A 2016-os nemzeti kisebbségek futballkupáján mérkőzik meg az RMDSZ csapata

2015.12.14. | Külkapcsolatok , FUEN , sport

A 2016-os nemzeti kisebbségek futballkupáján mérkőzik meg az RMDSZ csapata

A 2016-os labdarugó Európa-bajnoksággal egy időben szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai nemzeti kisebbségek futballkupáját, az Europeadát. A jövő év június 18–26. közötti dél-tiroli tornán, FUEN-tagságának köszönhetően, először képviselteti magát az RMDSZ futballcsapata, amely elsőként a ladinokkal, a görögországi törökökkel és a krími tatárokkal mérkőzik meg.

Az európai kisebbségi szolidaritás legnagyobb rendezvénye az Europeada, a nemzeti kisebbségek négy évente megtartott foci EB-je. A sport a kultúra mellett a közösségek legjobb nagykövete, hiszen együttműködésről,  korrektségről, csapatszellemről szól.  Ezeket az értékeket szeretnének viszontlátni a mindennapokban is a többség és kisebbségek együttélésében. Erre kívánja felhívni a figyelmet a FUEN, a dél-tiroli  sportklubok szövetsége által szervezett 2016-os labdarúgó esemény” – fogalmazott Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára.

Bodor László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a 2016-os Europeada kapcsán kifejtette, a torna négyévenkénti megszervezése megerősítés a Szövetség számára abban a munkában, amelyet a tömegsport népszerűsítése terén végez. „A sport terén az Erdély Kupával a fiatalok egészséges életmódra való nevelését, a mozgás népszerűsítését tűztük ki célul, az idei I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiával pedig a tömegsport nyújtotta előnyök hangsúlyozását vállaltuk” – fogalmazott. Rámutatott: a jövő évi bajnokság ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy egy olyan erdélyi magyar labdarúgó-válogatott állhasson össze, amely méltón képviseli az erdélyi magyar közösséget ezen a tornán.