A fenntartható zöld gazdaság működése prioritás kell legyen az emberiség számára

2017.06.07. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A fenntartható zöld gazdaság működése prioritás kell legyen az emberiség számára

Június 5–7. között Helsinkiben került sor arra a világtalálkozóra, amelyen több mint 1500-an vettek részt a világ 104 országából, politikusok, szakemberek és a gazdasági élet szereplői. A találkozó  témája a zöld gazdaság és a fenntartható fejlődés közötti kapcsolat volt, azoknak a lehetőségeknek a feltérképezése, amelyek a társadalom különböző rétegei számára adottak egy olyan stratégia alapján, amely jobban vigyáz a természeti erőforrásokra, az újrahasznosítható anyagokat helyezi előnybe, a beruházások során új, környezetbarát technológiákat használ.

Borbély László, Románia miniszterelnöki hivatalának tanácsosa az eseményt záró plenáris találkozón meghívott előadóként elmondta: szükség van összefogásra a vállalkozók, befektetők, állami szféra, nem kormányzati szervek és az egyetemi szféra képviselői között. Szükség van egy átláthatóbb intézményi háttérre, és egy, a zöld gazdaságot támogató törvénykezésre. Romániában 2016 februárjától létezik egy, a zöld közbeszerzéseket támogató törvény, de még mindig nincs véglegesítve a gyakorlati útmutatója. A miniszterelnöki hivatalon belül létrejött új igazgatóság feladata lesz a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetésének irányítása és a fenntartható, zöld gazdaság támogatása.

Borbély László találkozott Jan Potocnik volt EU-s környezetvédelmi biztossal, aki jelenleg környezetbarát stratégiák kidolgozásával foglakozik az EU-ban, és felajánlotta, hogy Románia partnerként vegyen részt egy regionális együttműködési egyezmény létrehozásában Szlovéniával és Hollandiával.

Achim Steinerrel, az ENSZ Fejlesztési Ügynökségének újonnan kinevezett vezetőjével való találkozón Borbély kiemelte a parlamenti dimenzió fontosságát a fenntartható fejlesztési célok megvalósításában. Az ENSZ Ügynökség égisze alatt két hete jelent meg egy kézikönyv parlamenti képviselők számára a 2030-as Agenda gyakorlatba ültetésének témakörében, amely hamarosan hozzáférhető lesz a román parlament képviselői számára is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.