A határ menti megyék magyar közösségeinek prioritásairól egyeztettek az RMDSZ törvényhozói Bukarestben

2016.02.12. |

MTI (Kovács Márton)

A határon átívelő programok eddigi tapasztalatairól, illetve a jövőbeni együttműködések lehetőségeiről tárgyaltak tegnap, február 11-én Bukarestben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Magyarországgal határos megyéinek képviselői és szenátorai Magyar Leventével, Magyarország gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárával és Perényi Zsigmonddal, az európai uniós fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárral.

A megbeszélésen a határ menti megyék magyar közösségeinek igényeiről, valamint ezen megyék önkormányzatainak szorosabb együttműködéséről tárgyaltak. A jelenlévők prioritásként fogalmazták meg legalább tíz határ menti összekötő út kiépítését, amely mindkét fél előnyét szolgálná főleg gazdasági és fejlesztési szempontból. Ugyanakkor a határon átívelő pályázatok lebonyolítási módjáról egyeztettek, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési ciklusban Romániában van a menedzsmenthatóság.

A találkozón RMDSZ részéről Szatmár megyéből Pataki Csaba szenátor, Erdei-Dolóczki István képviselő, valamint Szabó Ödön és Cseke Attila Bihar megyei törvényhozók, illetve Molnár Zsolt a szövetség Temes megyei parlamenti képviselője vettek részt.