A fiataloknak is részt kell venniük az EU jövőjének kialakításában

2013.01.17. | Európai Parlament , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A franciaországi Belfort-Montbeliard-i Egyetemi Intézet 45 diákja és tanárja érkezett szerdán Strasbourgba Winkler Gyula meghívására, hogy megismerjék az Európai Parlament intézményét.

Az egyetemisták között öt olyan fiatal is volt, aki ezen a hétvégén utazik Petrozsénybe és Nagyszebenbe, ahol gyakornoki időszakukat töltik a helyi egyetemeken, az EP-képviselő által kezdeményezett együttműködés keretében. Winkler Gyula sok sikert kívánt az öt diáknak és arról biztosította őket, hogy nyitott, barátságos, idegen nyelveket beszélő fiatalokkal találkoznak Erdélyben akikkel életre szóló barátságokat is köthetnek. „Remélem, visszatérve Franciaországba a romániai gyakornoki időszak után, jó hírét hozzátok Erdélynek, megismertetve Elzász vidékével a mi szülőföldünket” – mondta Winkler Gyula a diákoknak.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az EU jövőjével kapcsolatos vitákról beszélt, kiemelve, mennyire fontos megvitatni, milyen úton induljon el Európa, különösen most, hogy az európai vezetők között sincs összhang az európai hogyan továbbról. „Úgy vélem, hogy az unió jövőjéről szóló párbeszédben, vitában részt kell venniük az akadémikusoknak, a civil szervezeteknek, különösképpen a fiataloknak, hiszen a jövőjükről beszélünk. Meggyőződésem, hogy a kelet- és nyugat-európai tagállamoknak őszintén meg kell vitatniuk, milyen úton menjen tovább Európa. Egy olyan időszakban vagyunk, amikor el kell dönteni, hogy az Európai Unió gazdasági unió marad vagy egy igazi politikai unióvá válik” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint ez a párbeszéd elengedhetetlenül szükséges, különösen, hogy az európai intézmények, de a politikusok jórésze is elvesztette kapcsolatát az állampolgárokkal, nem ismerik az emberek valós gondjait. „Nagy tévedésben vagyunk, ugyanis intézményi kérdésekre összpontosítunk és nem az európai állampolgárok napi problémáival foglalkozunk” – fogalmazta meg bírálatát Winkler Gyula, hozzátéve, hogy ilyen szempontból az intézmények közül az Európai Parlament a legdinamikusabb és egyelőre az EP áll a legközelebb a tagállamok mindennapjaihoz,

2010-ben és 2011-ben is érkeztek Winkler Gyula meghívására a Belfort-Montbeliard-i Egyetemi Intézetből diákok Strasbourgba, az EP-képviselő és az egyetem közötti együttműködési program révén. Ennek a programnak köszönhetően született meg a Zsil-völgye – Energia Völgye projekt is, amelyet Winkler Gyula kezdeményezett, amely  a petrozsényi önkormányzat, a helyi egyetem és a belforti Energia Völgye klaszter közötti együttműködésre épül, célja elzászi befeketők vonzása a térségbe.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.