A háromszéki Zabolán is látható a bukovinai székelyek történetét ismertető kiállítás

2015.05.24. | Kovászna , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A háromszéki Zabolán is látható a bukovinai székelyek történetét ismertető kiállítás

Pünkösd vasárnapján a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum is bemutatta az „Emelt fővel” – Bukovinai székelyek Magyarországon 1941-2011 című vándorkiállítást, amelyet a bonyhádi Völgységi Múzeum készített. A tárlat anyagát korábban Sógor Csaba európai parlamenti képviselő támogatásával a madéfalvi Fészek Tájházban és a Csíki Székely Múzeumban is láthatta a közönség, valamint a tavalyi évben a Kriza János Néprajzi Társaság szervezésében Kolozsváron is bemutatásra került.

A Csángó Néprajzi Múzeum immár 12 éve működik a Kovászna megyei Zabolán, tárgyállományának alapját pedig a helyi származású Pozsony Ferenc néprajzkutató, a Kriza János Néprajzi Társaság elnökének több évtizedes gyűjtőmunkája adja. Az intézményben állandó és időszakos kiállítások ismertetik a csángó kultúra értékeit, használati tárgyait, népművészetét.

 

Legújabb kiállításukat Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Házának igazgatója nyitotta meg, aki részt vett a bukovinai székelyek történetét bemutató tárlat anyagának előkészítésében. A kiállítás többéves kutatómunka eredményén alapszik, melynek során a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége bukovinai székely családoktól gyűjtött dokumentumokat és fotókat.

 

Sógor Csaba EP-képviselő a kiállítás zabolai megnyitóján elmondta: a bukovinai székelyek 250 éves története a szülőföld iránti tiszteletre figyelmeztet bennünket, hiszen a bukovinai székelyek bárhová is kerültek, ők mindig ragaszkodtak a szülőföldjükhöz. „A moldvai magyarság keleti gyökereinkre iranyítja tekintetünket, azokra az értékekre, amelyek még a székelység életében is jelen vannak: áldozatkészség, fegyelem, közösségi erő – mondta a politikus, aki szerint ezeknek az értékeknek a megtartása közösségünk megtartását is jelenti.

 

Az RMDSZ-es képviselő emellett arra is kitért: a történelmünk megismerése, hagyományos értékeink megőrzése és ápolása akkor tud teljes lenni, ha vannak és lesznek a Csángó Néprajzi Múzeumhoz hasonló civil kezdeményezések.

 

A megnyitót Thiesz Katalin, illetve a Dezső család népdalokkal színesítették.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.