38.660 mosollyal gyarapította a romániai magyar közösség karácsonyát az RMDSZ Nőszervezete

2014.01.08. | RMDSZ Nőszervezet

Szerdán, január 8-án, Nagyváradon került sor az RMDSZ Nőszervezetének 2013-as évértékelőjére, melynek keretén belül Biró Rozália szenátor, a szervezet elnöke az eddigi eredményekről tájékoztatott.

Miután 2013. május 25-én az RMDSZ kongresszusának határozata értelmében lehetővé vált a Nőszervezet megalakulása, ezt követően fél év alatt  jelentős eredményeket tud felmutatni az RMDSZ Nőszervezete. „A tavalyi év kiemelkedő rendezvénysorozata, mely mintegy keretbe foglalja a Nőszervezet tevékenységét az a karitatív jellegű Mosolygó Karácsonyt! elnevezésű rendezvénysorozat volt, mely mozgalommá nőtte ki magát december 5-24. között. A mozgalom célja kettős volt, részben az, hogy tudjunk a rászorulókról, és megajándékozzuk őket, részben pedig az, hogy a helyi és közösségi élet aktív résztvevőit összefogjuk és közösen szervezzük a Mosolygó Karácsonyt! rendezvényeit. A cél elérése érdekében felkértük a történelmi magyar egyházak nőszervezeteit, valamint helyi civil és ifjúsági szervezeteket, hogy legyenek partnereink a rendezvénysorozatban. Igen jelentős eredménynek számít az a tény, hogy mind  a 23 területi szervezetünk aktív szerepet vállalt az országos rendezvénysorozatban, melynek eredményeként több mint 200 településen szerveztünk Mosolygó Karácsonyt és 38.660 személyhez jutottunk el jelképes ajándékainkkal, mosolyt csalogatva arcukra. Elsősorban gyermekek és időskorúak részesültek az ajándékokból, adományokból, de nagycsaládosokhoz, betegekhez, nehéz helyzetben élő személyekhez is eljutott a Nőszervezet karácsonyi ajándéka.”

Az elnök asszony a sajtótájékoztató keretén belül hangsúlyosan mondott köszönetet a történelmi egyházak nőszervezetei, a partner civil szervezetek, valamint az RMDSZ Nőszervezete valamennyi tagjának azért a lelkes, önzetlen tevékenységért, melynek eredménye a majdnem 39 ezer személy öröme és mosolya volt.

Az RMDSZ Nőszervezetei tanúbizonyságot tettek arról, hogy jelen vannak úgy a mindennapok, mint az ünnepek alkalmával, ismerve a közösség tagjainak a gondjait, problémáit, tudva azt, hogy egy kis gesztus is nagy jelentőséggel bír.

A sajtótájékoztató keretén belül a megalakulástól eltelt pár hónap fontosabb eseményeire tért ki az elnök. A megyei/ területi szervezetek megalakulása mellett, több mint 100 helyi szervezet is létrejött, s e szerkezeti felépítés lehetővé teszi, hogy a közösség szerves részeként, az elvárások ismeretében, a sajátos gondok orvoslása terén hatékonyan cselekedjen a Nőszervezet.

Az októberi és novemberi hónap folyamán két regionális vezető- és kommunikációs képzést szerveztek Szilágybagoson és Csíkszentmártonon, majd szintén novemberben országos  vezető- és kommunikációs képzésre került sor Tordaszentmiklóson. Ily módon több mint száz hölgy részesült képzésben az említett szakterületeken.

A külkapcsolatok építése terén kiemelkedő fontosságú volt a június 6-ai brüsszeli találkozó, melyen Doris Pack, az EPP Nőszervezetének elnöke fogadta Biró Rozáliát, aki bemutatta az RMDSZ Nőszervezetét és fontos útravalókat kapott az elnök asszonytól az európai néppárt nőszervezetének stratégiájából. Októberben az EPP Nőkongresszuson, Varsóban Nagy Emese ügyvezető elnök képviselte az RMDSZ Nőszervezetét, majd november 27-29 között a Nők a Parlamentben elnevezésű rendezvényen, amelyen 104 ország vezető tisztségű politikusnője vett részt megosztva tapasztalataikat, újra Biró Rozália képviselte a Nőszervezetet Brüsszelben.

Összegzésképpen az elnök eredményesnek és hatékonynak, a visszajelzésekre alapozva igen szükségesnek is minősítette a Nőszervezet 2013-as félévnyi tevékenységét, amely időszaknak nagyszerű befejezése volt a több mint 200 településen megszervezett Mosolygó Karácsonyt! rendezvénysorozat.