A civil konzultáció első sikere

2011.11.16. | RMDSZ , Szociális , civil szféra

A civil konzultáció első sikere

Sikeresen rajtol az a konzultációsorozat, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezett a szociális területen működő szervezetekkel. Az első eredmények ugyanis már az első találkozó során megvitatott téma, a szociális ellátást szabályozó kerettörvény kapcsán megmutatkoztak: két civil szervezet javaslatai, az RMDSZ képviselőinek köszönhetően, bekerültek a törvénytervezet új szövegébe – jelentette ki Tonk Gabriella, a konzultáció koordinátora.

Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség október 28-án indította útjára az erdélyi magyar civil konzultációt a szociális területen működő szervezetek körében. A cél, hogy az erdélyi magyar közösségben/közösségért tevékenykedő civil szervezeteknek lehetőségük legyen tapasztalataiknak és szakterületüknek megfelelően bekapcsolódni a törvényhozási folyamatba.

„Mivel az első legsürgősebb, a Képviselőház napirendjén szereplő törvénytervezet a szociális ellátást szabályozó kerettörvény volt, ebben a témában kezdtük el a konzultációt” – mondta el Tonk Gabriella. Az RMDSZ Főtitkárságának kérésére két civil szervezet, a Gyulafehérvári Caritas és a szatmárnémeti Hans Linder Alapítvány részéről érkeztek módosító javaslatok. Ezek a kedvezményezettek és a szolgáltatók szempontjából egyaránt lényeges változásokat idéznek elő. A Gyulafehérvári Caritas javaslata bevezeti az alacsonyküszöbű szociális szolgáltatás fogalmát, amely nehezen elérhető kedvezményezett-kategóriák számára nyújt szolgáltatásokat egyszerűsített eljárással. Ez különösen fontos azok számára, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, vagy akik számára kiemelten fontos anonimitásuk megtartása (pl. drogfogyasztók stb.). A civil szervezetek továbbá azt is javasolják, hogy az új törvény alapján a kedvezményezetteknek joguk legyen kiválasztani a szolgáltatót, amelyhez fordulni akarnak.

A szervezetekkel való egyeztetés után egy egységes dokumentum került az RMDSZ képviselők asztalára. A javaslatokat Máté András, Kerekes Károly és Pál Árpád RMDSZ képviselők tartották fenn a koalíciós egyeztető tárgyaláson, illetve a Képviselőház munkaügyi bizottságában. Ennek eredményeképpen a javaslatok mintegy nyolcvan százaléka helyet kapott a végleges, jövő héten plénum elé kerülő törvény szövegében.

Ez a siker a bizonyítéka annak, hogy van értelme a konzultációnak: a civil szervezetek tapasztalatára és szakmai felkészültségére alapozva az RMDSZ erdélyi magyar közösség igényeinek megfelelően tudja befolyásolni a törvényhozást – nyilatkozta Tonk Gabriella koordinátor.