6 megyében indít aláírásgyűjtést az RMDSZ

2013.09.03. | Főtitkárság , Régiók

6 megyében indít aláírásgyűjtést az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szeptember 3-i Főtitkársági ülésén áttekintették a régiósítás témakörében kezdeményezett népszavazások technikai és szervezési részleteit, illetve a szeptember hónap végére tervezett tüntetés kérdését.

Kovács Péter főtitkár elmondta, hogy önkormányzati vezetők és szakértők kidolgozták a népszavazási folyamat metodológiáját, ennek értelmében az RMDSZ Hargita, Kovászna és Maros, illetve Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben kezdeményez aláírásgyűjtést, amelyet követően a helyi tanácsok határozatban írják ki a helyi népszavazásokat. A Főtitkárság ülésén célként fogalmazták meg, hogy nem elegendő csupán a törvény által megszabott minimális, a szavazati joggal rendelkező lakosság 5 százalékának megfelelő aláírásszámot összegyűjteni, hiszen ez az alkalom egy jó lehetőség a Szövetség álláspontjának, elképzelésének a népszerűsítésére, illetve a lakossági elvárások begyűjtésére. Az ülésen megállapították, hogy szeptember közepe egy reális határidő a folyamat elindítására.

A népszavazáson megfogalmazandó kérdések tekintetében a főtitkár hangsúlyozta: a közvélemény, és gyakran a média is összemossa a gazdasági fejlesztési régiók, illetve a közigazgatási hatáskörrel rendelkező régiók helyzetét. Ez két teljesen különálló fogalom, ezért a népszavazáson mindkettőre rá kell kérdeznünk - mondta Kovács, majd leszögezte:     gazdasági fejlesztési régiók Romániában eddig is voltak, ezután is lesznek mert Európai Uniós kötelezettség, az RMDSZ pedig kiáll a törvénytervezetében megfogalmazott, 16 régiót számláló elképzelése mellett. A közigazgatási régiók létrehozását a Szövetség egyértelműen elutasítja, mert fölösleges, költséges, bonyolítja az amúgy is sokszor átláthatatlan bürokráciát, illetve centralizál a decentralizáció helyett.

A Főtitkárság heti ülésén megerősítették, hogy az RMDSZ támogatandónak ítél meg minden olyan utcai megmozdulást, amely a régióátszervezéssel kapcsolatban a magyar közösség érdekeit képviseli, és amely nem szolgál kampánycélokat. Kovács Péter szerint a több száz településen elindított aláírásgyűjtés, és az ezt követő népszavazások több síkon is nyomást gyakorolnak a kormányra, ezért a Szövetség által szeptember végére tervezett székelyföldi tüntetést egy későbbi időpontra halasztják. A tüntetések kezdeményezését nem versenyfutásként kell kezelni - mondta a főtitkár, hanem a közösség erejének a felmutatása mindannyiunk célja. A régióátszervezés időpontjával és mikéntjével kapcsolatban a kormánykoalícióban is ellentmondásos vélemények fogalmazódnak meg, muníciót kell tartalékolni egy esetleges újabb tüntetésre, amelyet a politikai szempontból legmegfelelőbb pillanatban kell megszervezni - foglalt állást a Főtitkárság.