A Bukaresti Területi Nőszervezet tagjaival találkozott Borbély László

2013.11.12. | Aktuálpolitika , RMDSZ Nőszervezet

A Bukaresti Területi Nőszervezet tagjaival találkozott Borbély László

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségen belüli Nőszervezet megalakulásának fontosságáról, munkájuk meghatározó szerepéről, és aktuális belpolitikai témákról beszélgetett tegnap a bukaresti Petőfi Házban Borbély László, a szövetség politikai alelnöke a Bukaresti Területi Nőszervezet tagjaival.

„23 év kellett ahhoz, hogy ez a Nőszervezet megalakuljon, ami vagy azt jelenti, hogy eddig nagyon jól érezték magukat, és nem érezték ennek a szükségét, vagy azt, hogy félénkek voltak” ‒ fogalmazott humorosan a találkozó elején Borbély. „A Nőszervezetre mindenképp szükségünk van, hisz olyan értékeket tudnak felmutatni, olyan szintű érzékenységről, empátiáról tudnak bizonyságot tenni egyes kérdéskörökben, amelyek a férfiaktól talán távolabb állnak. Semmiképp nem kell a nőket a gyengébbik nemnek tekinteni, hiszen sokan töltenek be felelős funkciókat a különböző közintézmények élén, vannak, akik értékes háttérmunkát végeznek, munkájuk nélkül mi sem boldogulnánk. Nem akarom azt mondani, hogy nekünk férfiaknak támogatnunk kell a nőket, mert azt gondolom, hogy egymást kölcsönösen kell támogatnunk, segítenünk” ‒ fogalmazott a politikai alelnök, hozzátéve, meggyőződése, hogy tevékenységükkel a bukaresti magyarság életét is felpezsdítik majd.

Aktuálpolitikai vizekre evezve, Borbély László elmondta: ennyire döntésképtelen kormánya rég nem volt Romániának, és erre a legékesebb példa Verespatak. „Tizenöt éve nem képes a kormány döntést hozni a témában. Ennek mi is részesei voltunk, de mindig elmondtuk a véleményünket, 2010-ben, környezetvédelmi miniszterként én sem javasoltam azt a kormánynak, hogy pozitívan véleményezze a Verespatak-törvényt, egyszerűen azért, mert túl sok a fekete folt a projekt kapcsán. Nehéz döntés, de a legrosszabb dolog, amit a kormány tehet az, ha egyáltalán nem dönt” - fogalmazott Borbély, aki arra a kérdésre, hogy mit tehet a szövetség, illetve a romániai magyar közösség ezen ínséges időkben, elmondta: szerencsére sikeresen átvészelte ezidáig ezt az időszakot mind az RMDSZ, mind a közösség, mi több, példa nélküli összefogások születtek, mint például a Székelyek Nagy Menetelése.

„Egy héttel ezelőtt Budapesten, a Magyar Állandó Értekezleten vettünk részt Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, és ott valóban büszkék voltunk arra, hogy ennek a szövetségnek vagyunk a tagjai, a képviselői, hiszen mindenki elismerte, hogy a Kárpát-medencében a legnagyobb magyar szervezet vagyunk, amely a romániai magyarságot összefogta, következetesek vagyunk, és komoly eredményeket értünk el. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden rendben van, hiszen kisebbségi jogainkat még mindig folyamatosan támadják, gondoljunk csak a marosvásárhelyi orvosi egyetem helyzetére, vagy a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Kollégium ügyére. Nem hiszem, hogy 1989 decemberében ezt a jogállamot, ezt a demokráciát álmodtuk meg, van még miért küzdeni” ‒ mondta el Borbély László.