„A december 9-ei szavazat önmagunk megőrzéséről szól!”

2012.11.19. | Egészségügy , gazdaság , Oktatásügyek , Parlamenti választások , Udvarhelyszék

„A december 9-ei szavazat önmagunk megőrzéséről szól!”

Döntéshozók delegációja címmel, Értékeinkre építünk mottóval szombaton a Septimia konferenciatermében fórumot szervezett az RMDSZ, mely során parlamenti képviseletünk székelyudvarhelyi pedagógusokkal, orvosokkal és vállalkozókkal találkozott, akikkel közösen tevékenységi területük múltjára, jelenére, jövőjére világítottak rá.

Találkozó a pedagógusokkal

Szombaton délben a Septimia wellness- és szabadidőközpont konferenciatermében székelyudvarhelyi pedagógusokkal: szakszervezeti vezetőkkel, helyi oktatási intézmények és egyetemi kirendeltségek vezetőivel találkozott Verestóy Attila szenátor és Antal István parlamenti képviselő. A két újrázó politikus köszöntőbeszédét követően a fórumon Kötő József parlamenti képviselő, az oktatási bizottság tagja, volt tanügyi államtitkár, illetve Ványolós István megyei tanfelügyelő, Asztalos Ferenc volt parlamenti képviselő, Bunta Levente polgármester és Novák Károly, a Benedek Elek líceum aligazgatója tartott vitaindító előadást.

Kötő József arról beszélt, hogy ha az oktatás szempontjából vizsgáljuk az elmúlt huszonhárom évet, csúcspillanatnak a még `89 decemberében megfogalmazott 1-es törvény nevezhető, mely a magyarság megőrzését szolgálja. Arról is említést tett, hogy megvalósult az egyik legnagyobb célkitűzésük: a földrajz, történelem magyarul történő oktatása. Oktatási nehézségekről, gondokról is jelentét adott: „Vissza kell térni a tanárképzésére. Meg kell valósítani a kétszintű érettségiztetést. Az elméleti líceum mítosza bealkonyulóban van. Meg kell találni azokat a képzéseket, melyeknek haszna is van” – utalt a szakoktatás hiányára, majd azzal folytatta, hogy a „6,5 százalékunkkal 17 százalékos iskolahálózati szerkezetünk van, melyen a hatékonyságra hivatkozva bármikor szűkíthetnek. Nem kampányüzenet, hanem a közösségünk megőrzésének a parancsolata: rákényszerülünk megőrizni azt az erőt, mely a közösséget megvédi, fenntartja eredményeit. A december kilencedikei szavazat önmagunk megőrzéséről szól!”.

Ványolós István azt emelte ki, hogy a tanügyi reform elnagyolt, szűkösek az anyagi források, folyamatosan csökken a gyereklétszám, Udvarhelyszék tanügyi szerkezeti struktúrája az évek során nem változott semmit.

Asztalos Ferenc is az elmúlt huszonhárom évről beszélt: `90 előtt közel minden igazgató román volt, a tanfelügyelő is román ajkú volt, a tantárgyak zömét románul tanulták a diákok, az iskolák számokat viseltek, az épületek állami tulajdonban voltak. „Lépésenként megteremtettük az anyanyelvi oktatás alapjait”.

Bunta Levente iskolahálózati fejlesztésekről adott jelentést, majd azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkezőkben a helyi egyetemi oktatás fejlesztésére, szélesítésére kell hangsúlyt fektetniük.

Találkozó az orvosokkal

A Döntéshozók delegációja fórumon szombaton két órakor udvarhelyi orvosokkal: családorvosokkal, kórházi osztályvezetőkkel találkozott parlamenti képviseletünk. Lukács Antal kórházigazgató az elmúlt években a városi kórháznál megejtett több millió eurós fejlesztésekről számolt be, arról, hogy magyar lobbinak köszönhetően jelentős és látványos beruházásokat sikerült megvalósítaniuk: közel minden osztály megszépült, és jelentős eszközállománnyal bővíthették felszereltségüket. Dr. Lőrincz Csaba orvosigazgató medikális szempontból beszélt a kórházról, majd dr. Nagy Levente családorvos a családorvoslás kihívásairól és jelenéről szólt.

Találkozó a vállalkozókkal

Négy órakor a helyi vállalkozók: cégvezetők, cégtulajdonosok, befektetők, vállalkozói szövetségek vezetői voltak hivatalosak a fórumra. Borbély Károly volt gazdasági államtitkár előadóként mikro- és makrogazdasági jelenségekről adott helyzetjelentést. Az országnak szüksége van a külső támogatásokra; helyi szinten az önkormányzatokkal partnerségben minél több pályázatot el kell nyerni; a következő időszak sem lesz könnyű; nehézséget okoz a bürokrácia; 2013-ban 0,8-2 százalékos GDP-növekedés várható – sorolta Borbély Károly, aki szerint más időszak jön: „Ami eddig Székelyföld hátránya volt, hogy idáig nem jöttek a befektetők, az az elkövetkezőkben előnye lehet”.

Fancsali Kálmán, a Kis- és Középvállalkozások Országos Ügynökségének Hargita megyei tanácsadója a vállalkozásoknak nyújtható pályázatokat, támogatási lehetőségeket ismertette, majd azt tudatta: az elmúlt időszakban a megye vállalkozásai 36 uniós pályázatot nyertek el, illetve a gazdasági minisztériumnál 160-an pályáztak sikeresen, több millió lejt vonzva a megyébe.

Jakab Áron Csaba, az Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének az elnöke a mikrovállalkozásokról tartott előadást, külön felhívva a jelenlévők figyelmét: Osim-irodát nyitottak, vagyis a szabadalmi és védjegyhivatalnak van helyi fiókja.