ezeknek a fiatal jelölteknek feladatokat is adunk, ezeket a feladatokat pedig az ifjúság igényeire építjük. Meg kell tudnunk, melyek azok az aktuális témák, amelyek most a fiatalokat foglalkoztatják, hogyan vélekednek a politikusokról, a közéletről, a saját helyzetükről.  A Rólad szól! konzultációnak pont az a célja, hogy egy reális képet kapjunk a mai fiatalok igényeiről, hogy azokat a problémákat, amelyek most az ifjúságot  foglalkoztatják, feladatként tudjuk megfogalmazni fiatal jelöltjeink számára” – érvelt.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke úgy véli, a fiatalok biztonságérzete megrendült, nem érzik magukat biztonságban itthon, egyre trendibb a külföldön szerencsét próbálok száma. „Az ifjabb generációt már nem a múlt beidegződései érdekli, bizonyos tekintetben nem kell nap mint nap magyarságáért megküzdenie, hiszen egy olyan Romániába született bele, ahol törvények biztosítják közösségi jogait az óvodától tanulmányai különböző szakaszáig. Gyakorlatilag viszont nap mint nap azt érzékeljük, hogy kisebbségi jogainkat megcsorbítják, ezért is fontos, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, szóljanak bele az őket érintő témákba. Én hiszek abban, hogy a kortársaim javát szolgálja, ha megfordulnak a nagyvilágban, de tudom azt is, nekünk olyan megoldásokkal kell előállni, amelyekért egy fiatalnak hosszú távon érdemes szülőföldjét választania, megéri itthon boldogulnia” – fogalmazott Geréd Imre, a projekt egyik kezdeményezője.

Azt is kiemelte: az RMDSZ megújulását, fiatalítását szolgálja az is, hogy a Szövetség önkormányzati választásokon induló jelöltjeinek egyharmada új a politikában, és a listákon több fiatal szerepel az elmúlt négy évhez képest. Úgy véli, az újratervezés és hiteles politizálás alapját az adhatja, hogy valós problémákra valós megoldásokat fogalmaz meg a Szövetség. „Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a fiatal generációt arra kérjük, a konzultáció alkalmával névtelenül, őszintén mondja el véleményét, és ismertesse elvárásait” – tette hozzá az ügyvezető alelnök. Szerinte a Rólad Szól! korhű képet fest a jelenlegi romániai magyar fiatalok helyzetéről, gondolkodásmódjáról.

A program partnere a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, amelynek  elnöke fontosnak tartja, hogy a középiskolások is hallassák hangjukat, és véleményt fogalmazzanak meg közéleti témákról, de legfőképp az őket leginkább érintő olyan kérdéskörökről, mint például az oktatás. „A MAKOSZ legfőbb céljának tekinti azon tanügyi problémák megvitatását, amelyek főként magyar középiskolásokat érintenek” – összegzett Buryán Tünde.