4 nap, 11 helyszín, több mint ötven program. 41 könyvkereskedő kiadványai várták a vásárlókat és kultúrafogyasztókat – lezárult az 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

2015.06.08. | Kolozsvár , Kultúra , Ügyvezető Elnökség

4 nap, 11 helyszín, több mint ötven program. 41 könyvkereskedő kiadványai várták a vásárlókat és kultúrafogyasztókat – június 7-én, vasárnap zárult az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. 2015-ben új központi helyszínén, a Fogoly utcában várta a magyar könyvek szerelmeseit a könyvünnep ötödik kiadása, változatos kulturális és szórakoztató jellegű programokat biztosítva az érdeklődőknek.

Bodor László, a Szövetség programokért felelős ügyvezető alelnöke értékelőjében rámutatott, bár a tavalyi Bánffy-palota udvara gyakorlati megközelítésben megfelelő térnek bizonyult, 2015-ben a déli városfalak alatti sétálóövezetnek még inkább sikerült vásár-hangulatot teremtenie. „Az ötödik kiadás tervezésekor is azt tartottuk szem előtt, hogy olyan rendezvényt hozzunk össze, amely az erdélyi magyar könyvkiadók számára kedvez, valamint arra ad lehetőséget, hogy a szerzők közvetlenül is találkozhassanak olvasóikkal – fogalmazott Bodor László.

Örömmel fogadtuk a 2015 Európa Ifjúsági Főváros koordinációs irodájának és a polgármesteri hivatalnak azon kezdeményezését, amely ingyenes buszozást biztosított a rendezvény ideje alatt mindazoknak, akik könyvet ragadtak kezükbe. Az RMDSZ jelentősnek és nélkülözhetetlennek tartja azokat a megmozdulásokat, amelyek a 21. században, a mai digitális világban is rá tudják bírni a fiatalokat az olvasásra – éppen ezért reméljük, hogy a következő években is teret kap ez az akció, amelynek a Szövetség bármikor partnere tud lenni” – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök.

H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke abban a reményben köszönte meg a részvételt mindazoknak, akik a hétvégén ellátogattak a Fogoly utcába, hogy az új helyszín megfelelő teret biztosított mind a kultúrafogyasztásra, mind pedig a könyveladásra. „Amennyiben Markó Béla elnök úr felszólalása a megnyitón kihívás-jellegű volt, biztosíthatom őt, de a kolozsváriakat is, hogy az elkövetkező években is pár nap erejéig összehozzuk a kultúra kedvelőit” – tette hozzá H. Szabó Gyula.