A fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak Budapesten

2017.02.24. |

A fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak Budapesten

Február 23-24-én az Interparlamentáris Unió és a Magyar Országgyűlés meghívására vett részt Borbély László Budapesten azon a regionális szemináriumon, ahol 24 közép-keleti, európai, balkáni és volt Szovjetunió-beli ország parlamenti képviselői a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetéséről, a parlamentek szerepéről tárgyaltak. Ebben a témakörben a panellt Saber Chowdury, az Interparlamentáris Unió elnöke vezette.

Borbély felszólalásában elmondta, az utóbbi években Románia regionális központ lett és három regionális szemináriumot szervezett. Most a legnagyobb kihívást pedig az intézményes háttér megteremtése jelenti. Ennek érdekében a parlamentek külön  bizottságokat kell létrehozzanak, a kormányok pedig, lehetőleg a miniszterelnöki hivatal szintjén, interszektoriális  bizottságot, amely össze tudja hangolni a minisztériumok ilyen irányú tevékenységét. „Az oktatás szintjén történő felvilágosítás döntő lehet a jövő generációinak mentalitásváltása terén”̶   hangsúlyozta.

A szemináriumon részt vett Biró Rozália, a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke is, aki felszólalásában kitért arra, hogy a román parlament fenntartható fejlődési albizottsága mellett létrejött egy nem kormányzati szervezetek, akadémikusok, egyetemek képviselőiből álló konzultatív bizottság, amely összekapcsolja a politikumot a civil társadalom különböző rétegeivel.

A szemináriumot Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg.