A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat jelentésére alapoz a magyarokkal kapcsolatosan a Romániáról szóló amerikai emberjogi jelentés

2014.02.28. | Kovászna
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat jelentésére alapoz a magyarokkal kapcsolatosan a Romániáról szóló amerikai emberjogi jelentés

A 2013-as, Romániáról szóló emberjogi jelentés többek között a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat előzetes jelentésére (Preliminary Report on the Discrimination and the Violation of Minority Rights of the Hungarian community in Romania) alapoz a magyarokkal szemben alkalmazott diszkriminációval kapcsolatos fejezetben. A jelentésben szerepel a székely zászló betiltása, és ismertetik a zászlóval kapcsolatos peres eljárásokat is.

A jelentés utal a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat előzetes jelentésére, mely Kovászna megyét felölelő, átfogó felmérés eredményeképpen született. „Egy, a magyarokról szóló előzetes jelentés szerint, amely Kovászna megyében készült és melyet az RMDSZ tett közzé júniusban, a magyarok jelentős diszkriminációnak vannak kitéve, annak ellenére, hogy a törvényekben léteznek velük kapcsolatos védő rendelkezések. A diszkrimináció különböző formái, melyeket az RMDSZ idézett többek között a következők: a magyar nyelv használatának a nehézkessége az állam intézményeiben és a törvényszéken, az orvosságok feliratairól hiányzó anyanyelvű tájékoztatás, az oktatásban tapasztalható nyelvi és kulturális diszkrimináció, személyes iratok, személyi igazolvány és hivatalos levelezés kizárólag román nyelven, valamint magyarellenes médiakampányok és a közösségi szimbólumok ellen intézett peres eljárások.” áll az amerikai jelentésben.

 

Benkő Erika, a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat irodavezetője, az előzetes jelentés szerkesztője elmondta, hogy „mindez jól tükrözi azt, hogy mennyire fontosak a nemzetközi közvéleményt megcélzó angol nyelvű anyagok, melyek pontosan és konkrétan leírják mindazokat a problémákat, melyekkel az erdélyi magyarok naponta szembesülnek, pusztán azért, mert magyarok. Fontos, hogy a velünk kapcsolatos problémákról tőlünk értesüljön a nagyvilág.” összegezte az irodavezető. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.