A jogszabályok megváltoztatására és kitartó munkára van szükség – megalakult Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa

2016.05.20. | Hargita , Önkormányzatok

Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervezésében megtartották Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsának alakuló ülését május 18-án, Csíkszeredában a megye főbb gazdasági szereplői, valamint cég-, intézmény- és politikai vezetők részvételével. A tanácskozás koordinátora Tánczos Barna szenátor volt, jelen volt Antal István, Korodi Attila és Moldován József parlamenti képviselő is. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket, elmondta, az egyeztető tanács létrehozásának célja, hogy aköz- és a magánszféra összefogásával, megyén belül próbáljanak megoldást találni a felmerülő gazdasági problémákra, illetve törvénymódosító javaslatok megfogalmazása és benyújtása az egyéb úton nem orvosolható nehézségek megoldására.

Annak ellenére, hogy Románia Alkotmánya hatáskörként biztosítja a helyi és megyei tanácsok számára a települések, megyék gazdasági fejlesztését, a helyi autonómia hiánya és az elbürokratizált törvénykezés miatt naponta akadályokba ütközünk törekvéseinkben. Foglalkozunk a pályaorientációtól a szakképzésen át a fiatalok itthon maradásáig ráerősítő tevékenységekkel, kiállítások szervezésével, befektetők vonzásával, de folyamatosan abba ütközünk, hogy nincs törvényes hatáskörünk ezeken a területeken. Ennek ellenére, folyamatosan együttműködünk a vállalkozói szervezetekkel, illetve több intézménnyel, keresve a törvényes megoldásokat a megye gazdaságának fejlesztésére. Éppen ezért levélben fordulunk a többi megyei tanácselnökhöz, illetve a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez (UNCJR), együttműködésüket kérve a törvények megváltoztatásában oly módon, hogy az lehetővé tegye a gazdaságfejlesztési intézkedéseket a helyi és megyei önkormányzatok számára” – emelte ki Borboly Csaba.

Tánczos Barna kiemelte, hogy a megyében nagy szükség van egy olyan egyeztető fórumra, amelyen a vállalkozók problémáit meg tudják beszélni, hiszen naponta érzékeli, hogy információ hiányában, sok esetben tanácstalanok a vállalkozók, a gazdák, akik tenni szeretnének, és ez a megbeszélés lehetőséget biztosíthat ezeknek a kérdéseknek a tisztázására.

Korodi Attila a téma kapcsán kifejtette, fontosnak tartja a kreatív inkubációt, az inkubációs házakkal együtt, afeldolgozó‪‎iparban dolgozók, valamint a közhivatalnokok ‎továbbképzését, hogyha hosszú távon munkahelyek szűnnek meg, könnyen tudjanak munkahelyet váltani. Ugyanakkor fontosnak tartja a szakoktatás ‎technológiai felszerelését és átszervezését, egy vállalkozásfejlesztési ‪alap létrehozását, amely a ‪helyi stratégia szerint támogat, illetve hogy a ‎nagyvállalkozások beszállítói között nőjön a helyi, minőséget szállító kisvállalkozások száma.

Barabás Csaba, a megyei fejlesztési ügynökség vezetője ismertette a fórum négy fő témakörét: megye aktív és inaktív lakossága arányának problematikáját, a fiatalok elvándorlását, a vállalkozóbarát közintézmények kialakítását, illetve a helyi cégek kiszolgálását szakemberekkel.

A továbbiakban a négy fő témakör mentén hangzottak el előadások. Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezérigazgatója Hányan fizetnek és hányan nem fizetnek egészségbiztosítást? Hányan vannak azok, akik nem szerepelnek  semmilyen nyilvántartóban? témában osztott meg számadatokat. Görbe Péter főtanfelügyelő bemutatta a Második Esély programot, amely több ezer személy számára nyújthat lehetőséget a megyében, hogy befejezze félbehagyott tanulmányait, szakmát tanuljon, és úgy lépjen be a munkaerőpiacra.

A fiatalok tömeges elvándorlása miatt egyre komolyabb munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozók és a közintézmények, 2015-ben több mint 2300 cég állította azt, hogy nem talál megfelelő munkaerőt” – vezette fel Tánczos Barna a következő fő témakört, amelyben a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség képviselője ismertette A fiatalok garanciája programot, azt, hogyan tudnak a vállalkozók nagyobb összegű támogatást kapni a jelenleginél, ha friss végzősöket alkalmaznak, beleértve a fiatalok mellé rendelt betanítók fizetés-kiegészítését is. Borszék város képviselője bemutatta, hogyan biztosít a helyi önkormányzat ingyen területet azoknak a fiataloknak, akik itthon szeretnének házat építeni. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós megbízott polgármestere azt mutatta be, hogy a Talentum programban hogyan biztosít a város ösztöndíjat azoknak a fiataloknak, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik elvégzése után hazajönnek és otthon vállalnak munkát.

A magas helyi adók és a vállalkozóbarát intézkedések csekély száma miatt egyre több vállalkozó nyíltan fejezi ki elégedetlenségét – a Hargita megyei vállalkozói szövetségek álláspontját ismertette a témában Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke, és javaslatokat fogalmazott meg  vállalkozóbarát-környezet kialakítására a  helyi önkormányzatok számára. Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal vezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, a közintézmények könyvelését az alacsony fizetések és nagy ellenőrzések miatt nem választják a szakemberek. A helyzet megoldására azt javasolta, hogy az egyetemi oktatásba tegyék be fakultatív tantárgyként, illetve az önkormányzatok minél több gyakornokot fogadjanak, hogy a diákok beleláthassanak és tapasztalatot szerezhessenek a területen.