A bizalom kötelék, amely megerősíti a közösséget” – Kelemen Hunor szövetségi elnök a Reformáció ünnepén, Alsórákoson és Tatrangban

2011.10.31. | Brassó

Fotó: Fehér Attila

„Be kell lakni ezt a földet, nem szabad feladni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az ünneplő alsórákosi közösségnek, amely református erődtemploma megépítésének 335. évfordulóját, valamint a reformációt ünnepelte október 30-án, vasárnap.

Az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében utalt a helyi magyar közösség közelmúltban megélt nehézségeire, és kijelentette: ilyenkor a remény hangján kell szólni, arról kell beszélni, ami megerősíti a társadalmat, a szűkebb és tágabb közösséget. „Ha elődeink több mint három évszázaddal korábban nem bíztak volna abban, hogy ezen a földön meg tudnak maradni, akkor nem építettek volna templomot, nem hozták volna létre a közösség számára fontos intézményeket. Nekünk ma az a dolgunk, hogy bízzunk egymásban, átörökítsük ezt a hagyatékot a fiatalabb nemzedékekre és felismerjük azt: közös erőnknek, az összefogás erejének nincs alternatívája” – jelentette ki Kelemen Hunor az alsórákosi ünnepi istentiszteleten, amelyen Kató Béla református püspök-helyettes, valamint Szegedi László kőhalmi református esperes hirdette az igét.

Ugyanaznap a Brassó melletti Tatrangban, a reformáció ünnepe alkalmából a helyi evangélikus-lutheránus gyülekezeti ház felszentelésén, valamint a felújított templomban megtartott istentiszteleten és ünnepi közgyűlésen vett részt az RMDSZ elnöke. Ünnepi köszöntőjében Erdély erős, bizakodó, építkező közösségeinek nemzetet éltető, megtartó erejéről beszélt. „Higgyünk abban, hogy az építkező közösség hite és bizalma által nekünk nem csak múltunk, hanem jelenünk is van, és jövőnk is lesz ezen a földön” – fogalmazott beszédében Kelemen Hunor és hozzátette: az egymásba és közös erőnkbe vetett hit kötelék, amely a válságos időkben is építkezésre ösztönöz, megerősíti a közösséget. Az RMDSZ szövetségi elnöke támogatásáról biztosította a magyar közösséget és hozzátette: a kishitűség a fennmaradás legnagyobb ellensége, ez ellen akkor lehet küzdeni, ha a közösség ünnepli, nem tekinti kevésnek eddigi megvalósításait. A tatrangi ünnepi istentiszteleten Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök hirdetett igét, az ezt követő közgyűlésen pedig Zelenák József esperes, dr. Rainer Stahl, a Martin Luther Bund főtitkára, Szilágyi Mátyás főkonzul, Ördög Endre és Tarr Kálmán lelkész köszöntötte a közösséget.