A fenntartható fejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet Biró Rozália az Európai Parlamentben

2017.11.22. | Képviselőház

A fenntartható fejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet Biró Rozália az Európai  Parlamentben

„Az Egyesült Nemzetek által megfogalmazott, fenntartható fejlesztésre vonatkozó 2030-as célkitűzések paradigmaváltást jelentenek, hiszen az eddigi gyakorlathoz képest, ami szakterületenként keres pontszerű megoldásokat egy-egy problémára, a stratégia egy új szemléletet vezet be: az érintett civil szervezetek, a magánszféra és a politikum közötti partnerség létrehozását sürgeti, ezek segítségével átfogóbb megoldásokat fogalmazhatunk meg a társadalom különböző kérdéseire. Az Európai Unió tagállamai arra vállalkoztak, hogy növelik a fenntartható fejlesztésre elkülönített költségvetéseiket. Románia esetében ez egy kihívás, de ugyanakkor egy erős elkötelezettséget jelöl arra, hogy a térségben a fenntartható fejlesztés úttörőjévé váljon” – nyilatkozta Biró Rozália RMDSZ-es képviselő, az alsóház külügyi bizottságának elnöke kedden, az Európai Parlament és a képviselőház külügyi- és fejlesztési stratégiáért felelős bizottságainak együttes ülésén.

A bizottságok tagjai az ENSZ által megfogalmazott célok értelmében kidolgozott stratégia gyakorlatba ültetéséről vitáztak. Biró Rozália azokat a lépéseket ismertette, amelyeket Románia megtett a stratégia gyakorlatba ültetése érdekében, és arra emlékeztetett, hogy az általa vezetett külügyi bizottságnak alárendelve létrehoztak egy, a fenntartható fejlesztésekért felelős albizottságot, a legmegfelelőbb politikák kidolgozására.