40 évig nem okozhat problémát a hulladék Háromszéken

2015.10.05. | Kovászna , Környezetvédelem

40 évig nem okozhat problémát a hulladék Háromszéken

Hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek, szelektív válogató csarnok, komposztáló tér és a hulladék tároló terület – a lécfalvi hulladékfeldolgozó Kovászna Megye Tanácsának legnagyobb értékű beruházása. A Kovászna Megyei Integrált Hulladékkezelő Központ átadójára október 5-én került sor Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, illetve a két korábbi tárcavezető: Borbély László és Korodi Attila jelenlétében.

Elsőként Ambrus József, a projekt lebonyolításáért felelős Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerek Fejlesztési Egyesület elnöke szólalt fel, aki rámutatott: a hulladéktároló-feldolgozó megközelítőleg 40 éves távra oldja meg Kovászna megye szeméttel kapcsolatos problémáit. Ambrus hangsúlyozta: a munkálatok annak ellenére zárultak le, hogy két év hátránnyal indult a program: ebben kezdetben a pályázási társulás, később pedig a közbeszerzési eljárás megfellebbezése játszottak szerepet. Az eredmény azt igazolja, hogy a megye polgármesterei megértették a hulladékkérdés fontosságát; egyesületi tagként mindegyik település támogatta a rendszer kiépítését.

Közel 10 évig tartó rögös út végéhez értünk” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az átadás alkalmával elmondta: „a projektre eredetileg 129 millió lejes költségvetést szántunk, ami közel 28 millió eurót jelent. A végösszeg ennél jóval kisebb lett, annak következtében, hogy a hazai törvények értelmében mindig a legolcsóbb megoldást kell választani. Jelen pillanatig nagyjából 20 millió euróba kerül a beruházás, amely összeg tartalmazza a régi szemétdombok ökologizálását is. A végösszeg, számításaink szerint, kicsivel meghaladhatja a 20 millió eurót”. „A következő fontos kérdés az, hogy melyik cég kapja majd meg a működtetési engedélyt, hiszen a megye lakóinak az az érdeke, hogy mielőbb elkezdhessük használni a hulladékkezelő központot” – hívta fel a figyelmet a megyei tanács elnöke.

Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter köszöntőjében gratulált a program lebonyolításában érintetteknek, majd elmondta: nem normális állapot az, hogy a hulladékot egyik megyéből a másikba, azaz Kovászna megyéből Brassó megyébe kell szállítani. A miniszterasszony valamilyen ideiglenes megoldás találására tett ígéretet, rámutatva, hogy kell léteznie olyan jogi lehetőségnek, amely megengedi, hogy a már elkészült központot használatba vegyék. A miniszter is azon a véleményen van, hogy helytelen a hulladékot megyék közt szállítani, hiszen így a környezetet és az adófizetők zsebét egyaránt terheli ez a nem szerencsés megoldás.

Borbély László korábbi környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ képviselője felszólalásában elmondta: a következő legfontosabb lépés az, hogy a központot a megyei vagy helyi tanács tulajdonában levő kezelő menedzselje, különben kihasználatlanul állhat évekig, mint más megyékben. „Maros megyében például másfél éve nem tudják használni a teljesen új szeméttelepet, mert nincs kezelő, aki menedzselhetné. Ezért lenne fontos, hogy a helyi vezetés irányítsa ezek működését, mert ők kézbe tudnák venni az árakat, hatékonyan tudnák felügyelni a munkálatokat” – fogalmazott Borbély.

Korodi Attila hozzászólásában elmondta: „minden örömben van üröm is, a román állam néhány intézménye miatt, és itt nem a környezetvédelemre gondolok, a helyi közösségek nem vehetik át a megépülő hulladékgazdálkodási rendszereket, és arra kötelezik őket, hogy magánvállalkozások fele szervezzék ki, amelyek profitorientáltak. Ez egy sarkalatos hiba.”