A fiatalkori munkanélküliség leküzdéséről tárgyaltak Brüsszelben a fiatal parlamenti képviselők

2015.03.29. | Európai Néppárt , Ifjúság , Külkapcsolatok

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek meghívására érkeztek Brüsszelbe az Európai Unió tagországainak nemzeti parlamentjeit képviselő fiatal törvényhozói, akik az ifjúságot érintő foglalkoztatottsági kérdéseket vitatatták meg, valamint sajátos, a fiatal generációt megszólító válaszokat kerestek az egyre elterjedő munkanélküliség jelenségére. Az Európai Parlamentben március 26–27-én megszervezett "Beszéljünk  munkahelyekről" címet viselő találkozón a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a YEPP tagszervezet részéről Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője volt jelen.

Az esemény házigazdái Tom Vandenkendelaere, a fiatal néppárti európai parlamenti képviselők együttműködési hálózatának frissen megválasztott elnöke, valamint Konstantinos Kyranakis, a YEPP elnöke voltak, míg előadók között Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcivezetője, Esther De Lange nemzeti parlamentekkel kapcsolatot tartó EPP csoport alelnöke, valamint Lara Comi ifjúsági ügyekkel megbízott EPP-alelnök voltak. A rendezvényen szakértői szinten képviseltette magát az Európai Bizottság, az Európai Központi Befektetési Bank, a belgiumi munkaügyi minisztérium és több nemzetközi szinten tevékenykedő magánvállalkozás is.

A politikusok nem tudják egyedül megoldani a fiatalok munkavállalásának kérdését, partnerségre van szükség az oktatási rendszer és a magánszféra között" – hangsúlyozta a megbeszélésen Molnár Zsolt, hozzátette: „az állam a megfelelő törvényes keretek és a kedvező adóügyi szabályozás kialakításában járulhat hozzá a munkanélküliség csökkentéséhez, de legfőképp a mentalitáson kell változtatni, úgy a fiatalok, mint a munkaadók soraiban." A képviselő bemutatta a romániai oktatási és munkapiaci helyzetet, majd kitért azokra az új törvényes szabályozásokra, amelyek a fiatalok munkavállalását segítik elő. „Az RMDSZ közreműködésével sikerült az elmúlt két évben elfogadnunk részben a MIÉRT észrevételein alapuló új inas-, gyakornoksági- és önkéntességi törvényeket. Mindegyiknek nagy szerepe van a fiatalok oktatási rendszerből történő kikerülését követően, a munkaerő-piacra való áttérésében. Joggal mondhatjuk, hogy ma Romániában jó esélyekkel indul el a pályáján bármely végzős fiatal, amennyiben felhasználja a rendelkezésére álló lehetőségeket" - mondta a képviselő. Molnár Zsolt ugyanakkor említést tett arról is, hogy az RMDSZ oktatásügyi prioritásai között kiemelt helyen szerepel a szakoktatás fejlesztése.

A találkozón elhangzott, hogy a fiatalkori munkanélküliség aránya a pénzügyi válság hatásának enyhülésével sem csökkent és egyetértés alakult ki azon nézet körül is, hogy nem elegendő csupán szociális kérdésként kezelni a fiatalok gondjait, hanem rendszerszintű megoldásokat kell kialakítani e kérdésben. A fiatal képviselők javaslatai az oktatási rendszer reformjától, a vállalkozások támogatásán keresztül, a fiatalok karrierterveinek elkészítéséig terjedtek. A kétnapos rendezvény tartalmi következtetéseit a YEPP arra használja fel, hogy elkészítse az először 2013-ban bemutatott munkahely-teremtő tervének frissített változatát. Ez a stratégiai dokumentum tartalmazza majd azokat az irányvonalakat, amelyek mentén az Európai Néppárt fiatal parlamenti és európai parlamenti képviselői a fiatalok munkahelyhez való jutásának elősegítését dolgozzák ki a nemzeti és európai parlamentekben.