A Kárpát-medence népei - Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata

2014.09.08. | Marosvásárhely

Szeptembertől folytatódnak Marosvásárhelyen a Kós Károly Akadémia Alapítvány nagy sikerű, történelmi tárgyú előadásai. A 2014 januárjában elkezdett előadás-sorozat a Kárpát-medencében élő nemzetiségek történetét mutatja be a magyar honfoglalást megelőző időszaktól napjainkig. Az Akadémia kezdeményezésének célja, hogy Kós Károly szellemiségét követve, megteremtse az erdélyi magyar történelmi gondolkodás fontos, tudományos igényű fórumát Marosvásárhelyen.

A szeptembertől novemberig zajló, hat előadást magába foglaló új sorozat keretében a jelenkori magyar történelem-kutatás olyan kiváló képviselői tartanak előadást, mint Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Gyáni Gábor egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Paksa Rudolf PhD, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, Kállai Ernő PhD, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanára, valamint Bárdi Nándor PhD, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az őszi sorozat első előadását Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója tartja szeptember 11-én, csütörtökön, a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében Nemzetiségek és nemzetiségi politika 1849-1918 címmel.