A fiataloknak is el kell menniük szavazni május 25-én

2014.05.08. | Kolozsvár , Ifjúság , európai parlamenti választások

A fiataloknak is el kell menniük szavazni május 25-én

Fotó: Csedő Attila

Antal Lóránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje május 6-án, Kolozsváron a Romániai Ifjúsági Tanács vitafórumán vett részt. Az eseményen a „Tinerii votează – Tinerii contează” információs kampány során felmerülő, fiatalokat érintő problémákról beszélgettek. A fórumon szó esett a fiatalok munkanélküliségéről, az Erasmus + nyújtotta lehetőségekről, az esélyegyenlőségről, az oktatás színvonaláról, a döntéshozatal átláthatóságáról, valamint az egészségügyi közpolitikák javításáról.

„Minden alkalommal szembesülünk azzal, hogy a fiatalok nem mennek el szavazni, a fiatalok nem érdeklődnek a politika iránt. Éppen ezért nem is a hagyományos értelemben vett kampányt folytatom, s nem készültem politikai programmal, inkább egy manifesztumot fogalmaztam meg, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a fiataloknak nem előítéletekre és megszorításokra, sokkal inkább bíztatásra és elismerésre van szüksége ahhoz, hogy valóban ők lehessenek a sikerre ítélt generáció” – fogalmazott a beszélgetésen Antal Lóránt, EP-képviselőjelölt.

„Minden tagállamban vannak problémák, de nem ugyanazon a szinteken. Németországban is beszélnek az oktatási rendszer hibáiról, de azok nem összehasonlíthatóak azokkal, amelyekkel Románia küzd. Azt gondolom, hogy a romániai oktatási rendszernek a legnagyobb hibája abban rejlik, hogy nincs egységes stratégia, amely alapján hosszú távú terveket lehet meghatározni. Az oktatás tipikusan egy olyan probléma, amely megoldásához közös, nemzetiségtől független vízióra van szükség. Ez azonban nem jöhet létre egészséges politikai rendszer nélkül” – mutatott rá az RMDSZ ifjúsági jelöltje.

Antal Lóránt hangsúlyozta, a fiatalokkal való kommunikáció hatékonyabbá tétele lehet az egyik lépcsőfok számos ifjúságot érintő probléma megoldásában, többek között abban is, hogy közösségi ügynek érezzék azt, hogy május 25-én nekik is el kell menniük szavazni.

A vitán a Nemzeti Liberális Párt, a Demokrata Liberális Párt és a Polgári Erő Párt egy-egy küldöttje is részt vett.