A fiatalok képzése a legjobb befektetés

2014.06.27. | Ifjúság , gazdaság , Hunyad

A fiatalok képzése a legjobb befektetés

Fotó: Bethlendi Tamás

A franciaországi Belfortban működő Mérnöki és Üzleti Főiskola (ESTA) képviselőivel találkozott csütörtökön Winkler Gyula, aki a Petrozsényi Egyetem és a vajdahunyadi Mérnökképző Főiskola közötti együttműködés perspektíváiról egyeztetett. A három felsőfokú oktatási intézmény a Zsil-völgye – Az Energia völgye projekt keretében kezdett el együttműködést kialakítani két évvel ezelőtt, az EP-képviselő kezdeményezésére.

Az európai újraiparosítási tendenciák és a fiatalok szakképzése, az oktatási politikák átalakítása – többek között ezekről a témákról egyeztetett Winkler Gyula az ESTA képviselőivel, a harmadik alkalommal megszervezett Az energia ágazati szereplőinek találkozóján, melyre minden második évben kerül sor Belfortban.

"Európa-szerte kezdik felismerni, hogy szükség van az újraiparosításra. Ilyen értelemben – de figyelembe véve a kontinens déli országaiban zajló fejleményeket is – azt látjuk, hogy az energetikai ágazat egyre nagyobb fontossággal bír. A belforti Energia-völgye klaszter követendő példa számunkra, az egyetemek, az önkormányzatok és az ipari ágazat közötti együttműködés modellértékű. Fontos helye van benne a kis- és közepes vállalatoknak, hiszen szolgáltatóként, beszállítóként, alvállalkozóként szerepet kap a nagy iparban is. Reális esélye van, hogy a Zsil-völgyében is sikeresen ki lehet építeni egy ilyen kezdeményezést, amennyiben felismerik az akadémiai szféra, az önkormányzat és az üzleti élet együttműködésének fontosságát. Úgy vélem, hogy a legjobb befektetésnek a fiatalok képzése számít, éppen ezért fogom továbbra is támogatni ezt a projektet, az ESTA, a Petrozsényi Egyetem és a vajdahunyadi Mérnökképző Főiskola részvételével. Kitartásra és következetességre van szükség, hogy időtálló, hosszútávon fenntartható partnerségek szülessenek, amelynek során a Hunyad megyei fiataloktól, az ipari ágazat képviselőitől a francia szakmai partnereken keresztül minden szereplő megtalálja a maga szeletét" – fogalmazott Winkler Gyula a találkozón.

A három oktatási intézmény pedagógus- és diákcsere programot működtet közösen, de a kutatói területen is együttműködnek, többek között egy robotikai laboratórium létesítését tervezik Vajdahunyadon.

Winkler Gyula Alain Seid-nek, a Belforti Területi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Gilles Curtit-nak, a Franche-Comte Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Jean-Luc Habermachernak, a belforti Energia-völgye klaszter elnökének meghívására vett részt Az energia ágazati szereplőinek találkozóján. A Belfort-Montbelliard térségben létrehozott Energia-völgye klaszter létrehozása az egész régió gazdaságára pozitív hatással volt, többek között az ALSTOM és a General Electric telepedett meg itt ennek köszönhetően.