A fejlődéshez szükség van európai támpontokra

2014.02.20. | Európai Parlament , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A fejlődéshez szükség van európai támpontokra

A most záruló, öt éves európai parlamenti mandátumban kifejtett tevékenységéről számolt be Winkler Gyula csütörtökön a Partiumi Önkormányzati Tanács gyűlésén, amely a krasznai polgármesteri hivatal gyűléstermében zajlott.

"Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjeként, a magyar emberektől kapott mandátumunkhoz hűen az elmúlt öt évben, Sógor Csaba képviselőtársammal együtt az erdélyi magyar közösséget ért sérelmek ügyében emeltük fel szavunkat, szóvá tettük a Mikó-ügyet és jeleztük úgy az Európai Parlamentben, mint az Európai Bizottság illetékesei felé, hogy Romániában az egyházi tulajdonok restitúciós folyamatát akarják visszafordítani, jeleztük a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyét, felszólaltunk, amikor a fejlesztési régiók, közösségünk érdekeivel ellentétes átalakítását tervezte a román kormány" – indította tevékenységi beszámolóját Winkler Gyula, aki a Partiumi Önkormányzati Tanács soros elnökének, Csóka Tibornak meghívására vett részt a gyűlésen. Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, több irányban kellett kifejteniük tevékenységüket, egyrészt Erdélyt kellett megismertetni Európában, másrészt az Európai Unió lehetőségeit kellett hazahozni Erdélybe, különös tekintettel az EU fejlesztéspolitikai és gazdasági előnyeire.

 

"Hét éve dolgozunk az Európai Parlamentben, merem állítani, hogy ma az EP-képviselők nagytöbbsége tudja, hogy Románia olyan ország, ahol közel 1,5 milliós magyar közösség él, amely Erdély lakosságának húsz százalékát jelenti, és amelynek megvannak a sajátos célkitűzései. Létszámában nagyobb a romániai magyar nemzeti közösség, mint az EU néhány tagállamának lakossága, már ez a tény egymagában is indokolja, hogy az identitáshoz, kultúrához, anyanyelvhasználathoz kötődő célkitűzéseinket Európa elismerje, ugyanakkor a közösségi autonómiaformák létrehozásához is európai támpontokat igyekszünk felépíteni" – hangsúlyozta Winkler Gyula. Mint mondta, az autonómiaformák megvalósításának feltétele a szolid gazdasági alapon álló közösség, ezért munkájának  egyik fontos területe a gazdasághoz kötődik. "A most záruló parlamenti ciklus egyik nagy kihívása az idén kezdődő, 2020-ig tartó, uniós költségvetési keret kidolgozása volt. Az elmúlt két évben megújult az unió két legfontosabb közpolitikája, a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika. Mindkét területen pozitív változás várható, például megduplázódik a területalapú mezőgazdasági támogatásra szánt, Romániában elérhető összeg, több támogatást tudnak megszerezni a fiatal gazdák és azokat is kiemelten támogatják, akik új mezőgazdasági vállalkozásokat indítanak. Kedvező újdonságok vannak a regionális fejlesztések terén is, több pénzt lehet fordítani a települések modernizációjára és a vállalkozások támogatására" – ismertette Winkler Gyula, hozzátéve, kulcskérdésnek tartja az RMDSZ által kidolgozott Erdély 2020 fejlesztési terv megvalósítását.

 

Az EP-képviselő elmondta, szorosan együttműködött az RMDSZ különböző testületeivel, önkormányzatokkal, parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal, mert meggyőződése, hogy összehangoltan kell a munkát végezni, helyi, megyei, országos és európai szinten. A Partiumi Önkormányzati Tanács meghívottja volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki politikai tájékoztatót tartott, a házigazda Pop Imre, Kraszna polgármestere volt. A gyűlésen jelen volt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei elnöke, Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese, valamint Szilágy, Bihar, Szatmár, Temes, Arad és Máramaros megye polgármesterei, önkormányzati és parlamenti képviselői, szenátorai.  

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.