A jövő évi állami költségvetésről tárgyaltak a törvényhozók

2013.12.04. | Képviselőház , Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A jövő évi állami költségvetésről tárgyaltak a törvényhozók

A 2014-es állami költségvetés törvénytervezetéről tárgyaltak tegnap, december 3-án a Képviselőház és a Szenátus együttes ülésén Bukarestben. A mai nap folyamán szavazás alá bocsájtják a jövő évi állami büdzsé törvénytervezetét.

A költségvetési törvénytervezet általános vitájában Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője ismertette a Szövetség álláspontját.

 

„Ha megvizsgáljuk a költségvetési törvénytervezetet, figyelembe véve a nyugdíjak 3,75% -os növelését, a rezidens orvosok ösztöndíját, illetve a minimálbér 850-re, illetve 900 lejre való emelését, valamint az egyéb juttatásokat, amelyek alig haladják meg az inflációs rátát, akkor esetleg megállapíthatjuk, hogy az állampolgár érdekeit szolgálja a költségvetés, ahogy azt a Kormány állítja, de sajnos mindez csak ámítás” – hangzott el Erdei- Dolóczki István felszólalásában.  „2014-ben is, akárcsak a 2013-ban az Adózási Törvénykönyvet az utolsó pillanatban módosította a Kormány, és ezáltal  új adókat ró ki, amelyek hatásait nem lehet kiszámítani. Itt említem például azokat az adókat, amelyeket a különleges kategóriákba tartozó építményekre rónak ki, valamint a jelenlegi jövedéki adó növelése és az üzemanyagok literenkénti 0,7 euró centes jövedéki adóval történő emelése. A jövedéki adó változása be fog gyűrűzni a termékek és szolgáltatások árában.” – mutatott rá a képviselő.

 

Erdei-Dolóczki István, a Képviselőház Költségvetési, Pénz- és Bankügyi Bizottságának tagja úgy véli, hogy a bevezetett, de ki nem próbált adónemek bizonytalanná teszik az állam bevételeit, amely megkérdőjelezi a jövő évi költségvetés biztonságát. „Az a módszer, ahogyan a költségvetési törvényt elfogadtatja a 70 százalékos többség, a szoros határidő a módosító indítványok benyújtására, valamint ezek gyorsított tárgyalása, mind azt sugallják, hogy gyakorlatilag a Parlament a Kormány egy mellékletévé alacsonyodott” – mutatott rá a képviselő.

 

„A jövő évi költségvetés kidolgozása során a vidéki és városi infrastrukturális fejlesztésekre bár léteznek kisebb nagyobb összegek, titok marad előttünk, hogy melyek azok a megkezdett munkálatok, amelyeket be fognak fejezni és melyek azok, amelyeket talán másodrangúnak sorolnak be, vagy melyek azok az esetek, ahol új munkákat kezdenek el” – hangsúlyozta a Szatmár megyei törvényhozó.

 

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.