A jó törvényalkotás az erős önkormányzatok alapja – önkormányzati vezetőkkel találkoztak az RMDSZ parlamenti frakciói

2017.02.21. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A jó törvényalkotás az erős önkormányzatok alapja – önkormányzati vezetőkkel találkoztak az RMDSZ parlamenti frakciói

Erős önkormányzatok csak jó törvények mentén létezhetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az RMDSZ parlamenti frakciói konzultáljanak az önkormányzati vezetőivel, annak érdekében, hogy olyan törvényeket tudjanak alkotni a parlamentben, amelyek megkönnyítik az önkormányzatok mindennapjait. Jelenleg számos olyan törvény van érvényben, amely sok esetben ellentmond egymásnak, ezáltal ellehetetleníti az önkormányzatok munkáját. Éppen ezért egy szorosabb együttműködésre van szükség a Szövetség parlamenti frakciói és az önkormányzati vezetők között” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a megyei és nagyvárosi önkormányzatok vezetőivel találkoztak február 20-án, hétfőn az RMDSZ parlamenti frakciói Bukarestben.

Cseke Attila az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az új parlamenti ciklusban az RMDSZ-nek továbbra is egy stabil politikai alakulatnak kell lennie, amely valós és koherens megoldásokat nyújt a törvényhozás szintjén az önkormányzatoknak, és ezáltal az erdélyi, partiumi és bánsági magyaroknak, ez csak úgy lehetséges, ha az Ügyvezető Elnökség, a Szövetség parlamenti frakciói és az önkormányzatok összehangolják munkájukat.

Olyan törvényeket kell alkotnunk, amelyek konkrét megoldásokat javasolnak a jelenlegi problémákra. Ezt csak akkor tudjuk, hogyha egy problématérképet állítunk fel, és megnézzük, miként tudjuk jobbá tenni Románia törvénytárát. Meg kell oldani a közigazgatásban dolgozók egységes bérezését, hiszen elfogadhatatlan az, hogy Szatmár megyében egy ugyanolyan beosztásban dolgozó tisztségviselő kevesebb bért kap, mint egy Vrancea megyei, holott ugyanaz a munkaköri leírás. Ez egy első probléma, amelyre közösen az önkormányzatokkal kell megoldást javasolnunk” – mutatott rá a Bihar megyei szenátor, majd hozzátette, hogy a szorosabb együttműködés érdekében munkacsoportok alakulnak az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói és az önkormányzatok között.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.